Modul de vizualizare a paginii site-ului de catre cititor

In urma studiilor si cercetariilor efectuate in legatura cu modul in care oamenii vizualizeaza un site / pagina, s-au descoperit 10 lucruri utile si care pot fi de folos bloggerilor.

1. Coltul din stanga sus primeste prima atentie

Atunci cand vizitatorii acceseaza site-ul, scanarea acestora cu privirea incepe din coltul stanga sus si apoi isi continua miscarea. Conform studiului efectuat, aceste zone primesc cea mai mare atentie:

Rezultate similare vin si din studiul celor de la Yahoo. Verifica site-ul si vezi ce ai in acele zone. Mutati propozitiile valoriase in zona stanga sus.

Citeste si: Freelancer vs Blogger: care este alegerea ce mai buna?

Esti familiarizat cu diagrama Gutemberg? Aceasta descrie un model general in care miscarea ochilor in momentul vizualizarii (de obicei text greu) unui continut. Rezultatul se potriveste de minune cu concluzia cercetarii, exceptant partea din dreapta jos.

blank

2. Oamenii citesc in forma literei F

Majoritatea vizitatorilor nu citesc, dar scaneaza cu privirea. Un studiu din 2008 a ajuns la concluzia ca doar 28% din text este citit.

Citeste si: 10 sfaturi care trebuiesc urmate pentru a fi un blogger inteligent

Vizualizarea monitorizarii privitii arata ca utilizatorii citesc continutul unui site in forma literei F: doua dungi orizontale urmate de una verticala. Un alt studiu a confirmat acest lucru.

blank

Acesta este motivul pentru care vrei propozitiile valoroase / importante in partea de sus si meniul ar trebui sa fie pe orizontala sus sau in stanga pe verticala.

3. Utilizarea paragrafelor introductive intr-o vizibilitate mai buna pentru a capta atentia.

Scrie paragrafele introductive ingrosat si cu un font cat mai mare. Cand subiectii testului au intalnit un articol cu un paragraf introductiv scris cu font mai mare si mai ingrosat, 95% din acestia au continuat vizualizarea intregului continut sau o parte din acesta.

blank

Mentine lungimea liniei unui paragraf scurta si intr-o singura coloana – acesta este modul prin care oamenii sunt obijnuiti sa citeasca un text. [adsense float=”center”]

4. Oamenii nu se uita la rezultatele cautarii aflate cat mai jos sau pe alte pagini

Daca nu esti in tot 2 sau 3 in Google pentru un keyword, atunci este pierdut. In studiul realizat de cei de la Google, majoritatea utilizatorilor gasesc ceea ce cauta in primele 2, 3 rezultate iar acestia nu nevoie sa caute si mai jos in pagina.

blank

Asa cum este de greu a obtine locuri de tot, folosirea strategica unui keyword lung este foarte importanta.

5. Oamenii fac scroll, dar pun continutul cel mai important aproape de final

Utilizatorii web deruleaza pagina catre final, dar nu ofera atentie foarte mare precum cea din topul paginii. Asigura-te ca si partea de jos contine propozitii valoroase, dar nu incerca sa concentrezi toate informatiile valoroase acolo.

blank

Derularea este mai buna decat felierea continutului pe mai multe pagini – ofera o mai buna utilizare. Dar asigura-te ca ghidezi oamenii sa deruleze pagina.

6. Partea din stanga a unei paginii atrage mai multa atentie decat partea din dreapta

Cu unele exceptii, oamenii citesc de la stanga la dreapta. De aceea partea din stanga a paginii web capteaza mai multa atentie.
Utilizatorii web petrec 69% din timpul lor vizualizand jumatatea din stanga a paginii si restul utilizatorilor cea din dreapta.

blank

7. Foloseste calitate foarte buna si imagini mari

In cazul in care folosesti imagini pe site, pune imagini de o calitate foarte buna. Calitatea imaginilor este un factor semnificativ in captarea atentiei.

blank

8. Trebuie sa arati poze pe smartphones? Concentreaza-te mai mult pentru utilizatorii Apple

Un studiu realizat de EyeTrackshop a scos in evidenta ca utilizatorii Apple sunt atrasi si petrec mai mult timp pe pagina web decat utilizatorii dispozitivelor Google Android – Amazon, HTC, Motorola si Samsung.

blank

9. Headline-urile dominante atrag privirile

In urma unui studiu s-a ajuns la concluzia ca majoritatea headline-urile atrag primele priviri la intrarea pe pagina – mai ales atunci cand sunt in coltul din stanga sus.

blank

10. Primele impresii dureaza mai putin de o secunda

Atunci cand vizualizam un site, ne ia mai putin de o secunda pentru a ne forma o prima impresie, conform unui studiu realizat la Missouri University of Science and Technology.

Cercetarile au descoperit ca subiectii acestora petrec aproximativ 2.6 secunde pentru a scana un site inainte de a se concentra asupra unei selectii particulare. Acestia petrec in medie 180 milisecunde pentru a se concentra, sau “fixa” pe o sectiune particulara inainte de a a trece la aceasta.

Important: Top 10 subiecte (nise) pentru a incepe un blog care vor aduce trafic si bani

Sectiunile unui website care atrag cel mai mult interes din partea vizitatorilor sunt urmatoarele:

1. logo-ul. Utilizatorii petrec aproximativ 6.48 secunde concentrandu-se pe aceasta zona inainte de a trece mai departe.
2. meniul principal de navigare – 6.44 secunde
3. caseta de cautare – 6 secunde
4. link-urile retelelor de socializare – 5.96 secunde
5. imaginea principala a site-ului – 5.94 secunde
6. continutul scris pe site – 5.59 secunde
7. partea de jos a site-ului – 5.25 secunde

Ultuma actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.