Cum eliminăm diacriticele dintr-un text cu Microsoft Word

Acum câteva zile am postat un articol despre cum putem converti un text fără diacritice într-un text cu diacritice.  Cred că a fost un articol interesant, atât timp cât mi-a generat ceva comentarii. Articolul de astăzi n-ar fi apărut dacă n-ar fi existat cel amintit de mine mai sus, pentru că cineva m-a întrebat în legătură cu posibilitatea inversării procesului. 

În acest articol am să vă prezint o modalitate de a elimina diacriticele dintr-un text ( ă, î, â, ș, ț ) și să le înlocuim cu caracterele alternative  (a, i, s, t ). Mai exact, cum convertim un text cu diacritice într-un text fără diacritice.  Desigur, pot exista mai multe posibilități, dar am să o prezint pe cea pe care am găsit-o eu.

Pentru a elimina diacriticele dintr-un text, avem nevoie de Microsoft Word.

1. copiem textul cu diacritice într-un document nou Microsoft Word.

2. apăsăm CTRL + H pentru a activa caseta de dialog Find and Replace. Aceasta se va deschide exact la tabul Replace.

3. introducem pe rând diacriticele în caseta ”find what”, iar în caseta ”replace with” introducem caracterul normal. Exemplu: ă și a, â și a, ș și s etc..

eliminarea diacriticelor cu microsoft word
Cum eliminăm diacriticele cu Microsoft Word.

4. după ce am introdus cele două caractere, apăsăm Replace All.

5. repetăm procesul pentru toate caracterele pe care vrem să le convertim. În mod normal, de 10 ori  e suficient pentru (ă î â ș ț Ă Î Â Ș Ț).  N-am descoperit dacă putem să le introducem pe toate deodată.

Cam asta e tot ce am găsit eu la viteză. E posibil ca această funcție de căutare și înlocuire să funcționeze și în alte editoare text. De asemenea, sunt șanse să existe și altă posibilitate poate mai simplu. Repet, e ceea ce a găsit eu la viteză.

Ce alte variante mai există?

Ultuma actualizare 27 August 2013 by Alexandru Ionut

5 thoughts on “Cum eliminăm diacriticele dintr-un text cu Microsoft Word”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.