Un laptop-tabletă “ultraportabilă” 2-în-1, ușor, compact și surprinzător de puternic – așa aș descrie modelul Yoga 900-13ISK. Deși a fost lansat în 2015 și este considerat destul de vechi, specificațiile hardware rămân competitive chiar și astăzi. L-am achiziționat la mâna a doua, cu o mică defecțiune, intenționând să-l repar și să-l revând. Totuși, m-am răzgândit și acum îl utilizez ca laptop secundar sau pentru vacanțe.
Acest text nu reprezintă o recenzie propriu-zisă, ci mai degrabă o scurtă prezentare a laptopului. În comparație cu vechiul meu Lenovo Ideapad Z710, acesta pare un șoricel din punct de vedere al dimensiunilor.
Lenovo Yoga 900-13ISK dispune de un ecran de 13,3 inch și o rezoluție maximă de 3200×1800. Ecranul se poate rabata până la 380 de grade, transformându-se în tabletă, deși este ceva mai gros și mai greu. Dimensiunea ecranului este la limita inferioară pentru utilizarea ca laptop; mai mic ar fi incomod și nu aș putea lucra eficient. În schimb, ca tabletă, ecranul mi se pare extrem de mare și de calitate. Totuși, chiar dacă luminozitatea ecranului este destul de bună, rata de reîmprospătare de doar 60Hz este un mic dezavantaj. Ar merita un ecran cu o rată de reîmprospătare mai bună.
Ca specificații hardware, avem următoarele:
- Procesorul este un Intel(R) Core(TM) i7-6500U CPU cu o frecvență de 2.50GHz / 2.59 GHz.
- Memoria RAM este de 16,0 GB la 1600MHz frecventă.
- SSD-ul original M.2 SATA de 128GB a cedat în martie 2024, fiind înlocuit cu un Intenso M.2 SATA III de 512GB, cu o viteză de 550MB/s. Am plătit doar 40€ pentru acest SSD și regret că nu am ales unul de 1TB.
- Placa video este Intel HD Graphics 520, adecvată pentru Youtube, Netflix și navigarea pe internet.
- Tastatura este iluminată.
- Dispune de 3 porturi USB, un port USB-C și un slot pentru cititor de carduri, plus un port jack.
Am menționat anterior o mică defecțiune, care de fapt nu este atât de mică. Laptopul a avut probleme cu portul ecranului de pe placa de bază. Fostul proprietar l-a dus la service, unde, după înlocuirea cablului și reinstalarea sistemului de operare (conform spuselor lor), problemele au reapărut după câteva zile. Astfel, laptopul a fost vândut mai departe, adică mie.
Cercetând pe internet, se pare că laptopul prezintă probleme la conectorul care leagă placa de bază de cablul ecranului. Mai precis, anumiți pini ai conectorului se desprind, iar cea mai mică vibrație provoacă întunecarea parțială a ecranului sau pâlpâirea acestuia într-un mod destul de serios.
Deși sunt destul de priceput să fac multe lucruri, adesea doar pe jumătate, am rezolvat problema într-un mod amatoricesc. Am plasat un carton presat de capacul laptopului chiar peste conectorul cablului ecranului. De mai bine de un an, ecranul laptopului nu a mai avut nicio clipire. Dacă aș fi avut cu ce și aș fi știut cum, l-aș fi lipit. Totuși, problema este soluționată, dar nu complet rezolvată.
În afară de SSD-ul original care s-a defectat, am schimbat și tastatura laptopului. Cea veche avea layout-ul în germană. Am achiziționat o tastatură de pe Amazon cu layout AZERTY specific pentru Belgia. Nu a fost prea dificil, dar nici simplu să schimb tastatura la Lenovo Yoga. Este un laptop foarte compact și bine construit. În plus, a trebuit să lucrez cu multă finețe și atenție, spre deosebire de schimbarea tastaturii la un laptop obișnuit, care nu este din gama ultra-compactă.
Lenovo Yoga este ideal pentru a fi luat în vacanță, însă dacă ar trebui să lucrez zilnic câteva ore pe el, personal mi-ar fi dificil. Ideapad-ul meu de 17.3 inch îl depășește la capitolul productivitate. Scriu de două ori mai repede pe Ideapad. Pe Yoga, uneori simt că “agață” când vreau să scriu un text și îl folosesc pe baterie. Într-adevăr, îi scad performanța pentru a economisi bateria. Până acum nu am ținut evidența cât durează utilizarea pe baterie, dar estimez că undeva între două ore și jumătate și trei ore și jumătate, în funcție de setările de performanță și luminozitatea ecranului. Desigur, contează dacă urmăresc un video sau citesc articole pe internet.
După atâția ani de utilizare, nu prezintă o uzură semnificativă. S-au deteriorat și desprins bucăți din marginea cauciucată care conturează partea inferioară, acolo unde se află tastatura și placa de bază. Când l-am achiziționat era într-o condiție mult mai bună, dar acum este uzat de mine pentru că nu știu să-l desfac corect. Fiind atât de subțire, uneori mă chinui să-l deschid după ce l-am pus în rucsac sau l-am mutat cu capacul închis.
Cablu încărcătorului este destul de scurt, dar încarcă rapid. Camera web captează clar, iar difuzoarele au un sunet decent. Nu sunt la fel de puternice ca pe Ideapad, dar sunt suficient de bune. Când se încălzește, ventilatorul face ceva zgomot, dar nu la fel de zgomotos ca pe celălalt laptop. Ecranul este foarte bine fixat de bază printr-o balamă continuă, ceea ce îl face destul de robust. Bateria nu este detașabilă, trebuie desfăcut capacul pentru a o schimba. Îmi lipsește mult partea numerică a tastaturii. Sunt obișnuit să folosesc rapid numerele de pe tastatura numerică, nu să apelez la tasta shift și la cifrele de sub F-uri.
Acesta este primul articol scris pe blogul meu modest de pe acest laptop. Mi-a fost puțin greu deoarece încă nu sunt obișnuit cu tastatura, dar m-am descurcat.
Dacă ați citit până aici, înseamnă că modelul acesta de laptop v-a stârnit interesul. Vă ofer o listă cu modele actuale de laptopuri 2 în 1, inclusiv Lenovo Yoga în diverse configurații.
Există o continuare a textului sub galeria de mai jos.
Intenționam să scriu un articol simplu, însă editarea și modificarea lui m-au epuizat. După redactare, am așteptat weekendul pentru a fotografia laptopul în grădină, beneficiind de lumină naturală. Fotografia nu este punctul meu forte, dar m-am străduit. Totul părea perfect până duminică seara, când pe la ora 20, încărcând fotografiile în articol, mi-am dat seama că am omis să fotografiez exact ce era mai important: laptopul în modul răsturnat sau transformat în tabletă. Așadar, vă rog să mă scuzați pentru aceste ultime imagini. :D
Ultima actualizare 9 September 2024 by Alexandru Ionut
In afara ecranului ala super glossy, ceea ce il face sa fie aproape inutilizabil afara, mi-a placut super mult. In ceea ce priveste dimensiunile, prefer ecranele mai mici. 13 – 14 inch. Pentru blogging mi se pare excelent.
Da, ecranul e de nedescris in soare :D. Blogging fac cu mare placere de pe Ideapad. Mai mult de atat nu vreau. Eu am nevoie de ecran mare, iar asta de 17 e ceea ce trebuie. Ar fi mers si mai mare, dar sa ramana laptop, nu desktop. Yoga e bun de luat in vacanta, dupa cum am si scris. Merge sa scriu si pe el, dar e diferenta enorma cand trec la cel mare.
Am laptopul ăsta de ani buni, avea rupt un conector și l-au dat la reciclat, de unde l-am luat gratis. L-am rezolvat ca tine: o bucată de plastic pe magistrală și ca nou.
Cu Debian e fantastic, mă ține bateria la el zile, nu exagerez, și adesea îl folosesc în modul “cortuleț” ca sa fac browsing.
Tastatura a varză (nu mă refer la uzură), trackpad-ul la fel, rar am avut de-a face cu unul mai prost, dar în rest e un tanc. Dacă ar fi fost de 12-13” mi-ar fi plăcut și mai mult.
Totuși, nu l-aș fi cumpărat niciodată, pentru aceeași bani găsești x280 sau X1 carbon (vorbesc de versiunea cu touch screen), dar nici nu l-aș vinde, atât de mult îmi place.
Nu m-am gandit sa pun pe el un sistem de operare bazat pe Linux, dar am sa iau in considerare, daca zici ca tine bateria atat de mult. Scriu, intr-adevar, mai repede de pe IdeaPad.
Problema cu conectorul e generala. Cred ca majoritatea au (avut) fix problema asta la modelul asta.
Dacă o să îi pui Linux la un moment dat, amintește-ți să instalezi și activezi TLP.
Oke, am vazut ca se instaleaza simplu din terminal.