Cel puţin aşa sunt considerate din punctul meu de vedere. Urmăresc foarte multe bloguri care sunt construite pe platforma WordPress, asta pentru că-i cea mai populară, dar şi bloguri construite pe Blogger şi alte platforme de genul. De-a lungul celor doi ani pe care o să-i fac în lunie de scris pe acest blog, am dobândit destul de multe cunoştinţe şi abilităţi în acest domeniu. Dacă o să vă spun că visam blogul noaptea şi scriam articole în vis, probabil aţi crede că sunt nebun, dar nu sunt. Sper.
Citind una alta, experimentând şi mai multe, am ajuns să văd uneori o mulţume de greşeli făcute de alţi bloggeri. Îmi place să-i numesc bloggeri şi pe cei care scriu destul de rar, dar care au un blog. Ştiu că uneori putem vedea paiul din ochiul altuia, dar nu putem vedea bârna din propriul ochi, dar nu-i cazul acum, scriind următoarele rânduri despre greşelile pe care eu le văd în alte părţi.
De foarte multe ori s-a întâmplat să dau sfaturi foarte bune, iar apoi să fiu apreciat, dar eu neputând să le respect uneori, îndreptându-mi mai târziu greşeala. În ultima vreme, am încercat să menţin un echilibru pe acest blog din toate punctele de vedere de care o să vă daţi seama citind în continuare acest articol.
După o introducere destul de lungă a acestui articol, voi încerca să scriu cât pot de scurt despre greşelile pe care eu le văd pe alte bloguri, dar să mă fac şi înţeles în acelaşi timp. Ordinea prezentării este aleatorie.
Greşeli descoperite pe alte bloguri
1. Foarte multe butoane pentru social media. Mă refer strict la acele butoane de share care apar la începutul, finalul sau în partea stângă a articolului. Întreb, are rost să apară Pinterest, LinkedIn, StumbleUpon şi multe alte rahaturi de genul? Consider că pentru conţinut în română ar trebui să fie prezent doar butonul de share pe Facebook, Google+ şi Twitter. La mine nu apare nici măcar cel de Twitter pentru că e aproape egal cu 0 pentru blogul meu.
Nu-i greu să observaţi dacă au priză sau nu acele butoane. Trebuie doar să vedeţi dacă primiţi sau nu like-uri/share-uri. Nu înţeleg de ce apar uneori de câte două ori butoanele de share, puse cu două plugin-uri.
De ce butoane pentru toate reţelele sociale? Poate că cineva va da share? Când, niciodată? Aş fi curios să aflu ce mai prinde în România în afară de Facebook, Google+ şi Twitter.
2. Butoane de share la începutul articolului. De ce să-l distribui dacă nici măcar n-am apucat să-l citesc? Recomandat ar fi să găsesc butoanele la final sau în partea stângă. Nu peste tot.
3. Lipsa legăturilor către paginile social media ale blogului. Sau sunt greu de găsit.
4. Lipsă pagină de contact sau a paginii cu o mică descriere despre blog – autor. Uneori sunt interesat să văd cine scrie. Nu trebuie neapărat să văd şi o poză.
5. Rubrică de comentarii greu de descifrat. Nu ştii cine cui răspunde dacă nu pomeneşte numele acestuia în comentariu. Chestie întâlnită la bloggeri de prestigiu. Nu vorbesc şi despre fontul şi culoarea acestuia în momentul în care scriu comentariul.
6. Fontul articolelor foarte mic. Trebuie să ţin zoom-ul în browser de minim 110% să citesc fără să-mi rup ochii.
7. Lipsa posibilităţii de a mă abona la articole sau la comentarii. Nu vreau să vă spun de ce-i important :).
8. Lipsa datei când articolul a fost publicat. Citesc un articol, dar nu ştiu de când e scris. Poate fi din 1900 august, sau poate din 1400 mai. Cine ştie..
9. Lipsa casetei de căutare sau amplasarea ei într-un loc greu accesibil. Pe la Gabriel Ursan căutam odată caseta de search, dar am găsit-o a doua zi în footer.
10. Widget-ul META în sidebar. Ca să ce? Transfer de link juice către 4 link-uri inutile?
11. Alt sistem de comentarii în afara celui (clasic) oferit de WordPress. Urăsc Disqus şi nu va prinde la noi niciodată. Îl foloseşte Cosmin pe un blog frumos, dar lipsit de comentarii. S-a jucat cu el şi Cristian până şi-a dat seama că n-are rost. Nu mai ştiu sigur cine mi-a zis că a pierdut toate comentariile pentru că s-a jucat cu Disqus – WordPress. Nu las comentarii nici acolo unei am posibilitatea să folosesc Facebook, dar nici acolo unde pot folosi Google+, chiar dacă sunt fan al acestei reţele. Poate din cine ştie ce motiv să o fac.
12. Nu răspund comentariilor. Îmi place să răspund tuturor care-mi lasă un comentariu. Poate nu mereu e necesar ca orice comentariu să primească un răspuns, dar în 95% din cazuri ar trebui. Am scris şi despre cum putem obţine mai multe comentarii pe blog, poate ajută pe cineva.
Mă voi opri momentan aici, dar existând posibilitatea de a actualiza articolul atunci când îmi voi reaminti şi alte lucruri. Până una alta, puteţi citi articole despre WordPress, dar şi ce am mai debitat de-a lungul timpului despre blogging.
Ultima actualizare 16 octombrie 2022 by Alexandru Ionut
Saraca Cristina cate trebuie sa suporte! :)) Cosmaruri au fost?
chiar şi :))
Utilizarea unei solutii externe de comentarii este un necesar pe unele platforme, preferate de unii mai „g33k” sa zicem glumet.
Eu de exemplu de cand invat mai mult JavaScript, mi-am construit propriul meu mini cms de site si blog folosind docpad si alte module din Node.js
Site-ul meu este generat prin compilare si pe server exista doar versiunea statica. Astfel sunt nevoit sa folosesc ceva extern. Am ales Disqus. Avantajul meu este performanta si securitatea, pe langa ca am ales ceva provocator pasiunii si muncii mele zilnice.
Astfel am ajuns sa il schimb radical in ultima vreme si m-am decis ca in el va exista doar continut despre mine ca programator si articole despre cele ce le folosesc zi de zi, poate si ceva tutoriale in viitorul foarte apropiat.
Alta greseala la „bloguri” este folosirea unei teme cu un layout supraincarcat. Cand intru pe un blog, intru sa citesc o informatie care am gasit-o printr-o sursa. Nu am intrat sa fiu bombardat de informatii fara interes in toate sidebar-urile posibile, popup-uri de abonare disperata.
Cum zici tu, o metoda de abonare sau informare ulterioara este necesara (eu chiar ma tot gandesc la ceva provocator pentru asta si inovativ). Dar abuzul care il fac majoritatea e depravant. De exemplu proaspat lansatul ebloguri.ro, am revenit pe el sa dau un raspuns la un comentariu si eram cu telefonul la indemana atunci; credeti ca am putut? Nu, ca avea bagat un rahat de bara plutitoare la baza viewport-ului ce imi omora utilizarea pe mobil (era cat de cat utilizabil inainte).
Si ar mai fi o lista lunga de alte greseli care as mai adauga la cele cu care sunt deja de acord ale tale.
Chiar tu ai zis că nu te atrage crearea de conţinut. Văd că ai cam şters tot ce ai scris în trecut, iar pe actualul blog care-i parte componentă din site, scrii în engleză. N-am pomenit pe undeva că Disqus nu prinde şi pe .com. Acolo-i altă mâncare de peşte.
Probleme cu vizualizarea anumitor bloguri de pe telefon am avut-o si eu.
Foarte bune aceste observatii ale tale. De analizat si pus in practica…
practica ne omoară…
Am renuntat sa comentez (si uneori chiar sa citesc) pe bloguri care imi impun sa ma autentific prin alta platforma, indiferent ca se numeste G+, Disqus sau FB.
eu, tu şi o mulţime de alte persoane :)
Pai chestile astea sunt de bun simt…
Păcat că nu aud toţi ceea ce zici :)
Pana una alta sa ne luam dupa vorba aia: „cum iti asterni, asa dormi”
Total de acord cu toate, in special cu sfatul privind datarea articolelor cu care am de-a face ori de cate ori fac vreo analiza de orice fel si am nevoie de stiu cand era valabila cifra sau afirmatia respectiva. De exemplu, anul trecut am cautat informatii pe bloguri si forumuri despre Vadu, pentru concediu si la 50% dintre articolele care vorbeau despre zona respectiva, cu pareri proprii mai bune sau mai putin bune, nu am reusit sa gasesc o data de publicare (nici macar in link, am cautat si acolo) ca sa stiu daca era vorba de o experienta recenta sau din 2008-2009. Mai exista si exceptii, retetele de exemplu sunt un tip de articol care nu cred ca necesita musai data.
Buna. Multumesc pentru informatii. Imi cer scuze pentru ca va voi adresa o intrebare putin off-topic. Vorbind despre butoane de social media, pe unul din blogurile mele au disparut nr de share pe FB. La unul dintre articole erau vreo 21 Share pe FB, nu e mult, dar nu scriu despre teme de interes general, deci pt blogul meu era mult. Puteti, va rog, sa-mi explicati cum a fost posibil? Va multumesc.
Buna. Acele share-uri au fost facute natural, de catre utilizatori diferiti? Sau ai share-uit tu link-ul articolului in mai multe grupuri/pagini etc?
Buna. Multumesc pentru raspuns. Eu am distribuit de 2 ori, restul, altii. Au disparut toate share-urile pe FB de pe acel blog (cel din link). Nici nu pot crede ca a fost o deficienta a WordPress, pt ca mai am alt blog, pe care totul era ok. Intre timp, a reaparut nr de Share pt acel articol. Nu stiu ce sa cred. Nici nu mai stiu ce sa cred acum pt ca am intrat pe blog de pe mai multe calculatoare, iar de pe unul vad acel nr de Share, iar de pe altul nu. ??..Multumesc inca o data :)).