Cum alegem un card SD rapid

7 December 2014

Majoritatea cardurilor de memorie sunt utilizate in camere digitale, playere audio, smartphone-uri, tablete, dar pot fi folosite si in laptop-uri, calculatoare etc. Insa, nu toate cardurile SD sunt create in mod egal. Acestea pot diferi in functie de clasa de viteza, capacitatea de memorie, dar si dimensiunea fizica.

In momentul in care decidem sa achizitionam un card SD, trebuie sa tinem cont de mai multi factori.

Clasa de viteza

Dupa cum am spus mai sus, cardurile SD pot avea viteze diferite. Daca obisnuim sa facem poze si sa filmam la rezolutii foarte mari cu DSLR-ul, atunci avem nevoie de un card SD de mare viteza. Insa, daca vom face doar cateva poze cu diferite ocazii, atunci unul din clasa 6 de viteza, ca si in cazul cardului meu din DSLR, este suficient.

Producatorii folosesc aceasta clasa de viteza pentru a masura viteza cardului, insa nu inseamna ca asocierea unei clase cu cardul respectiv poate fi 100% precisa. Pot exista +- ceva MB in functie de cat este notata clasa respectiva.

Clasa de viteza este notata astfel: 2, 4, 6, 10, dar si U 1 si U3. 2 inseamna viteza foarte mica, destul de buna pentru o filmare la o calitate standard, ceva mai slaba, in timp ce clasa 10 inseamna viteza foarte mare, clasa care se potriveste filmarilor full HD (1080p).

Clasele 4 si 6, oferind viteze medii, pot fi folosite pentru filmari HD.

U1 si U3 (UHS – Ultra High Speed) sunt carduri care ofera viteza foarte mare, dar fiind foarte scumpe, utilizate in scopuri profesionale.

carduri SD micro si standard

Clasa 2 o putem folosi in toate camere foto foarte ieftine, cu putini MPx. Viteza oferita de acest tip de card este foarte mica. Mult prea mica pentru zilele noastre.

Clasa 4 si 6 ofera o viteza buna si sunt folosite de regula pentru camere digitale, smartphone-uri, dar si tablete.

clasa de viteza pentru carduri

Viteza cardurilor de memorie. Sursa

Cardurile de memorie au simbolul clasei din care fac parte pe ele. In cazul in care dati de carduri care n-au acest simbol, acestea pot face parte din clasa 0, inainte de a se inventa sistemul de masura al vitezei cardurilor. Viteza acestora fiind mult inferioara celor cu clasa 2.

Dimensiunea fizica

Cardurile pot avea dimensiuni diferite: carduri SD, carduri miniSD, dar si carduri microSD. Cardurile din camerele foto sunt de obicei carduri SD. MiniSD-urile erau destinate telefoanelor mobile, dar nu mai sunt extrem de populare astazi. MicroSD sunt cele mai mici carduri ca dimensiune, si sunt folosite in majoritatea telefoanelor care suporta card de memorie. Insa, pot fi folosite si in tablete, dar si camere foto, cu ajutorul adaptoarelor care au dimeniunea unui card SD.

Capacitatea de memorie

Atunci cand dorim sa achizitionam un card de memorie, trebuie sa tinem cont si de capacitatea maxima pe care o suporta dispozitivul in care urmeaza sa introducem cardul.

Inca mai exista carduri de 2GB, insa pot ajunge pana la 512GB, cea mai mare capacitate din lume a unui card de memorie.

Inainte de a achizitiona un card de memorie pentru smartphone, trebuie sa cautam informatii in legatura cu capacitatea maxima a unui card care poate si acceptata de modelul nostru de telefon.

Atentie, cardurile cu o clasa rapida de viteza si o capacitate mare de stocare sunt mult mai scumpe. Pretul pentru un card de 32GB clasa de viteza 6 este mai mare deca la unul de 32GB clasa de viteza 4.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.