10 lucruri ce le putem face cu un stick USB

Citind acest articol, veti afla principalele 10 lucruri pe care le puteti face utilizand un stick USB. Personal, mi se pare oarecum niste chestii banale, dar mai mult ca sigur, o parte dintre voi nu stiti toate aceste lucruri.

Tot am scris un numar destul de mare de articole despre stick-uri, asa ca voi mai adauga inca unul la statistica. Stick-uri, memorii flash, sau cum vreti sa le mai spuneti, sunt acele dispozitive mici si oarecum ieftine, cu ajutorul carora transferam fisiere intre mai multe calculatoare. Cu numarul mare de servicii cloud care ofera spatii de sticare impresionante, dar si wifi-ul care a devenit pe zi ce trece, mult mai accesibil pentru toata lumea, stick-urile vor muri incet si sigur la fel ca dischetele.

Stiu ca a aparut si stick-uri de 1 Tb, de 500 Gb, de 250 Gb, dar nu sunt foarte accesibile pentru toti. Cele mai comune memorii flash, au forma unei brichete. Cu toate astea, am scris acum ceva timp un articol despre cele mai ciudate dispozitive de stocare flash.

In continuare, am sa va prezint o lista cu 10 lucruri pe care le putem face utilizand un stick.

1. Instalarea de pe stick a unei distributii Linux sau Windows

Majoritatea distributiilor Linux pot buta de pe live CD, pentru a putea fi testate inainte de o instalare completa pe hard disk. Daca nu stiati, puteti testa live o anumita distributie Linux, fara a mai arde imaginea ISO pe un CD. De data aceasta va puteti folosi de un stick.

2. Instalarea unei distributii Linux

Ca sa-i dea peste nas si mai tare gigantului Microsoft, distributiile Linux pot fi instalate pe dispozitive flash. Acest lucru fiind aproape imposibil pentru orice sistem de operare Windows.

3. Putem rula aplicatii portabile

PortableApps.com permite utilizatorilor Windows sa tina pe un stick, fisierele si programele favorite, fara a mai le instala apoi in sistemul de operare. Puteti rula programele direct de pe stick, indiferent la ce calculator va aflati. Cu toate astea, nu se ofera suport pentru absolut toate programele existente. [adsense float=”center”]

4. Sa extindem memoria RAM cu ajutorul stick-ului

Chiar am scris acum ceva luni bune un astfel de articol, despre extinderea memoriei RAM cu ajutorul unui stick folosind ReadyBoost. In cazul in care aveti putina memorie la calculator, acest procedeu chiar are efect. Avand de la 2 Gb in sus, deja nu prea se simte nici un efect.

5. Partitionarea hard disk-ului

Partitionarea hard disk-ului calculatorului cu ajutorul unui stick, este posibila instaland programul Parted Magic pe dispozitivul USB. Folosind aceasta metoda, vom elimina oarecum o parte din riscurile partitionarii hdd-ului bootand un sistem de operare.

6. Putem instala jocuri

Nu ma refer aici la jocuri portabile, ci doar la instalarea jocurilor pe un stick. Bineinteles, o parte din acestea. Nu va asteptati ca puteti instala fara probleme toate jocurile aparute. Instaland jocuri pe stick, va puteti juca si de alte calculatoare care folosesc acelasi sistem de operare.

7. Pastrarea privata a fisierelor

Puteti cripta stick-ul si va puteti tine toate fisierele in siguranta, facandu-le greu de accesat de catre alte persoane.

8. Putem debloca calculatorul

Daca simtiti ca o parola nu este suficienta sa va protejeze calculatorul, atunci puteti transforma stick-ul intr-o cheie cu ajutorul caruia va puteti debloca calculatorul.

9. Putem devirusa calculatorul

Exista posibilitatea instalarii unor aplicatii de scanare malware, direct pe flash.

10. Sincronizarea automata a fisierelor

Majoritatea dintre noi copiem direct fisierele pe stick, dar exista si posibilitatea utilizarii unor aplicatii de sincronizare automata intre calculator si dispozitiv USB. SuncToy si SyncBack sunt doua aplicatii pentru Windows care permit acest lucru. GoodSync2Go este o solutie pentru MAC OS X.

Concluzie

Probabil va ganditi cum un obiect atat de mic si banal poate fi utilizat in foarte multe scopuri. Iata ca este posibil. Pretul stick-urilor scade in fiecare an, iar in acelasi timp, capacitatea lor de stocare tinde sa se dubleze. Din pacate, cele de capacitate foarte mare nu sunt accesibile pentru orice persoana. Daca stam putin si ne gandim, nici nu ne trebuie un stick de 1 Tb. Eu detin un stick de 64 pe care am facut si ceva teste, si altul de 4 Gb cu ajutorul caruia instalez distributii Linux.

Pentru ce folositi stick-ul? I-ati gasit si alte intrebuintari?

PS: pentru cei care au probleme cu protectia la scriere a stick-urilor

Ultima actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

1 thought on “10 lucruri ce le putem face cu un stick USB”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.