Nu m-am gândit niciodată dacă un Chromebook poate fi util fără o conexiune la net, ceea ce poate suna ciudat din anumite puncte de vedere. Chromebook-ul este pur și simplu un laptop care rulează nativ sistemul de operare Chrome OS. Acest sistem de operare este bazat pe platforma Linux. Chiar dacă nu mă interesează în mod expres un Chromebook, nu-i rău său să știu câteva informații despre acest subiect, informații pe care vreau să le împărtășesc cu voi.
Dacă stăm să ne gândim puțin la motivul pentru care a fost conceput Chromebook, am putea susține că acesta nu este foarte util fără o conexiune la internet, doar că lucrurile nu stau deloc așa. Pe de altă parte, Chromebook-ul poate fi aproape la fel de util offline, precum un laptop cu Windows sau Mac, asta legat doar de productivitatea de bază. Zic aproape pentru că pot exista unele limitări, dar documente, fișiere multimedia și alte câteva chestii le puteți face fără probleme.
Suita office Google (Google Docs, Sheets, Slides și Drawings) poate fi setată și pentru utilizarea offline. Setarea accesului offline poate avea mai multe puncte pozitive, printre care protecția împotriva deconectării accidentale de la internet sau posibile probleme cu semnalul Wi-Fi. Sincronizarea online-offline se va face cu fiecare oportunitate, așa că nu trebuie să vă faceți griji de acest lucru.
În momentul în care sunteți offline pe un Chromebook, puteți asculta muzică sau viziona filme. Acestea se pot afla pe hard disk sau pe un stick USB. Acest principiu oferă unui Chromebook aceeași funcționalitate ca și un PC, Mac sau tabletă, chiar dacă fișierele care pot fi rulate sunt oarecum limitate la .3gp, .avi, .mov, .mp4, .m4v, .m4a, .mp3, .mkv, .ogv, .ogm, .ogg, .oga, .webm, și .wav.
Pe un Chromebook poate fi instalat și un alt sistem de operare bazat pe Linux, acest lucru poate fi făcut în dual-boot. Cred că ar fi recomandat acest lucru în cazul în care nu aveți și un alt laptop sau calculator care rulează un alt sistem de operare. Chromebook-urile nu sunt dispozitive scumpe, dar pot ajunge chiar și la 400€ în cazul în care doriți ceva foarte rapid și cu o configurație bună. Cu toate astea, nu cred că pot recomanda unei persoane să cumpere așa ceva, dar gusturile nu se discută, iar nevoile pot fi și ele diferite de la persoană la persoană.
Cu ce ar ieși în evidență un Chromebook? Păi nu cu mare lucru. Într-adevăr, prețul poate fi un factor decizional destul de important, dar nu știu dacă merită chiar de fiecare dată să ne gândim la asta. Design-ul poate fi găsit și pe laptop-uri și ultrabook-uri. Hardware-ul poate fi depășit cu ușurință de orice altceva, dar raportat la sistemul de operare care rulează pe el, e mai mult ca perfect. Să iasă în evidență cu sistemul de operare care rulează nativ? Cu siguranță, da.
Când aș alege eu un Chromebook? Când aș fi pus în situația de a alege o tabletă sau Chromebook. Aș merge 100% cu varianta a doua. Chiar dacă pot exista limitări raportat la un laptop care rulează Windows, vorbesc de posibilitatea de a-l utiliza offline, putem fi mult mai productivi când vine vorba de crearea și editarea documentelor, față de lucrul pe o tabletă.
Ultima actualizare 7 March 2014 by Alexandru Ionut
Google pentru Chromebookuri au mai mule releasuri de ChromeOS, fiecare optimizată pentru categoria de dispozitiv pe care rulează.
Variantele mai populare (apărute inițial și ieftine ca preț) sunt niște dispozitive de bază, optimizate pentru a rule online și offline aplicații de bază construite pe Chrome, dar sunt foarte limitate pentru trendurile noi (de exemplu jocuri 3d cu multe efecte).
Recent a apărut și un laptop rival la cele de top, vezi https://www.google.com/intl/en/chrome/devices/chromebooks.html#pixel, care este capabil de a rula aplicații noi, în stilul aplicațiilor desktop complete.
Ele se bazează pe un proiect ce derivează din Chrome, e un pic mai complicat de explicat, dar scurt pe doi, Google, Adobe, alte companii și o comunitate imensă de fani open source au dus platforma Chrome – nu Google Chrome – la un hybrid pentru aplicații offline și online. Poate unii știu de Nodejs, Cordova, PhoneGap și multe alte unelte ce rulează pe baza acestei platforme și ajută la construirea de aplicații client și server.
Un exemplu ar fi și colecția nouă de aplicații desktop care pot fi descărcate din Chrome Web Store https://chrome.google.com/webstore/category/collection/for_your_desktop?hl=en-GB&utm_source=chrome-ntp-launcher, care rulează offline complet și au suport complet pentru online.
Până acum sunt impresionat de jocuri – sunt complet construite în limbaje de web (html5, css3, javascript pe standard ecmascript 5 și 6, nimic altceva).
Poate e o idee bună pentru cei ce vor să înceapă să învețe programare să înceapă direct cu JavaScript, pentru că începe să se adeverească afirmațiile multor programatori că va fi cel mai utilizat limbaj în orice. JavaScript nu mai este un limbaj limitat la browsere (este chiar utilizat în Linux/*BSD de peste 10 ani în construcția principalelor medii desktop – KDE 3/4 și Gnome 3, Unity 8).
Mulțumesc de feedback. Destul de impresionant depozitul de aplicații. Văd că sunt destul de multe lucruri utile pe acolo cu care îți poți face treaba de minune. Cred că pentru un blogger sau un freelancer ar fi potrivit un Chromebook. Să fiu sincer, poate că m-aș descurca cu unul dacă n-aș avea nevoie de cine știe ce programe să instalez și să le testez.