Cum aflu daca folosesc SSD sau un Hard Disk

Eu am in laptop un SSD, dar si un hard disk conectat cu ajutorul unui caddy. Insa, cum vor afla cei care nu sunt asa de pasionati de tehnologie ce tip se stocare folosesc in calculator sau laptop?

Sigur stiti, eu vorbesc foarte des despre calculatoare si componente cu aproape toti prietenii mei, dar si cu necunoscuti. Nu ma intereseaza asa tare daca ei prind frecventa mea sau nu, insa eu le vorbesc despre ceea ce ma pasioneaza. Uneori, intreb daca au un SSD sau un hard disk in calculator, dar ei habar n-au.

Sa presupunem ca vor cauta pe internet care este diferenta dintre cele doua tipuri de mijloace de stocare. Insa, cum pot afla daca au un SSD sau un hard disk in calculator? E simplu:

1. daca folosim un SSD, calculatorul sau laptopul porneste in aproximativ 7 secunde. Asta in cazuri nefericite. Altfel, 3 secunde pot fi de ajuns. Bineinteles, depinde daca aveti sau nu multe aplicatii instalate si care sunt lansate la startup.

Daca folosim un hard disk, atunci sistemul de operare se va incarca mult mai incet. Pot dura peste  30 de secunde pana vom accesa desktop-ul. Atentie, eu am reusit performanta sa scot 12 secunde boot-are si acces pe desktop cu laptop-ul meu, pe un hard disk de 1TB.

2. accesam Optimize Drives (in Windows 8 sau 10) sau Disk Defragmenter (Windows 7). Cum accesam? Via Search, sau This PC (My Computer) – click dreapta pe o partitie – Tools – Optimize and defragment drive (Optimize).

Se va deschide fereastra instrumentului de defragmentare / optimizare, iar in dreptul fiecarei partitii (dispozitiv), avem tipul acesteia sau acestuia (nu si daca sunt setate in RAID). In cazul meu, exemplul mai jos:

SSD sau HDD - optimizare

Solid state drive – adica SSD, Hard disk drive, pe scurt HDD.

3. putem instala anumite aplicatii care ne ofera informatii despre sistem. Exemple: CrystalDiskInfo, Aida64, etc

4. deschidem carcasa unitatii centrale (daca-i PC), sau capacul de pe spatele laptop-ului. Citim pe eticheta daca-i SSD sau HDD. Daca nu ne dam seama, atunci ascultam si simtim :). Toate hard disk-urile scot un mic zgomot provocat de viteza de rotatie a platanului. Daca avem o mica problema si nu-l auzim, atunci punem mana pe el si vom simti vibratia provocata de rotatii. Daca-i SSD, nu auzim si nu simtim nimic.

Cum putem verifica daca folosim un SSD sau un hard disk? Alte metode fata de cele spuse de mine.

Ultuma actualizare 19 November 2014 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum aflu daca folosesc SSD sau un Hard Disk”

  1. Ma tot bate si pe mine gandul la un SSD dar voiam sa te intreb cat de greu este sa il montezi? De asemenea, conteaza ce SSD cumperi pentru laptop sau poate sa fie orice SSD? Mersi.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.