Cum si de ce sa optimizam imaginile pentru site-uri

5 June 2013

Optimizarea imaginilor inainte de a fi incarcate pe site-uri sau bloguri poate avea un impact pozitiv din mai multe puncte de vedere. Cand vorbesc de optimizare, ma gandesc strict la convertirea imaginilor intr-un anumit tip de fisiere si la dimensiunea acestora. Nu voi vorbi despre optimizarea imaginilor din punct de vedere SEO.

De ce ar trebui sa optimizam imaginile inainte de a fi incarcate in paginile web? Primul si cel mai important aspect ar fi acela de a oferi o experienta cat mai buna utilizatorilor. Imaginea trebuie sa arate destul de bine, dar in acelasi timp sa se incarce rapid. Urmatorul motiv ar fi latimea de banda. De ce sa ne batem joc de ea, cand putem face ceva economie. Un serviciu de hosting nu e chiar ieftin.

1. Inainte de incarcare

Ar trebui sa reducem dimensiunea acesteia inainte de incarcarea pe site. Daca vrem sa inseram poze facute cu camera foto, ar trebui sa stim ca acestea pot avea rezolutii foarte mari. Nu este chiar o idee buna sa o micsoram cu ajutorul WordPress. Majoritatea temelor WordPress vor stoca imaginea originala, versiunea modificata si pictograma acesteia. Iar de fiecare data cand accesam imaginea, aceasta este incarcata de server.

2. Sa ne gadim inca odata la dimensiune

La reducerea dimensiunii imaginii dintr-un format Jpeg de latime 500 la latimea de 400, vom castiga zeci de kb. Sa ne gandim si daca am avea un site cu sute de articole/pagini, si ce impact vor avea aceste imagini asupra vitezei de incarcare a site-ului.

3. Stocarea imaginilor

Conteaza unde le stocam. Ne putem folosi de un serviciu de stocare a imaginilor, si stim ca sunt destule, fie ne folosim de servicii cloud, fie le salvam direct pe hostul site-ului. Sunt de parere ca salvarea acestora direct in fisirele site-ului permite o mai buna gestionare a imaginilor. Avem mai mult control asupra lor. Daca le introducem cu ajutorul URL-urilor, e posibil ca la un moment dat sa le pierdem.

4. Alegerea unui format

Cand salvam pozele in calculator, de obicei acestea au formatul JPEG, PNG, GIF sau BMP. Bineinteles, exista mai multe, dar acestea sunt principalele. Intrebarea e, cand optimizam imaginile pentru site-uri, ce tip de fisier sa alegem?

Depinde ce vrem. Daca dorim o imagine cu destul de compacta si cu putine culori, atunci putem alege un PNG 8-bit. Daca avem un site sau blog de fotografie, atunci sigur trebuie sa avem mai multe culori in imagine, asa ca apelam la un format care sa ofere si ceva calitate. Un exemplu poate fi JPG, sau PNG-24bit.

Instrumente pentru optimizarea imaginilor, cred ca nu se pune problema sa nu stiti. Cele mai bune sunt Photoshop si Gimp. Gasiti multe chiar si online. Deci nici nu trebuie sa le aveti instalate in calculator.

Daca doriti un plugin WordPress, atunci exista Smushit.

Eu am cam neglijat acest aspect de care v-am vorbit mai sus, dar incepand din acest moment, ii voi acorda mai mult atentie. Voi optimizati imaginile inainte de a le incarca pe site sau blog? Daca da, ce metode folositi?

4 Comments

 • Fărcaş Gelu Dănuţ 9 June 2013 at 1:31 pm

  Eu pentru imagini aleg sa optimizez si denumirea fisierului, in loc de D3457.jpg aleg cuvant-cheie.jpg (de exemplu), incerc ca fiecare imagine sa aiba completat Alt, etc.
  Nu sunt un “guru” in acest domeniu, dar tin sa respect cateva reguli simple atunci cand fac un website.

  • Alexandru Ionut 9 June 2013 at 1:45 pm

   mai ales la un website :). In blogging mai e cum mai e, dar la un site trebuie sa fie totul cat mai perfect. Eu asa cred. Nu am site-uri. Urc imaginile cu nume relevant. Dupa upload, numele se converteste in alt-tag, asa ca nu imi fac probleme.

 • yamasha 5 June 2013 at 10:22 am

  sunt si programe, mai avem si site-uri gen punypng.com care optimizeaza imaginile pentru web.

  • Alexandru Ionut 5 June 2013 at 5:08 pm

   Interesant site-ul, dar pacat ca nu suporta decat maxim 150KB pe fisier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.