Daca sunt pe punctul de a-mi face un blog pentru prima data, ar fi ideal sa stiu de la inceput ce trebuie sa fac pentru a porni cu dreptul. Pe langa alegerea unui domeniu si a unui host, trebuie sa setam si blogul in asa masura sa fie usor de inteles si usor de gestionat de la bun inceput, atat de catre vizitatori cat si de catre blogger.
Din fericire pentru mine, nu va mai fi cazul vreodata sa-mi fac un blog nou, cu toate ca mi-as fi dorit sa plec documentat la drum. Nu a fost sa fie, asa ca am trecut prin multe schimbari din 2012 pana acum. Schimbari legate de structura blogului, de tema, de host etc. Lucruri care mi-au dat peste cap multe planuri si care m-au tinut in loc multa vreme.
Revenind la ideea articolului, un blog poate fi creat pe mai multe platforme, dar cea mai populara fiind WordPress. Din pacate, blogging-ul a scazut foarte mult in ultimii ani. Nu stiu sigur o statistica, dar vad cu ochii mei cum dispar pe zi ce trece tot mai multe bloguri, iar de lansat nici n-am mai auzit.
Sa presupunem ca tocmai am lansat un blog pe WordPress. Trebuie sa alegem o tema, scriem cateva articole fara a le publica direct, ar fi ideal sa ne preocupam inca de la inceput de crearea unei liste de abonati. Am scris si eu mai multe despre blogging, dar foarte multe lucruri interesante le puteti afla si pe Marius Sescu, citind la randul meu o mare parte din articole.
Sa scurtez povestea, cateva lucruri marunte dar cruciale care trebuie facute la inceput de blogging:
- Eliminam primul articol „Hello World”. Acesta poate fi sters din panoul de cotrol, fie il putem edita si ii putem schimba titlul, continutul si permalink-ul.
- Eliminam widgetul META din sidebar. Unul dintre cele mai nasoale lucruri care mai apar chiar si pe bloguri mai vechi. Nu-i vad nici un rost.
- Modificam permalink-urile. Accesam panoul de control – settings – permalinks. In mod implicit e selectat „day and name”. De preferat sa alegem „Post name” sau ideal ar fi varianta custom structure: si adaugam „/%category%/%postname%.html” dupa adresa URL a blogului.
- Adaugam legaturile catre paginile Facebook, Twitter, Google+(care mai foloseste asa ceva), Instagram etc, plus butoanele de share pe aceste retele sociale. Cu toate ca daca blogul este accesat de pe dispozitivele mobile, aceste butoane pentru distribuirea articolui sunt inutile.
- Cream pagina de contact si ne asiguram ca merge. Eu m-as feri de formularul de contact si as apela direct la un mic text cu adresa de mail unde pot fi contactat. Adresa de mail scrisa in text plain sau chiar poza, care nu poate fi accesata de botii de pe net.
- Cream cont Google Analytics si Google Search Console. Vad ca cel din urma a inlocuit Google Webmaster Tools.
- Instalarea plugin-ului Akismet care va proteja blogul de spam, iar pe langa as instala Jetpack care insumeaza o multume de functii si instrumente foarte utile blogului, si care poate tine locul mai multor plugin-uri.
Altele pe scurt: feriti-va sa instalati prea multe plugin-uri, incarcati poze de o calitate ok, dar care sunt optimizate si care nu vor incurca viteza de incarcare a blogului, alegeti o tema simpla si pastrati-o cat mai curata (stiu, am cateva blocuri de reclame), putine tag-uri, dar bune.
Ultima actualizare 26 septembrie 2024 by Alexandru Ionut