Cum eliminăm protecția apărută unui stick USB sau card de memorie

Nu doar o singură dată m-am lovit de această problemă apărută unui un stick USB sau unui card de memorie. Mai jos găsim o serie de metode cu ajutorul cărora putem elimina protecția la scriere a unui stick USB sau card de memorie. Error: The disk is write-protected. Remove the write-protection or use another drive.

Cum eliminăm protecția la scriere pentru un stick sau card

1. Căutăm un comutator (switch) de blocare fizic pe stick-ul USB sau cardul de memorie

Unele stick-uri USB și carduri de memorie au un comutator care permite blocarea acstuia pentru a preveni orice modificare nedorita sau stergerea datelor. Verificam vizual dispozitivul cu multă atenție. Daca găsim acel comutator, schimbam direcția acestuia în sens opus pentru a dezactiva protecția la scriere. Il reconectam la calculator prin portul USB sau slotul pentru card pentru a vedea dacă protectia la scriere a disparut.

2. Scanăm stick-ul USB sau cardul de memorie cu un program antivirus

Problema poate fi cauzată chiar si atunci cand stick-ul USB sau cardul de memorie este virusat. Scanarea acestuia cu un program antivirus cu actualizarile la zi ar putea rezolva problema. De regula, virusarea unui stick sau card poate permite insa accesarea acestuia, de cele mai multe ori. Dar pot exista si cazuri cand virusarea blocheaza accesarea datelor.

3. Verificăm permisiunile stick-ului USB sau a cardului

a) dam click dreapta pe iconita acestuia care apare in My Computer sau This PC, apoi selectam Properties
b) în fereastra Properties, selectam fila de securitate
c) selectam „user” de sub numele de utilizator și dam click pe „edit”
d) verificam dacă avem permisiunea de scriere activa. Dacă nu, bifam opțiunea „Full” pentru toate permisiunile sau „Write” pentru permisiunea de scriere.

4. Modificăm registrul Storage DevicePolicies

1. lansam Start Menu
2. cautam lansam Run, tastăm regedit in caseta de cautare și apăsăm Enter
3. navigăm la adresa: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies
*dacă nu găsim registrul StorageDevicePolicies, mergem la pasul 7.
4. dublu click pe registrul WriteProtect și setăm valoarea 0 , iar apoi apăsăm ok.
5. ieșim din regiști
6. restartăm sistemul de operare pentru a-si salva modificarile

*dacă nu gasim acel registru de la pasul 3, trebuie creat manual.

7. Click dreapta in HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrrentControlSet\Control\ și setăm  New-> Key.
8. introducem numele StorageDevicePolicies.
9. facem click pe StorageDevicePolicies, iar în panoul din dreapta facem click dreapta, selectăm New – DWORD și dăm numele WriteProtect.
10. dublu click pe acesta și setăm valoarea 0.

5. Folosim Diskpart

1. Start – căutăm CMD și deschidem
2. tastăm< diskpart
3. tastăm< list disk
4. tastăm< select disk # (# este numărul dispozitivului)
5. tastăm< attributes disk clear readonly

6. Formatăm cardul de memorie sau stick-ul USB

Dacă tot nu am reușit să înlăturăm protecția la scriere a stick-ului sau cardului, atunci putem executa „low-level-format” pe dispozitiv. Descărcăm software-ul gratuit pentru a  executa această comandă.

1. rulăm comanda diskmgmt.msc în RUN
2. în fereastra disk management, selectăm dispozitivul, click dreapta pe acesta și alegem format.
3. OK, iar stick-ul USB sau cardul de memorie ar trebui sa fie din utilizabil.

Dacă problema nu s-a rezolvat nici dupa ce am parcurs toti pasii din acest articol, atunci ar trebui sa luam în considerare achiziționarea unui stick USB nou si de calitate, sau un nou card de memorie daca esta cazul. La cat de putin poate costa un stick sau card in zilele curente, nici nu merita sa ne stresam prea mult in cazul in care dispozitivul blocat este foarte vechi si slab ca performanta.

42 de comentarii la „Cum eliminăm protecția apărută unui stick USB sau card de memorie”

  1. Eu aveam un stick de 4 Gb cu Google Chrome OS, doar ca credeam ca am altceva pe el si l-am conectat la PC ca copiez ceva pe el… bun, zicea ca trebuie formatat, bine, il formatez, si apoi mi-l vedea de un 1Gb, am mai vrut sa-l formatez o data si zicea ca e protejat, il conectez la PC-ul lui tata , ii mai dau si acolo o formatare, tot asa zice (in fine, tata avea un program pt formatarea stickurilor, care avea nush ce functii in plus), apoi cand il conectez la PC-ul meu a mers formatat. Cred ca acel program i-a scos protectia :)
    PS: mai am un stick de 4 Gb care mi-l vede de 8 mb :))))))
    PPS: faza cu acel comutator… nu sti ce nervi mi-a facut mie un card o data, l-am conectat intr-un reader pe USB (un fel de stick in care bagi cardul) si nu stiu cum se misca comutatorul ala (era slabit cred…) si tot asa imi face, pana cand l-am lipit cu scoci acolo si gata :))

    Răspunde
    • Cand dai list disk, apare si stick-ul cu o cifra in fata. Dar vezi sa nu incurci cu vreo partitie de la calculator. Daca stick-ul e de 8Gb, vezi ca trebuie sa apara si capacitatea in dreptul acestuia, in KB (daca nu ma insel) sau chiar si in GB.

    • Ce tabletă? Ce capacitate are cardul? L-ai formatat înainte? Dacă ai laptop, îl poți conecta cu ajutorul adaptorului și îl poți formata înainte de utilizare.

      Dacă ai tabletă cu Android, verifică Settings – Storage.

  2. Eu am un stick de 4Gb la care nu reusesc sa-i scot protectia. Meh, teoretic 4Gb… cand am intrat la proprietati am avut surpriza sa imi arate „Capacity: 0 bytes”. Am incercat toate metodele prezentate, insa a fost in zadar. Nu-i nimic, cumpar altul, nu? :)

    Răspunde
    • Daca n-ai reusit cu nici una din metodele de mai sus, toti lua in calcul achizitionarea altui stick. In orice caz, sunt si alte software-uri pe care le poti incerca. Cauta pe net si alte metode. Nu stiu daca vei putea rezolva, dar macar incerci.

  3. Buna ziua, am un stick de 8 Gb, iar cand il conectez imi zice sa il formatez, dar odata ce incerc acest pas, nu ma lasa…Am rulat programul de formatare HPUSBDisk si imi zice ca „Device media is write-protected”. Please help me!

    Răspunde
    • Buna! Am un stick ADATA de 4 GB care a incetat sa mai functioneze in timp ce era introdus in USB in laptop. S-a auzit sunetul ca si cum l-as fi scos din USB si numic… L-am incercat in mai multe laptopuri si nu pot sa-l mai vad, cu toate ca se aude sunetul cand il introduc in USB. Am rulat instructiunile din tutorial si cand am ajuns la Disk list, imi apare „Disk 1” dar cu size 0 B.
      Am incercat si cu Mini Tool Partition si nu l-am vazut.
      Mai am sanse sa-l recuperez?
      Multumesc!!!

  4. Eu am senzatia ca mai nou adaproarele microsd-sd au butonul ala „de poza”, cel putin la ADATA. Asta pt ca la mine la doua adaptoare am pus si lock si unlock si scrie pe u-sd fara problem.

    Răspunde
    • De fapt am sapat nitel mai atent si am constatat asta:

      DACA se foloseste cititorul de carduri NATIV al laptpului, protectia functioneaza.

      Am achizitionat un minicititor usb in care indifferent ce card pui sau in ce pozitie se afla comutatorul, SO nu tine cont de el – scrie fara problem.

      Eu voiam minicititorul pt ca imita ca forma si dimensiuni un „stik” usb cu care, daca se putea bloca la scriere ma gindeam sa depun declaratii/revisal de pe el, sa nu mai stric cd-uri.

  5. CUM STERGI PROTECTIE SRIERE sau REPARI un STICK USB mort de orice fel(marca)!Descarci un programel:MINI TOOL PARTITION il instalezi introduci stick-ul in laptop apoi deschizi MINI TOOL PARTITION WIZARD!Se va deschide un ecran in care iti va arata stick-ul F: G: e.t.c.ori unde il ai ca UNALLOCATED dai un click pe el te duci sus la CREATE dai click si-ti va deschide un nou ecran CREATE NEW PARTITION la FILE SYSTEM schimbi NTFS in FAT32 click OK dupa care APPLY din coltul de sus stanga dupa care YES!Astepti sa se formateze si gata ai un stick nou!Bafta!

    Răspunde
  6. Buna! Am un card de 1 GB si nu pot decat sa copiez de pe el.Nu pot sa-l formatez, nu pot sa mut si pun pe el poze/muzica.Problema e ca nici din telefon nu mi-l formateaza.Am incercat toate variantele de aici si nu a mers nici o varianta. Sa fie oare o problema ca am incercat de pe Windows7?

    Răspunde
    • La mine e o problema si mai grava…..dupa ce a aparut „disk is write protect”….orice stick sau hard extern care il bag in pc ia aceeasi problema,deja am infectat 3stickuri si un hard extern. Posibil sa fie virus??? Am avast instalat. Multumesc anticipat pt ajutor si sfaturi!

  7. Am si eu un stick de 16 gb il vede il citeste deschide ce are pe el si merg deschise usor dar nu il pot formata sau sterge si copia. ceva idei?

    Răspunde
    • Nu toate aplicatiile merg mutate. Incearca sa le muti doar pe cele ce le-ai instalat tu, nu pe cele care au fost instalate in telefon.

  8. Salut Am un stick de 8 gb si am incercat toate solutiile si tot imi spune ca este protejat!
    Am vrut sa pun cu rufus un windows pe stick si de atunci nu il mai pot formata.
    Oare s-a stricat????

    Răspunde
  9. buna ziua. Am o problema: un styk continand programul de instalare al unui analizor,
    refaza sa mai fie citit. La introducerea in portul usb, ledul stikului se aprinde. Pe ecran apare un mesaj ca trebuie sa-l formatez iar cand incerc acest lucru ma atentioneaza ca toate datele vor fi pierdute, solutie inacceptabila. C este de facut?

    Răspunde
    • Nu ai cum sa scapi fara a-l formata. O parte din date merg recuperate si dupa formatare, insa va fi destul de dificil. Daca ceea ce ai pe stick e foarte important, iti recomand sa apelezi la cineva care se pricepe.

  10. Mulțumesc pentru sfaturi. Am reușit să elimin protecția la scriere a unui harddisk conectat printr-un hub USB3. Am folosit Diskpart. Mulțumesc pentru ajutor.

    Răspunde
  11. Te rog frumos.. ajuta-ma !!

    Am un stick nou cumparat de pe emag. Un SanDisk Pro de 64 Gb [MicroSD] insa nu ii pot sparge protectia deloc..

    Am incercat tot ce au zis userii .. ce ai spus si tu si alte 3-4 programe .

    Nu reusesc deloc sa trec de read only ala !!

    Răspunde
    • Daca esti sigur ca ai procedat corect in toate acele etape, atunci ar fi cazul sa-l duci la garantie. Sunt sanse sa fie ceva defect.

  12. Am un cad de la KingSton de 32gb si l-am criptat cu telefonul si mi s-a resetat din fabrica si nu ma mai lasa sa il decriptez cum sa fac sa il decriptez fara sa il formatez sau sa pierd fisierele. Cine ma poate ajuta sa ma contacteze urgent la adresa de email [email protected] sau sa imi lase comentariu aici multumesc !

    Răspunde
  13. Salut, se pare ca toti avem problema asemanatoare. Ideea e ca am incercat toate variantele de mai sus la un stick de 32Gb Kingston. Ideea e ca la achizitie a mers, am pus niste filme pe el iar cand a venit momentul sa sterg si sa pun altceva, PROTECT. Sa ma gandesc la un alt dispozitiv sau este o alta solutie in afara de cele prezentate mai sus. Merci. [email protected]

    Răspunde
  14. Am cumparat un card sd de 8 gb si telefonul mil recunoaște ,dar problema e ca nu pot copia nimic pe el,dar dacă îl bag in alt telefon merge,si am incercat sa bag in telefon un alt card de 16 gb si merge.Oare e ceva de la telefon ,am un samsung j7 2017 nou

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.