Probabil ați observat că de ceva vreme am început să scriu articolele cu diacritice, mai puțin unele titluri, pentru că există o oarecare diferență în rezultatele căutării. Tot timpul am susținut că nu voi scrie cu diacritice din mai multe motive: ba că e puțin dificil, viteza de tastare va scădea considerabil, ba am dat de probleme de incompatibilitate între un plugin și ”caracterele astea ciudate”, ba că mai scriu de pe telefon, și etc. Asta până într-o zi.
Așa că m-am hotărât să folosesc diacriticele. Sincer, îmi plăcea și îmi place să citesc textele scrise corect și specific limbii române, dar refuzam să fac ceva în legătură cu textele mele. Mi-a fost greu prima zi. Mă cam încurcam în taste, dar ușurel, am prins încredere. Pur și simplu, textele par altfel. Articolele par mult mai plăcute și ușor de citit și înțeles. Recunosc, îmi place mai mult să scriu cu diacritice decât fără. Îmi pare rău că nu le-am dat o șansă cu ceva timp în urmă. Cu toate astea, am început să reeditez din articolele vechi. Sigur, nu pe toate, dar o bună parte din ele sper să reușesc.
Munca de reeditare a unui text scris fără diacritice într-un text cu diacritice, eu zic că e mai grea în comparație cu scrierea directă. Asta dacă vrem să edităm textul manual. Există un site românesc care ne ajută să transformăm textul fără diacritice în text cu diacritice. Mai corect, acesta este un instrument de convertire a textului printr-o simplă apăsare de buton. Tot ce trebuie să facem este să copiem textul pe care îl avem de convertit, într-un anumit câmp. Acest site/instrument se numește diacritice.opa.ro. Acuratețea conversiei este undeva la 92%, după cum ne specifică ghidul instrumentului. Astea înseamnă că pe alocuri va trebui să corectăm noi, dar extrem de puțin. Depinde acum și de lungimea textului.
Susțin și recomand utilizarea diacriticelor pe bloguri și site-uri.
Cu sau fără? Ce opinie aveți? Voi le folosiți?
Actualizare noiembrie 2023
Îmi pare rău că nu m-am mai putut ține de promisiune, adică să scriu articolele de pe blog cu diacritice. A mers până la un moment dat, dar apoi am renunțat pentru că am scris foarte multe articole și de pe alte laptop-uri. Tastaturile nu au fost ușor de adaptat, scriind uneori de pe QWERTY, alteori de pe AZERTY. Layout-ul curent al tastaturii pe care o folosesc zi de zi de peste 10 ani este AZERTY. Asta pentru că locuiesc în Belgia și mi-am cumpărat laptop de aici. Nici timpul și nici dispoziția necesară nu am avut-o de fiecare dată să stau să convertesc textul.
Cu toate acestea, aceste ultime două paragrafe sunt scrise cu diacritice. Inițial au fost scrise fără, dar m-am folosit de ChatGPT să-mi corecteze textul fără diacritice în text cu diacritice. Și văd că funcționează de minute. Prin urmare, ChatGPT e o altă modalitate prin care putem transforma un text scris fără diacritice în text cu diacritice. Introducem textul în ChatGPT și îi cerem să-l transforme în text cu diacritice. Absolut 0 greșeli.
Ultuma actualizare 15 November 2023 by Alexandru Ionut
Inainte foloseam diacritice.com , insa in prezent nu mai functioneaza corect site-ul. Unele texte sunt convertite, iar altele nu. Asa ca am luat versiunea portabila a programului Autocorect, pe care il folosesc fara probleme. Este mai util deoarece poate fi folosit si offline, cand nu avem acces la internet si dorim sa aplicam diacritice unui text. Cand scriu articole pe blog folosesc Autocorect pentru a aplica diacritice, insa in rest prefer sa scriu fara. Mi se pare mai rapid si mai comod deoarece asa m-am obisnuit. Nu zic ca nu as putea sa ma adaptez, insa nu am timpul necesar sa scriu o fraza in 5 minute, sa ma uit mereu unde am uitat sa pun caciulita, etc. Pe langa asta, ma supara faptul ca se inverseaza tasta Y cu Z, alte semne de ortografie si punctuatie sunt schimbate, etc.
Nu au de ce să se inverseze Y cu Z. Depinde ce opțiune alegi din Windows pentru tastatura. S-au modificat doar unele taste cu semne, dar probabil tastele nu sunt așezate pentru Ro, ci America… sau mă rog.
Pentru oricare optiune se inverseaza Y cu Z. Cel mai bine ar fi daca as avea o tastatura in romana.
dacă folosești win7 poți activa direct din meniul tastaturii scrierea cu diacritice , alegi Romanian legacy
Mai bine le bag de mana, decat sa stau sa verific tot textul daca mi-a pus sau nu diacriticele bine…
Durează mai mult.
Scriu direct din tastatură cu diacritice , mi se pare cel mai ușor .
Sau cel puțin așa mi se pare mie .
Da, pe Romanian legacy e setat, si imi inverseaza Y cu Z, iar semnele de ortografie si punctuatie sunt puse pe alte taste, in locul lor fiind â, ă, î, ş, ţ.
Mie mi-e mai comod sa scriu fara diacritice…chiar daca la munca scriu cu…atunci cand e nevoie :)
Scrii și mult la muncă :)). E mai comod fără, dar e mai frumos cu.
Le folosesc de cand am inceput sa scriu pe blog ba chiar am avut o serie de interviuri, cu bloggeri mai vechi, despre avantajele si dezavantajele scrierii cu diacritice.
In comentarii nu le folosesc din comoditate …mai bine spus din lene :).
Și care sunt avantajele și dezavantajele? :)SEO e puțin dezavantajat? Eu le folosesc din instinct și în comentarii.
Am susţinut dintotdeauna că dacă avem respect pentru limba noastră ne asumăm responsabilitatea scrierii ei cu diacritice. Nu te poţi dezbrăca de limba ta ca de o haină, că ţi-e incomod aşa sau din varii motive pe care şi tu le-ai amintit în articol. Varianta propusă este provizorie şi nu rezolvă decât parţial problema. Posibil să consume mult timp şi celui care o foloşte, deoarece tb. să verifice din nou textul. Dacă fiecare ar fi scris de la începuturi cu aceste semne specifice, ar fi devenit obişnuinţă şi nu li s-ar mai fi părut o greutate. Pe de altă parte, există şi tastatură românească care poate funcţiona perfect şi comod.
Vreau să te felicit pentru schimbarea pe care ai făcut-o şi pentru faptul că recomanzi utilizarea lor. Într-adevăr textul cu diacritice se citeşte cu uşurinţă şi nu mai lasă cititorul să ghicească din context (care poate fi ambiguu) dacă s-a scris, de exemplu: fata, fată, faţa, fâţa, fătă. Nu mai insist. Până la urmă ţine de voinţă, oricine îşi poate demonstra că poate să scrie aşa cum şi-a învăţat limba, cu tot cu diacritice.
Îți mulțumesc de prezență și de comentariu :). Într-adevăr, sunt încântat de alegerea pe care am făcut-o. Ar fi interesant să înceapă cât mai mulți să folosească diacritice. Nu știu de ce, dar textul pare mult mai frumos.
Am reușit până la urmă. Romanian (Programmers) oferă posibilitatea scrierii cu diacritice apasând tasta Alt dreapta, iar restul tastelor rămân la locurile lor.
Intrebarea mea este cum inversam procesul?
Ca să comuți între tastaturi apeși ALT+SHIFT
@Bumb Nicolae: cred că se referă la altceva.
@George Ginghina: o întrebare foarte bună, asta dacă te referi la convertirea unui text cu diacritice într-un text fără. Sincer să fiu, până acum nu m-am gândit și nu mi-a trebuit așa ceva. Totuși, există posibilitatea să ai un text cu diacritice, și să îl salvezi în așa măsură încât diacriticele să nu poată fi decodate la citire.
UPDATE: am găsit o oarecare soluție pentru tine. Am să îți răspund sub forma unui articol. http://mystreet7.com/blogging-tips/eliminarea-diacriticelor-dintr-un-text.html
Eu ador diacriticele și reconectare tuturor să le folosească la un text în română. Din fericire am început cu diacritice și nu e nevoie să corectez.
Dacă scrii de pe mobil și folosești Android exista SwiftKey Keyboard – setezi pe română și vei scrie cu diacritice mai rapid decât de pe tastatură (mai ales dacă te-ai obișnuit cu opțiunea SwiftKey Flow – un fel de Swipe).
Eu n-am scris de la început, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Pe blogul ăsta e mai greu să scriu de pe mobil. Poate doar ceva pentru blogging tips sau un articol care nu e tehnic. N-aș putea scrie despre un program, să-i fac un tutorial și să mai încarc și câteva printscreen-uri.
Salut Alexandru…
Articolul e scris demult, între timp am reușit să rezolv problema diacriticilor cu ajutorul inteligenței artificiale.
Vezi aici https://diacritice.ai
Dacă ai mult multe întrebări sau vrei să scrii ceva despre metoda folosite, ești binevenit.
Da. dar nu ai rezolvat-o bine? :)