5 sfaturi pentru a deveni un blogger mai bun

Sincer să fiu, eu mă consider un blogger bun asa visez eu, chiar dacă n-am timpul necesar să dovedesc asta 100%. Momentan, ma ocup doar part time. Mai exact, scriu în limita timpului liber disponibil care este chiar nesimtit de scurt. Si asta se vede de la o posta in intervalul de articole publicate si calitatea acestora.

Sunt destul de nou în blogosfera, am aproximativ un an și 4 luni de când tot scriu (aproape 11 in prezent). Bineînțeles, am și pauze între articole. Uneori s-a întâmplat să am pauză chiar și 9, 10 zile (chiar si ani). Cu toate astea, am ajuns să dobândesc și ceva experiență. Văd și simt că am evoluat mult față de primele luni. E și normal acest lucru. Aș fi încântat să aflu că și cititorii văd asta, cu toate că Liviu mi-a spus că la început eram mai natural. Mi-a arătat unde am greșit, și ii dau dreptate. De la o vreme, am foarte multe articole scrise mecanic, dar voi încerca să elimin această problemă.

Mai jos prezint în linii mari, 5 sfaturi de care trebuie să tinem cont atunci când vrem să devenim un blogger cât mai bun. Pe viitor, voi încerca să întru și mai mult în detalii pentru fiecare sfat în parte. Până atunci, aflam pe scurt care sunt aceste sfaturi:

1. Pregătirea unui plan – ar fi o primă etapă foarte importantă atunci când vrem să devenim blogger. Știu că e greu să avem un plan bine pus la punct încă de la început, dar nu-i imposibil. Uneori, aflăm pe parcurs ceea ce ne place, dar per ansamblu, știm ce subiecte vrem să atingem si cărui public ne adresăm.

2. Concentrarea pe conținut – trebuie să creăm conținut de calitate la nesfârșit. Trebuie, dar asta nu înseamnă că vom reuși de fiecare dată. Uneori ne iese, alteori nu. Efortul depus se va reflecta în rezulatele obținute în Google Analytics. Articolele trebuie muncite, dar nu de fiecare dată avem timpul necesar pentru a realiza un conținut de nota 10.

3. Atenție și la SEO – conținutul trebuie să fie de calitate, dar să fie și optimizat pentru motoarele de căutare. Degeaba scriem minunat, dacă posibilii vizitatori nu dau de noi în rezultatele căutării din Google. Trebuie să optimizăm articolele în limita decenței.

4. Să fim conciși – trebuie să spunem totul foarte clar. Încerc tot mai mult să rămân la subiect și să nu bat câmpii. De cele mai multe ori îmi iese. Nici mie nu-mi place să citesc articole foarte lungi și din care nu înțeleg nimic.

5. Ascultă și acordă atenție cititorilor – e foarte important acest lucru. Doar așa îi putem ține aproape de blog. Îmi place foarte mult să răspund la comentarii, cu toate că am mai aprobat și comentarii care nu aduc nici un pic de valoare și care nu au nevoie de nici un răspuns. Acestea se rezumă doar la 5, 6 cuvinte, dar la care am încercat să răspund.

Dacă ținem cont de aceste sfaturi, este imposibil să nu vedem o evoluție din ce în ce mai bună cu fiecare articol pe care îl scriem.

Update: so far so good, ce naiv eram acum 10 ani cand am scris acest articol. Chiar credeam ca totu-i roz. Realitatea bate filmul. Articolul e bun daca tinem cont de el, dar eu am esuat sa fac asta.

16 thoughts on “5 sfaturi pentru a deveni un blogger mai bun”

  • Pentru a crea un conținut de calitate, trebuie să ținem cont de mai multe lucruri: titlu relevant – sugestiv, conținut fără greșeli exprimare – ortografie etc, scris natural, fără prea multă vorbărie dacă nu-i cazul, dar nici 3 rânduri când erau necesare 10, folosirea corectă a h1, h2, h3 etc… ruperea textului pe paragrafe, folosirea unui font lizibil, optimizarea imaginilor, o aranjare foarte frumoasă în pagină, și multe altele.

   Cel puțin asta-i părerea mea.

 1. La numărul 1) am o mică obiecție. Este cam greu să pregătești un plan având în vedere că 99% din ce faci se înveți din mers. Eu de exemplu făcusem un plan (să merg pe IT și gadgeturi) dar mi-am dat seama că nu mă atrage așa de mult cum am crezut (asta este explicația pentru numele domeniului, apropos) și am schimbat macazul.

  Reply
  • Păi și la mine cum crezi că a fost? Trebuia să fie un blog personal, unde să-mi scriu cele mai ”negre” gânduri. De asta și ”mystreet7” :)). Uite, nici categoriile alese nu sunt prea strălucite. Asta pentru că n-am avut un plan bine întemeiat. Și cu celălalt dau rateuri. N-am timp să scriu și pe el. Nu știu cum să-l nișez. N-am avut nici acolo inspirație.

   Ambele domenii le-am ales într-o perioadă nu prea bună, când mintea îmi juca feste..

 2. Asa cum spuneam si pe g+, ca sa fii blogger bun nu trebuie practic sa urmezi nici un sfat. Important este sa scrii, sa ai ce scrie, sa te descarci. Blogul este un fel de jurnal pe care te preface ca il ascunzi sub ochii tuturor. Celelalte chestii aparute recent pe net nu mai sunt bloguri de mult, sunt mijloace de facut bani, popularitate, lobby, orice altceva in fara de blog.
  Deci daca ar fi sa fac o concesie, as spune ca sfatul nr doi se apropie de real.

  Reply
  • E corect și ce zici tu, dar dacă ai apucat-o pe o direcție greșită, ar fi necesar să urmezi și ceva sfaturi. Poate și mie mi-ar fi plăcut ca la început să-mi zică cineva ”fă aia, nu fă aia”. Din câte îmi dau eu seama, tu bați mai mult spre blogurile personale. Eu fac referire la o sferă mai amplă, care cuprinde și bloguri de nișă, bloguri tehnice, în care trebuie să ți cont de un plan, SEO, să ai grijă de cititori..

 3. Am mai citit zilele trecute un articol care atingea oarecum tangent problema dezvoltarii ca blogger si am retinut si de acolo un sfat: citeste si scrie cate ceva in fiecare zi, pentru ca exercitiul te ajuta sa devii tot mai bun. Asta ca o paranteza fata de cele mentionate mai sus care bineinteles trebuie avute in vedere.

  Reply
  • Ar fi minunat să citim și să scriem ceva în fiecare zi. Într-adevăr, ceea ce ai menționat tu e minunat, dar nu mereu ai timpul necesar. Ar trebuie să fie ca o rugăciune pentru mine ”citește și scrie în fiecare zi” în limba olandeză :)). Grea a naibii. Săptămâna viitoare am examen și ar cam trebui să las ușor blogging-ul :D.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.