Cat si cum aplicam pasta termica pe procesor

2 April 2017

Schimbarea pastei termice a procesorului o consider o parte importanta a actiunii de curatare a unui calculator sau a unui laptop. Cum aplicam pasta termica si cat de multa trebuie sa folosim, poate fi considerata o problema atunci cand decidem ca aceasta trebuie schimbata. 

Dupa parerea mea, pasta termica nu trebuie schimbata de fiecare data cand curatam calculatorul sau laptopul de praf. Unii poate o fac, dar eu nu recomand si nici nu e necesar acest lucru.

Curatarea calculatorului sau laptopului de praf o fac la un interval de aproximativ un an de zile, demontand carcasa acestuia si curatand cu spray comprimat orificiile de aspirare si eliminare al aerului in si din laptop, in cazul meu. Curatarea ventiliatorului de praf sau inlocuirea acestuia daca nu mai da randament.

Schimbarea pastei termice este necesara atunci cand calculatorul sau laptopul are cativa ani de utilizare, iar dupa curatarea de praf, termperaturile procesorului sau placii video raman in continuare destul de ridicate, iar cooler-ul procesorului se invarte extrem de tare si zgomotos. Asta in ciuda faptului ca praful si scamele din orificiile de aspirare si eliminare al aerului au fost eliminate complet.

Exista destul de multe marci si tipuri de pasta termica. Nu le stiu pe toate si nu stiu nici proprietatile acestora cu lux de amanunt, insa, va pot spune ca penultima pasta termica utilizata de mine a fost un Artic MX-2, iar in prezent folosesc Arctic Silver 5. Ultima, fiind extrem de buna, cumparata la recomandarea lui Cristian.

De notat, schimbarea pastei termice a procesorului este necesara atunci cand temperaturile acestuia raman ridicate in ciuda faptului ca praful a fost eliminat din laptop sau unitate. Ventilatorul se poate invartii extrem de tare si zgomotos, imediat dupa ce am aprins laptopul. Fara a fi necesara lansarea anumitor sarcini de lucru.

Aplicarea si cantitatea necesara de pasta temica reprezinta o alta problema. Daca la inceput ma chinuiam sa o intind uniform pe toata suprafata procesolui, fiindu-mi frica sa nu-mi scape cumva vreun colt sau vreo margine neacoperita, sau care nu cumva sa pun prea multa sau prea putina pasta, acum frica mi-a disparut. Si o sa vedeti mai jos de ce.

Prea putina pasta aplicata e grav? Prea multa pasta aplicata e grav?

Grav n-ar fi nici una nici alta, insa aplicarea pastei termice intr-un strat prea subtire sau prea putina si care sa nu acopere toate colturile si marginile procesorului poate face rau. Nu neaparat ca se poate arde procesorul sau ceva de genul, pentru ca foarte greu se poate intampla asta, dar temperaturile acestuia pot ramane extrem de ridicate, iar laptopul sau calculatorul se poate inchide din senin din cauza acestui lucru.

Mai multa pasta termica si aplicarea acestuia intr-un strat putin mai gros poate fi mult mai in regula decat intr-un strat subtire sau prea putina. In primul rand, chiar daca folosim mai multa pasta termica si intr-un strat mai gros, acesta se intinde si se uniformizeaza la aplicarea radiatorului si cooler-ului peste procesor, acoperind toate colturile si marginile procesorului.

O alta frica pe care o putem simti in momentul in care schimbam pasta termica o reprezinta scurgerea acesteia in afara suprafetei procesorului ajungand pe circuite. Nu ar trebui sa ne facem nici o grija atat timp cat nu utilizam o pasta termica de tip metal lichid. Daca veti fi atenti in momentul in care demontati pentru prima data radiatorul de pe procesor, veti observa ca pasta termica s-a scurs putin in afara suprafetei procesorului chiar si atunci cand a fost aplicata de producatorul laptop-ului sau calculatorului. Desigur, pot exista si exceptii cand pasta termica a fost aplicata perfect.

Pasta termica poate fi aplicata prin mai multe metode pe care le puteti vedea mai jos, foarte frumos detaliate:

Din cate deducem din clipul de mai sus, aplicarea pastei termice in forma unui “X” este cea mai recomandata si cea care da randamentul cel mai bun. Acest lucru poate fi observat si din temperaturile obtinute dupa aplicare.

Sursa imaginii .

Ce metoda de aplicare a pastei termice utilizati? Credeti ca metoda “X” este cea mai buna? Cu ce pasta termica ati obtinut cele mai bune rezultate? Credeti ca Artic Silver 5 este una din cele mai bune paste termice?

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.