Cat de importanta este umiditatea aerului din casa

De 8 luni de zile, odata cu aparitia noului membru in familie, am devenit obsedat de temperatura si umiditatea aerului din casa. Daca inainte nu ne pasa cat de cald era in casa sau in ce nivel de umiditate locuiam, bebe ne-a facut sa fim foarte atenti la aceste doua aspecte.

Legat de temperatura din casa, aproape toti stim cat de importanta este si cat de usor o putem gestiona. Insa, putini stim despre importanta umiditatii. Sincer va spun, habar nu aveam cat de important este nivelul optim al umiditatii din living sau dormitor, pana sa apara bebe pe lume. Dar apoi am inceput sa ne documentam.

Mutati de o luna in alt apartament mult  mai mare si mai izolat ca precedentul, am dat de problema umiditatii scazute. Daca pana acum o luna aveam incalzire prin pardoseala, in noul apartament avem calorifere. Datorita izolarii foarte bune a apartamentului, dar si a caloriferelor care usucat foarte repede aerul din camere, umiditatea din incaperi era sub 30%. Si vorbesc aici de valori chiar si de 25-27% in dormitor si in sufragerie.

Umiditatea scazuta, dar si cea foarte ridicata fiind extrem de periculoasa. Umiditatea optima recomandata de specialisti, doctori etc fiind intre 40-60%. Daca nu ma credeti, cititi si urmariti reportajul de pe Digi24. Sau cautati pe google despre umiditatea optima si ce riscati daca nu o respectati.

In cazul meu, plasarea diverselor vase cu apa pe calorifere nu a functionat. Bineinteles ca am incercat si acest lucru inainte sa dau bani pe umidificatoare, care oricum nu sunt ieftine deloc.

Din cauza temperaturilor extrem de scazute, ne-a lovit o raceala si o gripa foarte nasoala, inclusiv pe cel mic. Raceala si gripa sustinuta si de umiditatea scazuta din casa, dandu-ne batai de cap mai ales pe timpul noptii.

Prin urmare, zilele trecute am ajuns de urgenta la magazin sa cumpar umidificatoare. Dupa ceva documentare inainte sa plec acasa, limitat oarecum si de cele disponibile in magazin, am ales Philips HU4813/10.

Fara a mai avea vreodata contact cu umidificatoare, am ales unul in functie de bugetul pe care-l doream sa-l aloc. Am dat pe el 150€ de la Krefel. La Mediamarkt are acelasi pret. Am zis sa nu cumpar unul ieftin pentru ca nu o singura data mi-am luat-o cand am dat banii pe chestii ieftine, fiind fortat sa le schimb cu ceva mai scump, cheltuind mai multi bani in loc sa economisesc. Si vorbesc aici de haine pana la telefoane, piese si alte chestii prin casa.

Acest umidificator este unul mediu, atat ca pret, cat si ca performanta. Sunt altele la cateva sute de euro mult mai performante si productive gen Dyson AM10. (link afiliat)

Revenind la umidificatorul cumparat de mine, sunt multumit de investitie. Nu-i voi face un review complicat, ci va voi prezenta pe scurt ce poate si de ce l-am ales.

  • mai erau cateva in jurul sumei de 100 si ceva de euro, dar erau marci mai putin populare ( sau necunoscute mie). A contat ca e Philips si consumul de doar 25W maxim.
  • poate gestiona o suprafata maxima de 44m², dar conteaza foarte mult si inaltimea camerei. Sufrageria unde-l folosesc are  38m² si 2,5m inaltime. Aduce umiditatea la nivelul de 50% relativ repede (1 – 1,5h) atat timp cat usile stau inchise. Daca exista miscare multa pe usa spre bucatarie si cea spre hol, aparatul merge continuu, consumand si apa.
  • cand ramane fara apa, se aprinde un led rosu si aparatul se opreste automat.
  • testat in dormitor, 18m², pe modul auto (creste viteza in functie de umiditatea detectata de senzor, iar nivelul de umiditate implicit pe auto fiind de 50%, iar aparatul se opreste/porneste automat in functie de umiditatea din camera). Modul auto va comuta intre treapta 1 si 2 de viteza a ventilatorului. Nivelul de umiditate dorit poate fi setat si la 40 sau 60% chiar si pe modul auto.
  • in afara de modul auto, are trei trepte de viteza si un mod Sleep pentru noapte. Modul Sleep inseamna treapa 1 de viteza a ventilatorului si stingerea display-ului. Nivelul de umiditate nu poate fi setat si nici timerul. Apasam butonul Speed inca odata pentru a intra in treapa 1 normala si cu display-ul pornit, sau oricare alta treapta de viteza sau mod.
  • aparatul are timer. Poate fi setat sa mearga 1, 4 sau 8h.
  • nivelul de umiditate dorit poate fi setat la 40-50-60%.

  • cand nivelul de apa din aparat scade, va clipi un led rosu. Aparatul va continua sa mearga inca 30 minute pana se va opri, iar indicatorul rosu va ramane aprins.
  • aparatul este destul de silentios chiar si pe treapa 3 de viteza. Producatorul spune 34dB, dar nu stiu cu ce pot compara zgomotul.  Oricum, se poate dormi cu el in camera mergand la maxim. Altfel, pus pe sleep sau pe auto pentru cei sensibili.
  • foloseste tehnologia nanoCloud. Nu scoate abur ci doar aer mai rece. Trage aerul din camera prin fantele din partea inferioara, de pe marginile vasului de apa, il trece prin filtrul care absoarbe particulele mari ( praf, par etc). Apoi evapora apa prin tehnologia nanoCloud si umidifica aerul cu molecule de apa fara bacterii sau calcar. Aerul este evacuat prin umidificator prin partea superioara, cu ajutorul ventilatorului. Aerul fiind putin mai rece, nu faceti greseala sa-l puneti langa termostat ca desteptul de mine. Sa mearga si aparatul si caloriferele la maxim :D.
  • rezervorul de apa de 2l. Mergand la maxim, treapta 3, consuma 300ml de apa pe ora. Practic, cam de 3-4 ori trebuie reumplut aparatul in 24 ore. Usor de umblat la el.

  • filtrul trebuie curatat cu apa la saptamana, atat el cat si rezervorul de apa. A nu se baga filtrul la masina de spalat sau cea de spalat vase. Altfel, riscati sa-l deformati / rupeti. Se spala la robinet, cu toate ca va ramane patat dupa prima utilizare. Nu va mai deveni alb niciodata.
  • inlocuirea filtrului este recomandata la aproximativ 3 luni la o utilizare intensa a aparatului.
  • codul filtrului original este HU4102 si de regula si ilogic, rar se gaseste la acelasi magazin de unde cumparam umidificatorul.
  • reumplut doar cu apa rece, de la robinet, sau orice tip de apa potabila necarbogazoasa. Fara adaugarea altor substante sau uleiuri in apa pentru miros.
  • daca l-as putea compara are forma unei galeti sau a unui cos de gunoi ptr birou, avand dimensiunea putin mai mica.
  • design-ul si calitatea materialui de plastic din care este contruit este buna si se poate integra foarte usor pe langa mobilierul din casa.
  • dupa o perioada mai lunga de neutilizare, verificati filtrul inainte de a-l pune in functione. Sunt sanse ridicate ca filtrul sa fie plin de bacterii si sa fi aparut pe el pete sau mucegai.

Ce nu-mi place la acest umidificator?

  • capacitatea mica a rezervorului (2 litri)
  • filtrul care nu e disponibil de unde cumperi produsul.
  • nu face fata sau foarte greu, atunci cand exista o miscare continua pe usi. Cu toate ca acest lucru il pot cataloga la utilizarea incorecta a aparatului. Ceva review-uri negative din cauza asta, cu toate ca nu e vina aparatului in special.
  • filtrul se pateaza si asa va ramane, chiar daca e spalat

Identic cu cel cumparat de mine, gasiti la Domo. La eMAG avand versiunea HU4803 (link afiliat), fiind vorba de marca Philips. Altfel, aveti de ales dintr-o gama mult mai larga de umidificatoare de alte marci si preturi. (link afliat)

La scurt timp dupa ce am cumparat acest umidificator si fiind multumit de rezultat, am mai cumparat un altul ceva mai mic, mai ieftin, care foloseste o alta tehnologie. Detalii intr-un alt articol.

Pentru orice alte detalii, va stau la dispozitie. Daca voi mai descoperi puncte negative, nu voi ezita sa le completez in articol. Produsul fiind cumparat de mine, nu am nici o legatura cu Philips si cu laudatul strict al produsului lor.

Voi verificati umiditatea din casa? Folositi umidificatoare?

Ultima actualizare 23 September 2024 by Alexandru Ionut

7 thoughts on “Cat de importanta este umiditatea aerului din casa”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.