Cine are un laptop vechi si vrea sa il arunce, atunci poate-i va prinde bine ceva sfaturi ce ar putea face cu el. Mai devreme sau mai tarziu, veti fi pusi in situatia in care va trebui sa va inlocuiti laptopul actual, cu un alt laptop nou. Motivele sunt multe: fie nu mai face fata nevoilor voastre, fie s-a defectat, fie e prea vechi si merge din ce in ce mai greu, carcasa s-a deteriorat, s-a demodat, sau pur si simplu vreti sa achizitionati unul nou.
Inainte de a duce laptopul vechi la un centru de colectare a dispozitivelor electrice, ar fi bine sa-l dezasamblati acasa si sa pastrati anumite parti din el.
Majoritatea laptop-urilor au baterii unice, si pot fi foarte scum de inlocuit. Daca bateria veche inca mai are ceva viata, chiar daca tine aproximativ o ora, poate cineva are nevoie de una ca a voastra si puteti obtine cativa lei pe ea.
Ca si in cazul bateriei, cablul de alimentare si incarcatorul laptopului pot fi de asemena pastrate. Achizitionarea unuia nou poate costa ceva bani, asa ca nu e rau sa obtineti si pe acesta o mica suma. Chiar daca nu il vindeti, poate vreodata se poate rupe partea de cablu care se conecteaza in priza si se mufeaza in incarcator, de la incarcatorul ce nou. Asa ca puteti folosi cablul cel vechi de alimentare.
Placuta RAM poate fi si ea pastrata. Poate fi utilizata pe un alt laptop, pentru a-i dubla valoarea ram. Asta in cazul in care nu foloseste alta frecventa pentru memorie. Oricand puteti folosi placuta intr-un alt laptop care este compatibil cu frecventa acesteia.
Hard disk-ul, in cazul in care nu este defect sau de foarte mica capacitate, cred ca ar trebui sa il pastrati in mod obligatoriu. Il puteti monta intr-o carcasa USB 2.5″ si il puteti transforma intr-un hard disk extern. Chiar daca nu o sa tineti date importante pe acesta, cred ca nu va fi nici o problema daca salvati cateva filme sau muzica. [adsense float=”center”]
Bateria CMOS este asemanatoare unei monede si face posibila pastrarea anumitor setari ale calculatorului. Daca calculatorul nu mai aminteste timpul corect, sau daca BIOS-ul nu isi mai pastreaza setarile, atunci bateria este de vine. In mod normal, aceasta este compatibila cu toate sistemele, asa ca este indicat sa o pastram. Nu se stie niciodata cand avem nevoie de asa ceva.
Unitatea optica poate fi pastrata, pentru ca ii puteti cumpara o carcasa speciala si o puteti reutiliza cu ajutorul unui cablu USB.
In mare, ce am prezentat eu mai sus pot fi principalele componente pe care le putem pastra de la un laptop vechi, si nu numai. In orice caz, puteti pastra si display-ul, tastatura, touchpad-ul si chiar webcam-ul. Nu se stie niciodata cine are nevoie de asa ceva, si puteti obtine o suma care sa va mai amortizeze din suma platita pe un laptop nou. Dupa ce l-ati demontat, multe chestii de aruncat nu prea sunt, decat placa de baza si carcasa. Daca nu doriti sa pastrati absolut nimic, atunci puteti cauta sa vindeti laptopul intreg pe o suma decenta, personalelor care cauta asa ceva pentru piese de reparatii.
Voi ce componente anume ati pastra de la un laptop? Credeti ca ar fi si altele bune de pastrat decat cele amintite de mine?
Ultuma actualizare 9 June 2013 by Alexandru Ionut