Vrei un blog popular și trafic? Câteva sfaturi utile

Ca si intr-o afacere, deciziile luate initial vor avea un impact pe viitor, la fel este si in blogging. Exista anumite sfaturi care trebuiesc stiute, iar intelegerea lor consta in cresterea popularitatii blog-ului. Este evident ca odata ce aveti de gand sa deveniti un blogger, va asteptati cu nerabdare sa aveti un trafic imens, dupa care, de ce nu, si o sursa de venit.
Cu toate acestea, ceea ce face ca blog-ul sa fie unul popular, este atitudinea voastra fata de adoptarea cerintelor de baza din acest domeniu. Sfaturile sunt diferite de la persoana la persoana, dar dupa cercetarea zi de zi pentru a afla “ingredientele” bloggerilor profesionisti, care intr-adevar castiga foarte multi bani de pe urma muncii lor, am creat o lista cu sfaturi care trebuiesc urmate si de care aveti nevoie in “cariera” de blogger.

1. Numele blog-ului trebuie sa fie unul atractiv.

Alegeti un nume care poate atrage privirea si care poate inspira curiozitate, pentru a face oamenii curiosi sa stie despre domeniul tau si sa il urmareasca. Un nume ușor de retinut.

2. Aspectul blogului

Aspectul unui blog conteaza. Pastrati o linie a culorilor de background cat mai deschisa, oferind un aspect decent, dar si pentru a face lucrurile cat mai usor de inteles de catre cititori.

3. Un Logo expresiv.

Ar fi foarte frumos, dar si foarte practic sa aveti un logo care sa va diferentieze de alte bloguri.

4. Scrie in mod regulat.

Pentru a tine cititorii aproape de blog-ul tau, posteaza articole in mod regulat.

5. Scrie continut de calitate.

Exista sute de mii de blog-uri cu aceeasi nisa ca a ta, dar ceea ce te face sa iesi in fata tuturor este continutul de calitate.

6. Lungimea postului.

Nu exista un standard, dar depinde de natura postului. Nu scrie mai putin de 200 cuvinte. Postul poate fi lung cat doriti, dar nu uitati ca posturile foarte lungi fac ca cititorii sa isi piarda din interes.

7. Alegeti o imagine de introducere interesanta.

O imagine inserata in inceputul postului face ca acesta sa fie mult mai interesant de citit. Imaginea trebuie sa fie parte a continutului.

8. Folositi doar propriile screenshot-uri

Foarte multe blog-uri copiaza imagini si le lipesc in propriile tutoriale, articole. Folositi intotdeauna propriile capturi de ecran atunci cand faceti un tuturial pentru cititori. Acest lucru creste credibilitatea articolului. Recunosc, uneori e imposibil sa te descurci doar cu propriile imagini, ci mai copiezi si din alte surse fara a le mentiona, dar nu trebuie sa va faceti un obicei din asta.

9. Verifica articolul.

Suntem oameni si e firesc sa mai gresim in timp ce tastam. Verificati articolele inainte de publicare pentru a corecta greselile gramaticale si de ortografie.

10. Navigare usoara.

Pastrati o structura simpla a blogului si usor de parcurs de catre vizitatori.

11. Aratati-va creativitatea.

Fiind foarte multe blog-uri cu acceasi nisa, este bine sa aveti o anumita creativitate in realizarea articolelor. Trebuie sa faceti ceva mai diferit fata de ceea ce ofera concuranta.

12. Mentineti cititorii cat mai interesati

Acest aspect se intersecteaza cu punctul 11. Mai multa creativitate poate mentine cititorii cat mai interesati de cititul articolelor.

13. Interactionati cu cititorii.

Verificati toate comentariile si raspundeti intrebarilor, nelamuririlor etc..iar uneori este bine sa le si multumiti pentru feedback. Mi s-a intamplat, si nu o singura data, sa las anumite comentarii cu intrebari, pe numite bloguri. Raspunsul nu l-am primit nici in ziua de azi.

14. Comentati pe alte bloguri.

Trebuie sa va amestecati si in alte cercuri sociale pentru a creste traficul. Vizitati diferite bloguri pentru a face numele domeniului vostru cat mai cunoscut.

15. Reclame.

Pentru a supravietui, obtineti anunturile necesare. Folositi Google Adsense pentru a obtine un venit pentru munca depusa.

16. Listati posturile pe categorii

Este foarte important sa organizam articolele pe anumite categorii.

17. Concursuri.

Apreciati intotdeauna cititorii. Puteti organiza concursuri, sondaje si alte activitati pe blog pentru a mentine cititorii activi.

18. Fluxuri RSS

Dati aceasta optiune cititorilor. Cei care sunt ocupati si nu pot vizita blogul zilnic, se pot abona la fluxurile RSS si pot fi in continuare interesati de articolele voastre. Personal, sunt abonat la zeci de bloguri, dar pe multe altele le frecventez fara a fi abonat.

19. Scrieti continut SEO Friendly

Scrieti pentru oameni, dar in acelasi timp ganditi-va si la o optimizare a continutului.

20. Faceti blog-ul identitatea voastra.

Cu toti avem semnaturi pentru mail-uri. Cu ocazia asta, scrieti numele blogului si URL-ul acestuia la semnaturile de mail.

21. Corectati ceilalti bloggeri prieteni cu voi.

Poti incerca sa fi un bun observator pe diferite bloguri si anuntati proprietarii acestora de anumite erori sau greseli. Pastrati un ton politicos si nu incercati sa faceti pe desteptii.

22. Impartasiti continutul pe Facebook, Twitter, Google + ..etc

Nu trebuie sa va mai spun la ce ajuta acest lucru. E simplu, asa ca trec la punctul urmator.

23. Permite linkuri in comentarii

Permiteti vizitatorilor sa isi lase link catre blogul lor in semnatura comentariului. Foarte multi nu vin sa citeasca articolul doar din bunavointa, ei gasind o buna oportunitate sa faca cunoscuta si munca lor. Cum si voi mergeti pe alte bloguri si lasati in semnatura comentariului propriul link, asa si altii vor sa se faca cunoscuti prin intermediul vostru. Permitandu-le acest lucru, ii veti face sa revina de fiecare data si cu aceasta ocazie mariti si traficul.

24. Mentineti un minim de decenta.

Atat in articole cat si in comentarii, trebuie sa existe o regula a decentei. Nu permiteti comentarii care aduc injurii la adresa voastra sau a celorlalti vizitatori. Pastrati un limbaj cat mai decent. Castigati-va respectul.

25. Folositi cuvinte cheie.

Folosirea cuvintelor cheie in articole mentine prietenia cu motoarele de cautare. Intotdeauna incercati sa va jucati cu aceste cuvinte cheie in posturi, pentru a obtine mai multe vizualizari.

26. Folositi titluri expresive

Selectarea unui titlu expresiv este cel mai important lucru atunci cand vine vorba de creativitate. Folositi titluri cat mai scurte, dar sa reprezinte articolul.

27. Mentineti blogul actualizat

Shimbarea design-ului o data la 12 luni (de exemplu), poate fi o decizie buna. Aduceti sau modificati cate un element al blogului dupa o anumita perioada pentru a fi intotdeauna cat mai “fasion” si a nu deveni monoton.

28. Folositi un font usor de citit.

Mentineti un font cat mai usor de citit. Nu incercati sa folositi un font care oboseste ochii si ingreuneaza cititul.

29. Faceti concurenta doar cu cei mai puternici.

Acest lucru nu face altceva decat sa va faca sa deveniti mai buni cu fiecare ocazie si sa va autodepasiti cu fiecare articol publicat. Alergand dupa cei din fata voastra, o sa ajungeti sa-i intreceti.

30. Fii tu insuti

Acest sfat este dat de aproape toti bloggeri care impartasesc tutoriale pe teme similare. Scrie despre lucruri care le stii, le-ai testati, sau ai invatat despre ele. Inainte de a scrie un articol despre un anumit lucru, documenteza-te despre el.

31. Niciodata nu renunta.

In “cariera” de blogger o sa intampinati multe, chiar foarte multe. O sa primiti comentarii rautacioase, rau intentionate, critici dar care ar trebui sa va faca mult mai tari si mai perfectionisti. Nu cedati cu una cu doua. Multi o sa va copieze articolele, imagini etc..dar nu trebuie sa renuntati. Asta inseamna ca aveti valoare.

Sunt multe de vorbit, dar momentan o sa ma rezum doar la ce am scris. Promit ca o sa mai fac articole asemnatoare pe viitor, care, de ce nu, pot fi o continuare la ceea ce am scris.

Ultuma actualizare 9 February 2014 by Alexandru Ionut

13 thoughts on “Vrei un blog popular și trafic? Câteva sfaturi utile”

  1. Partea cu comentariile pe alte site-uri este foarte utila, asa ne facem si backlinkuri si cititori noi, eu am gasit blogul tau de pe alt site :)
    Ai scris un articol foarte util si bun, ai continut bun pe blog :) Bravo!
    PS: blogul meu e pe blogger, sistemul de comentarii default cerea cont Google sau WordPress, asa ca l-am inlocuit cu Discus, cititorii trebuie sa aiba un cont Discus, sau Google sau Twitter, Facebook etc. Dar nu pot sa isi pune linkul blogului, cred ca de-asta cei ce intreaba sunt incepatori si vor sa intrebe ceva :) in fine, voi incerca sa aplic sfaturile tale din articol :)

    Reply
  2. si daca zici de un logo expresiv, poate stii niste aplicatii pentru crearea lor?

    P.S. multumesc pentru sfaturi si succes mai departe!

    Reply
    • Crede-ma ca alerg de ceva timp de pe un logo superb. L-am pus pe varamiu sa imi faca ceva in Photoshop dar nu prea a iesit cine stie ce. Momentan am abandonat ideea. Poi altceva mai complex decat Photoshop nu stiu daca gasesti. Probabil sunt o gramada de soft-uri dar nu prea am talent pe grafica.

      Iti multumesc :)

    • lol :)) nu, dude. Scrii mult prea tehnic, iar majoritatea articolelor duc în eroare aproape orice cititor de rând. Aveai pe acolo câteva articole greu de înțeles de alții, dar nu și de cei pasionați ca tine de acel domeniu.

    • aveai si pe acolo cateva chestii dificile pentru un cititor de rand. si eu am primit o multime de mail-uri de la persoane care ma intrebau una alta despre chestii banale :d

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.