Nu stiu cat de mare amploare are blogging-ul la nivel national, dar pe zi ce trece descopar zeci de noi bloguri. Acestea fie apartin unor bloggeri cu experienta, fie sunt bloguri noi care au in spate o persoana care doreste sa se afirme in online.
Am gasit recent un articol pe ProBlogger despre un subiect interesant: cat de mult continut ar trebui sa am cand lansez un blog? Sincer sa fiu, mi-am pus si eu intrebarea asta dupa ce am lansat acest blog, dar recunosc ca nu am aflat raspunsul atunci.
Indraznesc sa fac un foarte scurt sumar al articolului gasit de mine pe ProBlogger, in speranta ca va ajuta pe cineva. Trebuie sa stim inca de la inceput, nu este o regula fixa ceea ce voi prezenta in continuare, dar este “parerea” unui blogger cu mare experienta (cel care a scris articolul original).
Cand vrem sa lansam un blog nou, trebuie sa tinem cont de cateva reguli:
1. Cel putin 3-5 articole publicate deja
In momentul cand lansam blogul este foarte bine sa publicam direct cateva articole. Persoanele care vor ajunge pe blog trebuie sa gaseasca ceva, sa vada despre ce este vorba.
2. 5 – 10 articole pregatite pentrui a fi publicate – draft-uri
La inceput este recomandat o anumita constanta in publicarea articolelor, cel putin pana ne castigam un numar semnificativ de cititori. Apoi ca se mai intampla sa avem perioade de o zi – doua, trei, cand nu piublicam ceva, nu cred ca va fi o mare problema. Dar este bine sa nu facem asta inca de la inceput. Avand un numar semnificativ de articole salvate in draft si gata de publicare in orice moment, este un lucru recomandat. Si asta nu doar la inceput.
De obicei, eu cand stiu ca voi avea doua, trei zile cand nu voi avea timp prea mult de internet, imi fac din timp cateva articole pe care doar le voi publica (programa pentru publicare automata) in acele zile. Bineinteles ca imi este greu sa scriu article incat sa-mi acopar trei saptamani de vacanta, dar incerc totusi sa am o constanta.
3. Ceva idei pentru viitoarele articole
Autorul scrie despre altceva la acest punct, dar eu voi scrie punctul meu de vedere. Depinde si de nisa aleasa de noi pentru blog, dar uneori este bine sa notam fiecare idee noua care ne vine in cap. Putem incepe chiar si drafturi pentru a nu uita ceea ce ne-a venit la un moment dat in minte. In acest fel ne vom asigura ca nu ne vom bloca la un moment dat, si vom reusi sa avem o constanta in publicarea articolelor.
Las aici link catre articolul de unde m-am inspirat in scrierea ideilor de mai sus.
Actualizare noiembrie 2023
Ideile de mai sus inca sunt valabile si de bun simt. Cu toate astea, la ora actuala bloggingul nu mai este in top cand vine vorba de creare de continut online. O mare parte din bloggeri au renuntat si au disparut. Chiar daca apar uneori altii noi, nu mai e ca acum 10 ani. Totul a fost distrus in mare parte de retelele sociale.
Ultima actualizare 12 November 2023 by Alexandru Ionut
În esență, sfaturile sunt foarte bune. Aș mai adăuga că orice blogger (indiferent că e nou sau vechi) trebuie să aibă mereu niște obiective pentru blog pe care să le urmărească, chiar dacă sunt unele lejere.
Eu cred ca majoritatea isi doresc sa aibe un blog popular, sa scoata si ceva de pe urma lui, dar e foarte greu pe “piata noastra”. Aici nu prea se cumpara. Adsense e la pamant. Depinde si de nisa, dar mai prost platit ca acum nu se putea.
Daca vrei trafic si popularitate, trebuie sa aduci zilnic continut bun, si asa in 2 sau 3 articole. Si aproape ca nici asa nu ajungi prea departe, daca nu investesti si ceva bani pentru promovare. Conteaza foarte mult sa iti faci si ceva relatii cu alti bloggeri de prestigiu. In orice caz, e destul de greu sa te afirmi intr-o asa mare concurenta.
Ai dreptate Ionuț, e greu, dar nu imposibil. Trebuie doar să pleci la drum cu atitudine, pasiune și entuziasm :), iar rezultatele vor veni pe parcurs ;).
Teoretic inainte de a lansa un blog e bine sa ai, dupa cum spuneai si tu, cateva articole macar in draft daca nu gata scrise, in functie de cat de des iti propui sa publici. E mai usor sa readuci vizitatori pe blog daca ii obisnuiesti cu o anumita perioridicitate a articolelor. Adica, sa-ti propui sa publici o data pe saptamana lunea sau vinerea sau in weekend pentru ca ii obisnuiesti sa-ti caute articolele atunci.
Corect. Tind sa cred ca daca vrei sa ai succes, trebuie ca inainte sa faci blogul, sa iti faci un plan foarte detaliat. Aici se greseste cel mai des. Daca acum imi vine in cap un fluture sa-mi fac blog, il fac, nici nu ma gandesc ce domeniu sa am, aleg unul la intamplare, incep sa scriu de nebun ce prind. Gresit..dar am picat in plasa asta eu.. Acum na, m-am redresat.
Vrei un blog? Despre ce sa fie? Castane. Ok, incep sa caut un domeniu bun, caut sa vad daca imi cauta mai mult de 10 persoane “castanele”, incep sa ma documentez, si incep sa scriu continut sa am ce posta (in afara celor cateva articole deja publicate din prima).
In concluzie, trebuie sa faci un plan bun, si sa ai continut deja batut la tastatura, cat mai mult de preferat.
Parere Personala: Am observat cum numarul blogurilor este in continua crestere, iar acest lucru se datoreaza ca un gest de repulsie fata de retelele de socializare.
O dată ce jurnalul/situl este on pe net, înseamnă că este lansat. Deci nu ai cum să lansezi un jurnal cu 3, 4 articole.
O soluție este ca jurnalul să fie “ascuns” față de motoarele de căutare și să nu i-se facă nici un fel de reclamă.
Exact. Cum ar trebui să fie înainte de indexare. Dar și pentru a fi ok pentru posibilii vizitatori. Dacă acum îmi fac un blog și nu scriu nici un articol, dar dau share pe rețelele sociale cu URL-ul lui, atunci cine vine nu găsește nimic. Practic, dacă acum îmi fac un blog, nimeni nu știe de el. Îmediat mă iau să scriu ceva conținut și să il public, iar câteva articole să fie deja salvate în draft..