Ce scuter pot conduce cu B-ul în Belgia?

Mă bate gândul să-mi iau un scuter, dar nu pentru că m-am săturat de bicicletă, ci uneori am nevoie să ajung repede la școală sau la serviciu. Iubesc să merg pe bicicletă, dar uneori e foarte nasol pe vântul ăsta din Belgia. În orice direcție ai merge, bate din față.

N-am mai avut niciodată scuter, așa că nu știu cum se procedează. Am categoria B și multă experiență în condus, dar parcă prin oraș e mai frumos fără mașină. M-am săturat să caut cu ore parcare (și de amenzi pentru parcare). Cu scuterul aș rezvolva mai multe chestii într-un timp mult mai scurt.

Am auzit mai multe variante. Dacă n-am nici un fel de carnet, pot conduce scuter de până în 50cc cu maxim 25Km/h. Asta înseamnă că pot trece rachetă cu bicileta pe lângă unul cu un asemenea scuter. Deci, nu. Cineva mi-a zis că pot conduce cu B un scuter de până în 50cc, dar cu 45Km/h. Asta sună mai convenabil, dar oricum nu-i ce vreau. Mai nou, un coleg pasionat de motoare, mi-a spus că pot conduce fără probleme cu B-ul o anumită clasă de scutere care au maxim 125cc. Nu știu cât prind astea, dar presupun că-i peste 60 Km/h. Ceea ce-i perfect.

Iar de condus, ațât cu cel de 25Km/h cât și cu cel de 45Km/h nu am voie decât pe banda de bicicliși, iar unde situația mă forțează, pot merge și pe șosea. Nu mai știu unde am citit, dar vor să introducă numere de înmatriculare în Belgia pentru toate scuterele. Logic ar fi să poți conduce și pe șosea unul limitat la 45km/h atât timp cât ai număr și permis B.

Așa că, doar cu B, fără să dau de categoria A, ce pot conduce? Am auzit tot felul de variante și m-au bulversat puțin. Din păcate, n-am avut timp să merg undeva să întreb, fie la poliție, fie la un magazin care vinde scutere.

Ultuma actualizare 2 April 2014 by Alexandru Ionut

10 thoughts on “Ce scuter pot conduce cu B-ul în Belgia?”

 1. In Romania de exemplu cu categoria B (pe care o am si eu :D) poti conduce doar scutere din subcategoria AM (49 cmc si ce nu depaseste o viteza mai mare de 45km/h din constructie). Cel de 125 cmc intra la subcategoria A1 si ai nevoie de permis pentru A.
  Cu B in Romania poti conduce asa:Scuter AM,Tractor ce nu depaseste 3,5 tone,Automobil ce nu depaseste 3,5 tone si Duba cu maxim 8 locuri (9 cu tot cu sofer) si maxim 3,5 tone.
  Concidenta face ca Duminica am mers cu un scuter (pentru prima data) Aprilia cu motor Piaggio de 125 CMC ce fugea de rupea pamantul.L-am accelerat putin si fara sa imi dau seama am luat 95km/h dar l-am lasat incet dupa ca nu aveam echipament :D (nu mai fac in veci asemenea experiente pt adrenalina) :D

  Reply
  • Eu am aflat că aici pot conduce un 125cc fără probleme, ceea ce e fain. În Belgia e obligatoriu să porți cască. Presupun că-i și-n România :D. La motoare chiar nu mă pricep. Vreau să iau o decizie în perioada următoare și vreau să fiu puțin în temă. Deci AM înseamnă sub 49cc.

  • Si aici e obligatorie casca,dar nu avea nici proprietarul casca la el…si apoi m-am dus intr-un loc retras sa nu incurc pe nimeni pt “o tura”.Nu am fost inconstient sa merg pe drum public :)

  • A, păi atunci n-ai făcut nimic :D Unde mai e adrenalina. Cred că-i ciudat să porți cască.

  • Nu mă las, dar îți dai seama că o perioadă lungă îmi va fi drag să alerg scuterul :D Bicicleta rămâne acolo. Aia nu consumă nimic. O pot folosi oricând doresc. Oricum, ptr deplasări scurte nici n-are rost să pornești scuterul. La un maxim 1.5, 2 Km pot folosi și bicicleta.

   Sper să nu-mi crească burta. Nu o las. O să-i pregătesc program special în câteva săptămâni. Deci, și mai puțin timp de blogging.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.