Media de viteza pe o anumita distanta pe sosele din Belgia

Pentru cei care nu stiu, in Belgia exista pe langa camere radar fixe amplasate pe sosele, camere care masoara viteza de condus pe o anumita distanta si calculeaza media la iesirea din portiunea masurata. Iar aceasta distanta poate fi cuprinsa intre 1 si zeci de km lungime. Din 2012 locuiesc in Belgia si pot spune ca atunci erau putine zone cu camere de masurat viteza medie de condus, dar in ultimii 3-4 ani s-a umplut intreaga zona flamanda a Belgiei de asa ceva. Si o sa va speriati cand o sa vedeti mapa de mai jos.

Camere de masurat viteza medie pe un anumit segment de drum, (trajectcontrole in limba olandeza), masoara viteza medie din punctul A pana in punctul B. Nu conteaza cu ce viteza conducem, daca as putea spune asta, atat timp cat viteza medie pe acel segment de drum este maxim viteza legala permisa pe acel tronson. Fie ca este vorba de autostrada sau alt drum secundar. Atentie, daca pe acel segment de drum masurat este si o camera radar fixa instalata, atunci conteaza viteza cu care am trecut prin fata camerei. Poti aveam in fata camerei 140km/h si iei amenda, dar viteza medie totala pe acel segmet este de 120km/h si totul e legal. Amenda de la camera fixa ramane.

Pentru radarele fixe montate pe autostrada, dar si pentru cele mobile, exista in Belgia o marja de toleranta ( o corectie) fixa de 6km/h unde se conduce sub 100km/h, iar ce e peste 100km/h se calculeaza 6%. Exemplu, conducem cu 80km/h unde este permis maxim 70km/h, viteza corectata care apare pe amenda este de 74km/h. Conduci cu 76km/h, nu iei amenda. In schimb, daca viteza legala este de 90km/h, iar tu conduci cu 110km/h, atunci se va corecta doar 6,6km/h, si trebuie sa platim amenda pentru 103,4km/h. Marja de corectie este identica si in cazul camerelor de masurat viteza medie (din cate stiu eu).

Avantajul camerelor radar fixe era ca puteai sa infranezi atunci cand te apropiai de ele, insa cu camere de masurat viteza medie nu poti face mare lucru decat sa conduci corect. Un lucru pe care-l sustin, cu toate ca nu sunt de acord cu viteza de 120km/h pe autostrazile din Belgia. Insa, avand zeci de mii de kilometri condusi aici, pot spune ca este destul de periculos sa mergi peste viteza legala actuala tinand cont de cate masini sunt cu cauciucuri tocite, oameni foarte inaintati in varsta la volan, un infinit de camioane care vin si pleaca dinspre porturi sau tranziteaza tara, oameni drogati sau beti la volan etc.

Revenind la subiectul articolului, va las mai jos doua poze cu mapa unde sunt montate camerele de masurat viteza medie de condus din Belgia, fie sunt in curs de montare sau urmeaza a fi instalate. De retinut, iconitele verzi inseamna camere active, cele galbene sunt in curs de instalare, iar cele albastre vor fi instalate in viitorul apropiat. O situatie trista, daca ar fi sa ma intrebati pe mine, dar necesara atat timp cat e un masacru pe soselele de aici. Nu exista zi fara accidente grave intr-o tara asa mica. Inca ceva, ce ciudat e ca doar in Flandra se instaleaza, iar in Wallonia nimic. Practic, doua “tari” diferite.

Am mai scris despre amenzile de viteza din Belgia, asa ca puteti citi si randurile din acel articol daca va intereseaza sau sunteti curiosi. Acestea se pot lua destul de usor si cam peste tot. Am luat si eu ceva amenzi de viteza, nu foarte multe, dar care m-au facut sa scot ceva bani din buzunar. Amenzi de viteza cu ajutorul camerelor radar fixe, radare fixe provizorii pe zone unde se lucreaza, radare mobile, dar si 2 amenzi de viteza luate cu ajutorul camerelor de masurat viteza medie. La dus spre Bruxelles, si la intors spre Bruges, camerele de pe tronsonul Wetteren – Erpe-Mere, de fiecare data cu cate 122km/h, in aceeasi zi :D

Recomand, daca sunteti noi prin Belgia si doriti sa dati o tura pe soselele de aici, sa verificati inainte mapa de pe acest link care se va actualiza continuu. Mai bine iesiti la un restaurant decat sa dati banii pe amenzile de viteza din Belgia.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.