Cum sa ne patram concentrarea atunci cand scriem

14 July 2012

Blogging-ul, atunci cand este ales ca o profesie, solicita concentrare in orice moment, in scopul de a sigura venituri stabile. Cu toate acestea, cand sunt atatea retele si moduri de socializare, scrierea unui articol fara a fi distras este imposibila. Pentru a avea succesul scontat, atunci cand sunteti proprietarii unui blog dar si autori, trebuie sa stiti etica de baza a blogging-ului pentru a atrage trafic, si a doua, concentrarea.
Find la randul meu un blogger, este foarte usor de relatat acest articol. Exista mii de lucruri care iti pot distrage atentia in timp ce lucrezi la un articol. Cu toate acestea, daca sunteti un blogger profesionist, doar un singur lucru iti tine motivarea, acela de a face bani din activitatea pe care o intreprinzi.
Prin urmare, am scris 7 sfaturi simple care iti pot mentine concentrarea si pot face cariera ta de blogger mai productiva.

1. Dati telefonul pe silentios si tineti-l cat mai la distanta de voi

Acest lucru nu este ceva nou. Trecerea telefonului in modul silentios este un lucru etic pe care il faceti la orice conferinta, seminar, sau intalnire la care participati. Nu este nevoie sa va spun cat de mult va distrage telefonul, atentia de la ceea ce faceti, dar blogging-ul este o afacere serioasa atat timp cat castigati din aceasta. Sunetele nedorite ale mesajelor sau a apelurilor va pot face sa uitati de ideile pe care le-ati avut in minte.
Trecerea telefonului pe silentios nu este de ajuns, chiar daca acesta nu va mai suna ci doar va vibra. Zgomotul produs de acesta, iar va poate distrage atentia. Il puteti pune undeva la o distanta potrivita de voi, dar periodic (ex. o data pe ora), il puteti verifica pentru a nu avea un apel sau mesaj important.

2. Dezactivati notificarile retelelor de socializare

Nu mi s-a intamplat doar o singura data sa fiu deranjat si distras de la redactarea unui articol atunci cand am primit o notificare de la una din retelele de socializare folosite de mine (facebook, twitter si google +). Fie ca cineva urca o imagine, iti lasa un comentariu, fie te eticheteaza intr-o imagine, te adauga la prieteni, iti da like etc.. primesti o notificare sub forma de mail sau animite sunete care, bineinteles, iti distrag iar atentia. Cel mai bine este sa opriti toate notificarile si sa verificati doar atunci cand vreti, fara a mai fi deranjati sau bombardati cu mail-uri si mesaje.

3. Fara chat deschis

Pfff.. recunosc. Aici gresesc foarte mult, si nu sunt singurul. Chiar in acest moment sunt conectat la Skype, messenger, facebook chat si google talk. De fiecare data cand scriu un articol, sunt deranjat. Bineinteles, persoana din capatul celalalt nu are de unde sa stie ce fac eu in acel moment, atat timp cat eu nu spun asta. O metoda ar fi sa treceti in modul ocupat, dar nu este prea productiva. In modul invizibil, iar veti putea fi deranjati de catre vreun mass ratacit. TREBUIE sa va delogati de pe conturile de chat pentru a avea cea mai multa eficienta atunci cand redactati un articol.[adsense float=”center”]

4. Uitati de mail-uri

Cu o legatura la punctul 2, mail-ul este o dependenta in ziua de astazi. Chiar daca ati oprit notificarile prin mail de la retelele de socializare, puteti in continuare recepta mail-uri din alte surse, care nu sunt putine. Inchideti, daca aveti un client mail instalat in calculator si este pornit, gen Thunderbird. Eu sunt dependent de el, suna din 5 in 5 minute anuntandu-ma ca am primit mail-uri, sau fluxurile rss care ma anunta ca au aparut articole noi pe anumite site-uri. Puteti proceda ca si in cazul telefonului, verificandu-l odata la o ora sau la un interval de timp. Dar nu il tineti pornit, pentru ca atentia voasta, mai mult ca sigur va fi perturbata.

5. Creati-va un program

Cariera de blogger poate insemna multe sacrificii. Este foarte bine sa va creati un program pe care sa il si urmati cu strictete. Cate ore alocati pentru redactat, cate timp alocati pentru pauza, si cat timp alocati altor activitati. Conteaza foarte mult sa creati un program, si sa aveti ambitia necesara urmarii acestuia cu strictete. Daca sunteti un blogger amator, si care nu si-a facut o cariera in blogging, acest aspect nu conteaza foarte mult.

6. I-ati “ajutoare” pentru a fi concentrat tot timpul

Pana la urma, neatentia, pierderea concentrarii, plictiseala si durerile de cap provenite de la prea multa munca este ceva natural. Se intampla asta la toata lumea. Acum, cand totul este reprezentat de mobilitate, iti poti lua laptop-ul peste tot unde te duci, la facultate, la liceu, la servici etc… pentru a da tot ce e mai bun din tine. Pentru a va relaxa, puteti bea 2..3 cani de ceai in timp ce redactati articole. Fiind un om, ai nevoie de ajutor pentru a-ti mentine mintea limpede si eficienta cat mai mare in timpul scrisului.

7. Intelege-te singur pentru a fi motivat

Nimeni nu poate face o treaba mai buna ca tine atunci cand singur te motivezi pentru propria ta munca. Ai ales singur ca blogging-ul sa fie cariera ta, asa ca acum cand te-ai apucat de munca, ai nevoie de o forta interioara pentru a te mentine ferm pe pozitii. Toate sfaturile, mai sus mentionate, vor fi usor de urmat atunci cand intelegeti acest ultim sfat. Spune-ti singur cat de important este blogging-ul pentru tine. Gandeste-te la castigurile posibile, atunci cand faci o treaba buna. Pentru mine, blogul este o pasiune, dar atunci de ce sa nu il respect? Atunci cand intelege-ti cate de importanta este concentrarea pentru blogul vostru, veti vedea ca va fi greu ca ceva sa va mai distraga atentia.

2 Comments

  • Teodor Marin 14 July 2012 at 10:56 am

    Mda, cam greu cu concentrarea, tot timpul se intampla sa fi distras de ceva, insa, cand vine inspiratia, nu mai vad nu mai aud :))

    • Alexandru Ionut 14 July 2012 at 11:06 am

      Asa si trebuie, e bine ca te poti autocontrola :). Este foarte important, cand ai o idee buna, sa fi concentrat pe ea, si usor usor o poti dezvolta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.