Din 2012 pana la ora actuala am scris o multime de articole despre bateriile de laptop, cum se pastreaza mai bine, tinem bateria in laptop sau nu atunci cand acesta este tinut pe o perioada mai indelungata in priza, cum verificam starea bateriei laptopului etc. Uite ca in cele din urma a venit vremea sa schimb si eu bateria laptopului. Am mai avut aceasta tentativa si anul trecut, dar m-am razgandit.
De data asta chiar a trebuit sa o schimb pentru ca duminica trecuta a fost putin soare si cald in Bruges si am iesit in gradina sa beau o cafea si sa citesc blogurile de pe laptop. Nu aveam chef de intins prelungitorul, dar pana la urma am facut-o pentru ca bateria originala a laptopului nu a tinut mai mult de 40 de minute. Asta pe modul de economisire a bateriei. De regula, eu tin laptopul pe puterem maxima.
Deranjat de lucrul asta, am decis sa comand o baterie aftermarket de pe ebay Germania. Am laptopul din 2014, si din cate am mai citit pe net, bateria a tinut extrem de mult :D. Bateria originala Lenovo are 2800 mAh si 41Wh. S-a defectat 70% si mai inmagazineaza energie in doar 12Wh aproximativ.
Bateria aftermarket pe care am cumparat-o are 5200 mAh si 77Wh (se pare ca pun pic mai putin in realitate din ce puteti vedea in imaginea de la sfarsitul articolului). Voiam sa scriu ca este o chinezarie, dar se pare ca e marca germana, produsa de Creabest. Cu toate ca este 100% fabricata in China. Calitatea pare tot de acolo.
Daca imi readuceam aminte articolul lui Marius despre cum i-a luat laptopul foc, nu o mai cumparam. Dar din pacate mi-am adus aminte de el prea tarziu. De cand am luat-o, nu mai las noaptea laptopul in priza. Cel putin pentru o perioada pana scap de teama asta.
Greseala mea e ca am cumparat bateria fara sa ma documentez in prealabil. Daca stiam cata bataie de cap o sa am, cumparam baterie originala. Zic asta pentru ca Lenovo, nu stiu la alte marci cum e, foarte greu se lasa atunci cand vrei sa instalezi o baterie de laptop care nu e originala. Din cate am citit, de cativa ani are niste sisteme de siguranta care refuza instalarea bateriilor aftermarket. Asta din motive precum cel din articolul lui Marius.
Dupa ce am primit bateria in 3 zile de pe ebay, vineri seara am montat-o pe laptop. Insa nu l-am mai deschis si am asteptat pana a doua zi la ora 12 dupa ce m-am intors de la serviciu sa ii dau drumul. Mi-a stat inima cand am vazut ca bateria avea 1%, asta dupa ce am verificat daca totul a fost conectat bine la curent.
Am descoperit dupa ore bune de cautare pe net ca Lenovo se protejeaza de astfel de chinezarii prin blocare recunoasterii bateriei aftermarket cu ajutorul driverelor si a software-ului Lenovo preinstalat pe calculator.
Intre timp, facusem si cerere la ebay sa dau retur pe motive de incompatibilitate. Dar partea nasola a fost ca nici bateria vechi nu mai era recunoscuta de sistem. De aici si ambitia de a insista in continuare sa o fac pe cea aftermarchet sa fie recunoscuta de driverele laptopului.
Dupa o juma’ de zi de stres si dezinstalat aplicatii Lenovo din sistem si oprit servicii, reusisem initial sa fac laptopul sa recunoasca bateria. Dupa un restart, inca mergea si se incarca. Am putut dormi linistit pana a doua zi duminica dimineata, cand am verificat ce update-uri au mai venit pentru Windows. Nimic, in afara de un extrem de mic update numit Lenovo system 1.2.0.11 care mi-a blocat din nou bateria. S-a instalat automat fara sa accep eu ceva.
Fix o juma’ de zi mi-a luat pana am reusit sa-i dau de cap si sa opresc chestia aia. Si nu mai zic de cate ori a trebuit sa scot bateria si sa o reintroduc inapoi in laptop, pe langa 50 de restarturi cel putin.
A trebuit sa opresc ceva servicii Lenovo, asta dupa ce am dezinstalat cam tot ce inseamna aplicatii Lenovo de care nu aveam nevoie si erau inutile mie, iar apoi sa dezinstalez si System Interface Foundation V2 Device din Device Manager.
A urmat apoi sa repet pasii urmatori de vreo 20 de ori pana sa ma prind unde greseam:
- deconectat cablul incarcatorului
- inchis laptopul
- scoasa bateria
- conectat incarcatorul
- pornit laptopul
- din Device Manager, accesat meniul Battery – dezinstalat Microsoft Surface ACPI-Compliant Control Method Battery
- inchis laptopul
- deconectat cablul incarcatorului
- introdusa bateria
- conectat incarcatorul
- pornit laptopul
Intr-un caz fericit, ar trebui sa mearga din prima treaba asta. A mers cu o seara in urma. Doar ca intre timp am mai dezinstalat si oprit o multime de servicii, si nu a mai functionat. Si am tot insistat pana imi venea sa ma urc in masina sa ma duc sa cumpar alt laptop.
Dupa ore bune de insistat cu pasii de mai sus, am avut inspiratia sa lansez aplicatia Driver Booster sa vad ce zice de driverele laptopului. Unu singur aparea ca disponibil. O noua versiune pentru driverul bateriei. Dupa ce am facut actualizarea si am restartat laptopul, bateria este recunoscuta si functioneaza corect, cel putin pana acum. Vedem cat o dura si daca va fi blocata iar la urmatoarea actualizare al sitemului de operare Windows. Iar daca va rezista vreo doi ani, atunci schimb laptopul cu totul.
Bateria noua am descarcat-o de 3 ori pana la aproximativ 50% tinand undeva la doua ore. Am ascultat muzica pe Youtube Music si citit stiri pe internet. Bateria tinuta pe modul balanced si cu power mode better performance. Cred ca pot ajunge leger la 3 ore jumate daca nu rulez aplicatii consumatoare care sa solicite laptopul. Google Chrome foloseste oricum suficient de mult din resursele laptopului, dar si ecranul de 17.3 inch.
Am uitat sa scriu mai sus, un mare avantaj la aceasta baterie este ca e inalta si tine laptopul ridicat, favorizand ventilatia acestuia mult mai bine. In plus, e mult mai lejer la scris atunci cand stau cu scaunul aplecat pe spate. Partea nasoala e ca bataria e foarte grea. Laptopul era oricum foarte greu si inainte, dar acum o sa fie greu tare cand il iau in vacante. Iar bateria, fiind grea, se misca putin din slot atunci cand ridic laptopul, si imi da senzatia ca poate cadea foarte usor.
Ultima actualizare 15 September 2024 by Alexandru Ionut
Of, și cât aș fi vrut să fiu eu cel care zice „vezi să nu ardă, cum a pățit Cucu”.
Am vrut să o schimb și eu, tot Lenovo. Doar că a mai cedat și tastatura. Apoi balamalele. Așa că am zis că îl folosesc „de la distanță” și mereu în priză. L-am pus pe un suport, un monitor lângă el – care a devenit principal – precum și o tastatură, iar totul merge brici.
Am luat între timp un laptop pentru deplasările de la țară, dar îl țin doar pentru aceste deplasări. Dacă mă mai ține Lenovo măcar un an – sau de ce nu chiar doi – atunci îl pun în ramă după ce va muri de tot.
Laptopul meu inca se misca bine si cred ca mai duce minim 5 ani fara sa gafaie, doar ca na, bateria e un consumabil. Doar ca nu cred ca i-as mai lua inca o baterie dupa ce va ceda asta, probabil in 1 an doi. Poate ca o pun pe cea veche inapoi si il tin doar in priza. Laptopul inca arata exceptional si nu are nimic rupt. Intre timp m-am m-ai “reinnoit” cu ceva mic pentru deplasari. Va aparea curand articol despre el. :)
Nu trebuie să scapi de frica asta! Te poate scăpa de chestii. Nici eu n-am luat o chinezărie și nah, mai desfac și eu laptopuri. Doar că a fost ghinion, cum s-ar zice. Dumnezeu(divinitatea, Allah) a avut grijă să fie pe dulap, nu în pat, pe saltea. O îmbulinam.
Inca o monitorizez sa vad daca se incalzeste vreun pic sau ceva, dar momentan sta rece rece. Chiar si dupa toata ziua in priza, tot rece. Oricum, imi e greu sa cres ca va face vreodata ceva probleme pentru ca lamelele contactelor stau foarte bine infipte in mufa laptopului, si plus ca e inaltata asigura si ventilatie buna. Bine, acum nici temperatura din casa nu sare de 19-20 sa se incinga. Vad la vara.
Sunt fabrici si fabrici si in domeniul de produse after market , unele bune , altele mai rele cum e si in domeniul pieselor originale mai dai si de un lot nasol facut la o fabrica din asta mai ieftinache
Da, corect. Cu toate ca asta se reflecta, in mod normal, in pretul produsului respectiv. Sa nu mai zic de piesele facute de un anumit fabricant si revandute sub sigla producatorului laptopului, masinii, etc. Iar cand crezi ca tu cumperi o piesa bmw originala, ea e fabricata de bosch. Sau la ulei vandut sub brandul marcilor. Ca doar BMW sau GM nu fac uleiuri. Asta ca un exemplu.
Ca si la telefoane. Camerele foto sunt peoduse de altii. Unele baterii la fel. Memoriile RAM la fel etc..
Caz pe care l-am vazut acum cateva zile intr-un mare magazin : 3 cafetiere identice de la 3 firme diferite si nu era nici o diferenta intre ele la butoane , la filtru , la cana , la cablu , culoare , doar diferenta de pret si de marca
Cateodata si produsele after market pot fii mai bune , mai rezistente si durabile si mai tari
decat produsele proginale , dar astea sunt cazuri mai izolate