Cum configuram un hard disk nou

In ciuda cresterii popularitatii SSD-urilor hard-disk- urile raman si in ziua de azi cele  mai bune suporturi de stocare cu dimensiuni de peste 1 Tb. Inainte de a atasa  noul hard  la calculator sunt necesari anumiti pasi pentru a va asigura ca sistemul de operare va recunoste cu succes noua piesa atasata calculatorului.

Configurarea unui hard-disk nou

Cand cumparati un hard-disk de fiecare data sa verificati daca are si un CD cu utilitare (programe de encriptare de ex). Inainte de a conecta hard-disk-ul deconectati calculatorul de la priza. Diferitele tipuri de  hard-diskuri au conectori diferiti. Mai jos sunt cateva instructiuni pentru cele mai comune tipuri de  drive-uri:

1. Drive-uri externe de dimensiuni mari

Aceste drive-uri au  doua cabluri unul pentru alimentare si altul pentru transfer de date. Unele drive-uri externe au doua cabluri USB (un cablu pentru transfera date altul care alimenteaza hard-ul) care pot fi introduse intr-un hub USB sau in doua porturi USB in computerul dumneavoastra. Daca computerul dumneavoastra  si hardul suporta eSATA  atunci conectati pe eSATA (pentru transferul de date) si alimentarea pe un port USB (sau alimentare de la priza).

2. Drive-uri externe de dimensiuni mici

Acestea au nevoie de doar o conexiune (USB sau eSATA). Cablul eSATA este diferit de cablul USB si astfel nu pot fi confundate (de obicei transferul de date pe eSATA este mai rapid).[adsense float=”center”]

3. Drive-uri interne

Toate hard-diskurile moderne utilizeaza conexiune SATA si cablu de alimetare pe 15 pini. Trebuie sa va asigurati ca aveti calculatorul deconectat de la priza inainte de a incepe. Alegeti-va un locas pentru montarea hard-ului. Recomand  sa lasati un locas liber intre hard-uri daca aveti mai multe hard-uri pentru a asigura un circuit al aerului mai bun sau pentru montarea unor radiatoare pentru hard. Se conecteaza apoi cablul de alimentare si cablul de transfer al datelor pe placa de baza apoi pe hard.

Observatie:  Daca aveti hard-uri sata 3 si pc-ul are sata1 sau sata 2 verificati inainte sa-l conectati la curent daca este necesara o configuratie pentru sata 1 respectiv sata2(se realizeaza cu ajutorul jumperilor). Dupa ce ati terminat de conectat tot puteti porni calculatorul.

Formatarea hard-disk-ului

Hard-disk-urile exterioare  de obicei nu necesita de obice reformatare, cu exceptia cazului in care doriti sa-l utilizati intr-un scop special. Majoritatea hard-urilor sunt formatate cu sistemul de fisiere FAT (File Allocaton Tabel) . Acesta insa  este un sistem invechit si ineficient. Sistemele de fisiere native sunt:

Putem formata hard-disk-ul cu unul din aceste sisteme de fisiere prin click drapta pe drive -> “Format” sau “Format Drive” .
Va aparea o fereastra de avertizare in care  se specifica faptul ca se vor sterge toate datele de pe drive in urma formatarii. Asigurativa ca ati ales drive-ul corect. Dupa ce confirmati formatarea trebuie sa asteptati  o anumita perioada de timp in functie de tipul de fisiere ales si de dimensiunea hard-ului.

Ultuma actualizare 31 January 2019 by marius

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.