Despre construirea unui calculator pe componente

În ziua de azi calculatorul a devenit un obiect necesar în cadrul unei familii. Contează însă pentru ce este destinat. Există o gamă largă de utilizatori și fiecare are propriile preferințe. Sunt persoane care ar da 4000 lei sau mai mult pe un calculator destinat gaming-ului sau lucrului cu programe profesionale și  persoane care au un buget mai restrâns (1000-1200 RON de exemplu) și doresc un calculator pentru birou destinat lucrului cu programe office,  navigare pe internet etc.

Atunci când achiziționăm un calculator este foarte importantă INFORMAREA. Toate ofertele de la televizor par foarte tentante însă foarte puțini se gândesc la consecințele achiziționării unui astfel de calculator. Un comerciant ar face orice să-și vândă marfa chiar dacă aceasta nu funcționează la parametrii normali. Vorba ”clientul nostru, stăpânul nostru” începe să fie pe alocuri încălcată. Un calculator este compus din următoarele piese: sursă de alimentare, placă de bază (pe aceasta vin montate toate celelalte componente, având implementate  pe ea placa audio, placa de rețea precum și alte mufe necesare conectării altor componente), placă video (transmite semnalul video către monitor), procesor, memorie ram, hard disk, unitate optică DVD-RW, carcasa (în aceasta vin instalate toate componentele menționate anterior), monitor, tastatura, mouse, boxe.

Când cumpărăm un calculator trebuie să urmăm sfaturile de mai jos:

– cumpărăm un calculator pe bucăți. Dacă urmărim ofertele magazinelor serioase (eMag de ex.) putem achiziționa produse la prețuri foarte bune și de calitate foarte bună. [adsense float=”center”]

–  ne verificăm drepturile. Acestea se referă la durata garanției (minim 2 ani), la posibilitatea înlocuirii/reparării unei componete din calculator (placa video, placa de bază, sursa de alimentare etc) într-o durată de timp cât mai scurtă. Sunt magazine care au rol de intermediari. Dacă avem ghinionul să ni se strice vreo componentă acestea ne vor trimite direct la sediul service-urilor disponibile în țară. De aceea recomand să întrebați toate detaliile despre garanție și posibilitățile de reparare/înlocuire a produsului defect.

– atunci când achiziționăm un calculator trebuie să întrebăm o persoană care are cunoștințe despre calculatoare (Atenție!!! Nu oricine știe să dea un click este expert). Adică trebuie să aibă habar din ce este alcătuit un calculator, cum să monteze piesele, eventual anumite magazine serioase, prețurile fiecărei piese în parte și mai ales să explice pe înțelesul fiecăruia aceste informații. Marea problemă a calculatoarelor și a multor electronice/electrocasnice prezentate în reclame este durata de viață diminuată de utilizarea acestora multe ore pe zi în cadrul magazinelor înainte ca acestea să fie vândute. Putem avea ghinionul ca atunci când cumpărăm să ne trezim că produsul nu merge la parametrii normali. Asta din cauza utilizării acestor produse (de ex. monitoare) în scopul atragerii clienților. Astfel un monitor LCD de ex. poate funcționa în magazin luni de zile până este vândut.

– nu ne zgârcim și cumpărăm calculatoare de la persoane dubioase care ne promit marea cu sarea.  Chiar dacă avem un buget limitat mai bine așteptăm încă o lună pentru a achiziționa produse de calitate.

Ca o concluzie la toate rândurile de mai sus, recomand ca fiecare persoană care dorește să achiziționeze un calculator să se INFORMEZE la cineva care se pricepe în domeniu, și să achiziționeze pe piese calculatorul dorit în funcție de bugetul alocat.

Ultima actualizare 23 iulie 2013 by Alexandru Ionut

5 comentarii la „Despre construirea unui calculator pe componente”

  1. O chestie care cred că mai mergea menționată în articol, e stabilirea destinației calculatorului.
    Este important să știi de la bun început ce nevoi ai și implicit ce așteptări ai de la viitoarea achiziție. Fiindcă dacă pleci după un calculator de gaming și te întorci cu unul pentru office.. o să ai o surpriză. :)

    Răspunde
    • Păi dacă întrebi pe cineva care știe care este treaba cu calculatoarele, îți poate explica foarte ușor ce să cumperi în funcție de nevoile tale și de buget :). Eu am pățit diverse peripeții cu calculatoarele de 8 ani de când lucrez cu ele și am scris în articol totul din experiența proprie :D.

    • M-au întrebat mulți prieteni de laptop-uri. Le-am zis ce și cum, dar vin de la magazin cu altceva :). Ajung să-i convingă vânzătorii cu ceea ce nu se vinde…
      PS: eu mă pricep să dau sfaturi, dar mi-am luat-o și eu urât rău de tot cu o memorie RAM de 4Gb care acum zace prin birou… Știam exact ceea ce vreau, ce-mi trebuie și toate detaliile despre ea. Dar nu am găsit modelul ăla, așa că băiatul ăla de la raft a insistat atât de mult cu un alt model, de m-a făcut să o iau. I-am zis că nu merge din cauza frecvenței, dar aproape că s-a pus în cap, că o să meargă memoria. Nu a mers, dar și eu mai tare.. pe drum am desfăcut-o să mă uit la ea și i-am dezlipit eticheta :D. N-am mai fost cu ea înapoi, dar să fie învățătură…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.