Daca tot am vorbit despre stick-uri si in articolul trecut, spunandu-va de ce sunt acestea periculoase si cum sa ne protejam, de data asta voi vorbi putin despre protejarea stick-ului si a informatiei de pe acesta. Voi vorbi mai exact de trei metode de protectie pe care le putem adopta, pentru a asigura protectia fisierelor care sunt stocate pe stick.
Din nefericire, nu putem pur si simplu parola stick-ul atat de usor, la fel cum avem o parola pe facebook, google+, sau alte conturi. De obicei, programele care vor proteja intr-un mod serios datele, vor functiona cu criptare. Decat sa investiti intr-un stick securizat cu hardware de criptare, putem folosi foarte simplu o aplicatie gratuita care sa ofere o protectie similara.
Citeste: Cum formatam un stick protejat
1. Salvarea manuala a fisierelor cu parola
Salvarea fisierelor si documentelor cu o parola, poate fi o solutie foarte buna si foarte simpla. Cum majoritatea programelor de redactare a documentelor precum Word, Excel etc, permite salvarea si protejarea informatiilor cu o parola, atunci acest lucru este la indemana oricui sa-l faca. Este si recomandat, in cazul in care un document contine anumite informatii confidentiale. De exemplu, in Word puteti accesa Tools > Options > tabul Security.
2. Criptarea si protejarea stick-ului cu Rohos Mini Drive
Majoritatea programelor de criptare si protectie a datelor cu ajutorul unei parole, necesita drepturi de administrator pentru a rula pe calculator. Din nefericire, acest lucru este valabil si in cazul celui mai bun program de criptare: TrueCrypt. Instrumente ca acesta nu sunt solutii viabile in cazul in care transferam datele la un calculator unde nu avem drepturi administrative. Acest lucru poate fi un dezavantaj destul de considerabil.
In acest caz, este foarte util Rohos Mini Drive, care nu este atat de pretentios in legatura cu drepturile utilizatorului la pc. Editia gratuita a acestu progam, poate crea o parititie ascunsa, criptata, si protejata cu parola, de pana in 2 Gb. Instrumentul foloseste criptarea AES 256, si se instaleaza direct pe stick.
Odata ce ati creeat o parola de protectie si partitia criptata pe stick, o puteti accesa facand iconita click pe Rohos Mini.exe din folderul radacina. Dupa introducerea parolei, discul Rohos va fi montat si accesat din My Computer. Pentru a inchide partitia Rohos, facem cick dreapta pe iconita acestuia din taskbar si selectam Disconnect. [adsense float=”center”]
3. Blocarea stick-ului cu USB Safeguard
La fel ca si aplicatia amintita de mine mai sus, USB Safeguard este o aplicatie care ruleaza direct de pe stick si nu necesita drepturi administative. Si de aceasta data, aplicatia cripteaza AES 256 si este limitata doar la 2Gb – in cazul versiunii free. Daca dorim protejarea documentelor, atunci este mai mult decat suficient.
Descarcam usbsafeguard.exe si il copiem direc pe stick. Il rulam si ne va cere o parola de blocare a dispozitivului. Pentru a-l debloca, rulam fisierul inca odata si introducem parola.
Safeguard ala o merge si pe Linux?
PS: Prefer varianta truecrypt.
Din pacate nu merge si pe Windows.