Cum convertim FAT 32 in NTFS – avantaje NTFS

Poate ca nu stiai, dar alegerea unui sistem de fisiere corect pentru hdd este foarte important. Desi ideea principala pentru toate sistemele de fisiere este acceasi, sunt foarte multe avantaje si dezavantaje pentru fiecare. Exista numeroase tipuri de filesystems dar astazi ma voi referi doar la cele mai populare, adica la FAT32 si NTFS.

Despre sistemele de fisiere

FAT32

FAT32 este sistemul de fisiere implicit pentru multe dintre vechile versiuni de Windows cum ar fi Windows 95, 98 si ME. FAT e introdus pentru prima data in 1980, in timp ce FAT32 a fost introdus in anul 1996. Mai recent, a aparut o si versiunea exFAT menita sa inlocuiasca vechea versiune de filesystems FAT. [adsense float=”center”]

NTFS

NTFS (New Technology File System) a fost introdus in 1993, dar acesta a primit numeroase imbunatatiri de-a lungul anilor odata cu noile sisteme de operare. Desi nu este folosit pentru dispozitivele de stocare deconectabile (unde tipul de fisiere FAT domina), este cea mai buna alegere pentru hard disk-uri pentru ca ofera multe caracterisitici. Singurul motiv pentru care NTFS nu este folosit pentru dispozitivele deconectabile se datoreaza faptului ca genereaza o multime de operatii de scriere pentru a tine evidenta. Deconectarea unitatilor de stocare inainte de terminarea operatiilor de scriere poate duce la coruperea informatiilor de pe acel dispozitiv.

Avantajele NTFS

Spre deosebire de FAT32, NTFS este un sistem de fisiere cu jurnalizare. “Jurnalul” tine evidenta modificarilor inante ca acestea sa se intample, astfel in cazul in care sistemul se blocheaza in mijlocul unei operatii de disk, disk-urile cu sistem de fisiere cu jurnalizare sunt mai usor de recuperat.
NTFS include suport de imbunatatire pentru metadate; acesta utilizeaza structuri de date avansate pentru a imbunatatii performanta, fiabilitatea si utilizarea spatiului pe disk, si include acces la listele de control de securitate.
NTFS poate suporta fisiere mai mari de 4 Gb si partitii foarte largi.

Reformatare hard disk

Metoda 1. Deschideti My Computer, click dreapta pe discul pe care vrei sa il reformatezi si apoi click pe Format. Modificati orice setari doriti, atat timp cat selectati NTFS de la filesystem, si apoi apasati Format.

Metoda 2. Click dreapta pe My Computer – Manage. Din fereastra deschisa, faceti click pe Disk Management (de sub Storage) din panoul din stanga, si apoi asteapta ca serviciul sa se incarce. De aici, poti modifica micsora, marii, sterge si reformata partitiile pe care doriti. Doar trebuie sa alegeti NTFS cand faceti acest lucru.

Concluzie

Alegerea sistemului de fisiere corect este important nu doar pentru functionarea optima dar si pentru performanta sistemului. Cu NTFS, faci o alegere inteleapta pentru hard disk-ul sistemului care ruleaza OS.

Ce sistem de fisiere folositi?

Ultuma actualizare 8 June 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.