Bineînțeles, oricărui blogger i-ar face mare plăcere să aibă parte de cât mai multe comentarii la articolele sale. Sincer să fiu, chiar și mie îmi place să primesc cât mai multe comentarii. Răspund cu mare plăcere la peste 98% din acestea. Îmi plac acele comentarii în care autorul chiar are ceva de zis, nu doar 4, 5 cuvinte care să-ți spună că articolul e bun sau nu.
Cel mai aiurea lucru legat de interacțiunea dintre blogger și cititori e atunci când scrii un articol în care ceri o anumită părere, opinie sau orice altă interpretare din partea acestora, iar aceasta lipsea cu desăvârșire, chiar dacă articolul are zile bune de când e postat. Nu mai știu dacă mi s-a întâmplat și mie, dar sigur am văzut pe multe bloguri.
Există articole care nu pot și nu trebuiesc neapărat comentare, dar există și articole la care interacțiunea cititorilor nu ar trebui să lipsească.
Am să prezint mai jos câteva metode prin care putem atrage un număr cât mai mare de comentarii.
1. creăm o metodă prin care cititorul poate lăsa foarte ușor un comentariu.
Știu că mulți se feresc de spameri, dar captcha este o metodă foarte urâtă de a se proteja. Pentru a ne feri de spam există plugin special. Sincer să fiu, comentez rar acolo unde există captcha. Nu stau să pierd timpul completând așa ceva. Trebuie să folosim un sistem de comentarii cât mai simplu și cât mai universal. Am văzut bloguri care permit doar comentarea cu ajutorul contului de Fb sau G+. Sincer, eu nu vreau să comentez cu așa ceva.
2. lăsăm loc cititorilor de a răspunde
Intenționat, lăsăm articolul parțial incomplet. Asta nu înseamnă că ne oprim la jumătatea acestuia. Nu trebuie să acoperim chiar fiecare aspect al subiectului respectiv.
3. invitarea cititorilor să comenteze
Putem pune anumite întrebări la finalul fiecărui articol prin care încurajăm cititorii să comenteze.
4. dezvoltarea relațiilor cu alți bloggeri
Sincer să fiu, eu m-am împrietenit cu câțiva bloggeri destul de buni. Le citesc articolele și le comentez pe cele care au nevoie de așa ceva. După cum am zis, există și articole care nu au nevoie de un anumit feedback. La rândul lor, aceștia vin și comentează și la mine. De asemenea, este foarte bine să le distribuim articolele pe rețelele sociale de câte ori avem ocazia și simțim acest lucru.
5. răspundem la fiecare comentariu
Am scris și la început, răspund la 98 – 99% din comentarii. Este foarte important acest lucru. Fiecare cititor merită atenția bloggerului. Cum și cititorul și-a pierdut câteva secunde bune să scrie câteva rânduri, la fel și bloggerul trebuie să o facă și să-i răspundă.
6. eliminarea comentariilor spam
Akismet ne poate ajuta cu această problemă. Nu permit link-uri în comentarii decât acelea care sunt relevante cu conținutul articolului. Dacă secțiunea de comentarii este spamată, mulți se vor feri să lase un feedback de valoare.
7. rugăm un blogger să comenteze articolul
În cele din urmă, dacă tot nu obținem comentarii, putem apela la câțiva cunoscuți care să spargă gheața. E de ajuns să apară un comentariu sau două pentru a încuraja multe altele.
Comentariile pot motiva bloggerul să adauge cât mai mult conținut, cel puțin asta e valabilă în cazul meu. Bineînțeles, voi scrie în continuare chiar dacă nu voi avea parte de o interacțiune prea bună cu cititorii, dar altfel e atunci când articolele sunt animate de cuvintele cititorilor. Din fericire, mystreet7 se bucură de un feedback destul de bun din partea acestora.
Ce aș mai putea adăuga în listă? Există și alte metode prin care putem atrage comentarii?
Ultima actualizare 29 martie 2014 by Alexandru Ionut
„4. dezvoltarea relațiilor cu alți bloggeri
Sincer să fiu, eu m-am împrietenit cu câțiva bloggeri destul de buni. Le citesc articolele și le comentez pe cele care au nevoie de așa ceva.”
Iti multumesc =)) Ma simt important. :))
„5. răspundem la fiecare comentariu
Am scris și la început, răspund la 98 – 99% din comentarii.”
Eu raspund pana si la spam :P
1. cu plăcere :))
2. am văzut asta. Se mai întâmplă. Eu am răspuns la un mail spam :)). Mi-a scris unu atât de fain în engleză un mail, încât de l-am crezut. I-am mai și răspuns la fel de frumos, spunându-i că blogul meu nu e de vânzare. WTF :))
Având un blog în care 98% dintre articole sunt tutoriale, nu prea te poți aștepta la comentarii, indiferent dacă „a fost spartă gheața sau nu”.
Vrei comentarii multe? Înjură pe cineva cu mulți fani, ia-te de alți bloggeri, sau scrie tâmpenii ușor de contrazis. Vei avea comentarii cu duiumul.
Și-acum să vorbim și de lipsa link-urilor către blogul tău, că o aduci în discuție de fiecare dată când ai ocazia. E simplu:
1. Vrei link-uri? Scrie ceva interesant, unic, nu ceva despre care a scris toată lumea, nici pe subiecte care nu sunt de interesulcelor de la care aștepți link-uri.
2. Vrei link-uri? Când ai scris un articol despre Winamp (exemplu), pune link-uri spre alte articole despre Winamp pe alte bloguri și ai șansa ca la un moment dat să primești link-uri, dar până atunci vei fi pus de Google pe o poziție mai bună deoarece ți-ai trimis cititorii spre conținut relevant, relaționat.
3. Asigură-te că persoanele de la care te aștepți să-ți pună link-uri, te și urmăresc. Degeaba scrii ceva interesant pentru ei, dacă ei habar n-au de blogul tău.
Majoritatea link-urilor se pun așa:
a) Am scris de X, vreau related content. Google Search.
b) Accesat primul răspuns, citit, văzut, plăcut, OK.
c) Link.
În primul rând, își mulțumesc de comentariu. Ai scris ceva foarte interesant și mi-ai dat de gândit.
Legat de comentariul pe care l-am postat la manafu, cred că nu m-am făcut înțeles așa de bine. Nu m-am plâns că nu mă promovează nimeni pe mine. Nu că n-aș avea și eu nevoie de ajutor, dar totuși mă descurc destul de decent. E aiurea faptul că pe partea de IT sunt promovate yoda și go4it. Ele deja au promovare la maxim de către protv, sport.ro, și multe altele, dar deja au început să fie promovate și de multe alte bloguri. Ok, unul din bloguri prezintă cele mai viralizate articole ale săptămânii, dar totuși..
Recunosc, trebuia să stau în banca mea și să nu postez acel comentariu.
Momentan, câteva zile bune sunt prins cu ceva, dar după ce voi duce la bun sfârșit munca pe care am început-o, am să țin cont de ceea ce mi-ai spus.
PS: să mă iau de alții sau să mă bag în diferite certuri, asta e exclus :)
Alexandru, nu e pentru prima dată când văd acel comentariu. L-am mai văzut și pe alte bloguri, dar nu asta contează.
Dacă ai o părere diferită față de alt blogăr vizavi de ce a scris el nu înseamnă că te iei de el , e pur și simplu o altă părere .
Doar că unii nu fac diferența și se aprind că jarul .
Ca să scrii ceva unic ce nu a mai scris nimeni e mai greu mai ales dacă nu ești avizat vizavi de domeniul respectiv, în consecință putem doar să avem o părere personală eventual diferită de cea a marii majorități .
Cel mai bun e un blog personal care ține locul unui jurnal. Scrii doar despre viața ta.
Exact , eu la fel am bog ultra personal unde mai postez ceva când am timp .
Dacă intră careva și vrea să comenteze bine dacă nu iarăși bine , deci stres zero .
DAR NA dacă ai ambiția să faci banii din blog atunci te strofoci la greu , dar fără certitudinea că ai să și faci acei bani .
Ca să ai un blog citit consider că trebuie să ai și ceva de spus și acel zis pe blog trebuie să fie avizat adică în viața de zi cu zi să fi în domeniul respectiv .
Ca exemplu,esti inginer mecanic – scrii despre mecanică , inginerie mecanică sau ce ține de domeniu .
Altfel e mai greu să scrii subiecte interesante despre un subiect și așa se ajunge la a scrie după ureche cum se zice.
Și eu am mai scris despre un produs sau atul cu care am interacționat dar la modul vizual și după fiiling , deci articole mediocre sau puțin interesante , dar na pe mine nu mă deranjează că țin blogul mai mult pentru mine cum am mai zis și mai sus .
Ok, dar indiferent dacă vrei să faci bani sau nu din blogging, tot mai frumos e atunci când ești citit, iar vizitatorii interacționează cu tine. E greu să scrii texte cu un conținut calitativ foarte ridicat, dar vezi tu, dacă scrii despre Bianca și Victor ceva, să vezi atunci :). Eu caut calitate, tu cauți calitate, dar 1000 caută altceva. Aici e ca la loterie. Ai șanse sau n-ai șanse.
E normal să scrii și prost, dar cu pași mărunți capeți experiență și vrei să lupți la alt nivel.
Uneori e bine să scrii despre ceea ce știi, alteori e bine să scrii despre ceea ce vrei să înveți.
Da , păcat că subiecte cu cocalari și pițipoance sunt căutate mai des decât un articol ca acesta scris de tine , sau unul de istorie, etc .
Ei și eu mă bucur când cineva mă onorează cu o mâzgălitură , în ghilimele, la un articol scris .
Doar că în cazul meu personal , acest lucru nu mă deranjează .
Dar scrisul pe blog trebuie să rămână o plăcere altfel î-și pierde farmecul .
Am prieten care e disperat după trafic alea alea , bani etc, plăcerea sa dus naibii ,
Când am scris articolul de mai sus, nu m-am referit strict la blogul meu. Eu oricum primeam comentarii. Nu multe, dar primeam. Nici nu poți comenta un articol tutorial sau un articol care prezintă un soft. Poate doar în cazuri rare când nu ești de acord cu ceva sau nu înțelegi ceva din tutorial. Am și scris în articol că nu toate posturile au nevoie de feedback.
Pur și simplu, eu am scris câteva sfaturi prin care putem atrage comentarii. Îl pot asocia cu un articol tutorial :).
Uite, îl putem considera chiar și un test. Articolul ăsta a generat comentarii. Cred că am atins 6 din cele 7 puncte. Punctul 7 nu se potrivește aici pentru că n-am rugat pe nimeni să-mi lase comentariu.
Eu am comentat mai mult la ce a scris Cristian , e greu să reinventezi roata și să pară produs nou .
Ce scrii tu e util pentru mulți și trebuie luat ca atare .
Dar ce am mai scris e pur opinia mea cum văd eu lucrurile din prisma unuia care nu se poate intitula blogăr .
AA și o mare calitate e să ști să scrii , adică să ai dle. tot timpul mâna aia de scriitor , e ca și cu bancurile , nu există banc prost ci povestitor fără dar
:)) bună asta.
Bine punctat faza cu ”unele articole nu trebuie comentate ” dar am si eu o observatie care ma face sa opresc comentariile pe blogul meu ;Comentariile trebuie sa vina doar atunci cand chiar e ceva de adaugat ,corectat etc.Nu suport comentarii de genul foarte bun articol,foarte slab articol,ti-am comentat deci te astept inapoi la mine….
Bine punctat. Nu accept comentarii aiurea, doar de dragul de a comenta. Cu toate astea, pe lângă faptul că cititorii pot adăuga un plus de informație, îți și pot mulțumi în același timp, oferindu-ți un feedback pozitiv. Bineînțeles, nu doar articol bun, articol ok sau etc.
Interesant blogul tău și nu pare a avea nevoie de comentarii, dar dacă ai vreo greșeală undeva, cititorul nu te poate anunța așa ușor și va trebui să folosească pagina de contact, dar care văd că nu există.
Este in lucru si pagina de contact .Dar este la inceput blogul si asta e motivul lipsei ei.Multam ca ti-ai pierdut din minute pe el.
PS.Se pare ca reteta de a obtine cat mai multe comentarii pe blog este sa scrii un articol despre cum se obtin.Tare de tot.
Numai bine.
Interesantă nișa pe care ai ales-o. N-am văzut prea multe bloguri care ating acest subiect. Se pare că ești pasionat de matematică. Cred că ar trebui să dau mai des pe la tine pe blog :)).
Deci ai ajuns și tu la aceeași concluzie ca mine? :) Vreau apă, primesc apă. :D
Este o nisa cu potential mare.Am ales-o pentru ca ma pricep oarecum dar mai ales pentru ca pe nisa asta de matematica toate site-urile ,aproape,cer bani,abonamente etc pe informatie care ar trebui sa fie gratis.Sper ca intr-un an sa reusesc sa omor cativa din acesti rechini.
PS.Pt tine ofer meditatii gratis (:
@Daniel: n-am știut. N-am urmărit până acum această nișă. Presupun că nu-s chiar multe aceste site-uri. Aș fi curios să-mi zici de vreo două.
Indiferent de tema articolului pe care il scrii trebuie sa iti pui amprenta personala. In articol, prin modul in care scrii nu trebuie sa lasi impresia ca tu le stii pe toate si ca tine nu mai este altul ci trebuie sa lasi loc si de alte opinii pe acea tema. Cel mai simplu este sa ii inviti pe cititori sa iti raspunda la o intrebare pe care o pui la finalul articolului.
Cat priveste alte bloguri, cred ca, prin colaborare, poti reusi mult mai multe decat daca ai fi un gica-contra, care le stie pe toate si care nu are nevoie de nimeni. Stabilind relatii cu alti blogeri, poti obtine nu doar mai multe comentarii, dar si mai multi cititori pentru blogul pe care scrii.
E adevărat ce spui. Asta am specificat și eu în articol. E foarte ok să lași loc de interpretări, să întrebi ceva, să scrii în așa fel încât publicul poate reacționa. Asta doar dacă vrei comentarii.
Mie imi lipsesc la unele articole comentariile …. La inceput de drum primeam mult mai multe comentarii la articole fata de cat primesc acum …
Bine ca in acest timp am postat si advertoriale, si articole fara sens. Abea acum imi dau seama ca am postat articole care nu-si au rostul … :)
Dacă ai advertoriale unul după altul, atunci nu-i prea ok. Legat de articole, nu poți scrie mereu doar articole bune sau interesante. E și normal. Cu toate că, dacă simți că nu ai inspirație, nu ești în apele tale, mai bine nu scrii. Nu cred că-i mare problemă dacă trece o zi sau două fără să postezi nimic.