Am intarziat cu masina la verificare – Belgia

Daca locuim in Belgia si intarziem sa mergem cu masina la verificarea obligatorie anuala, fie uitam, fie nu ne prezentam la timp din diverse motive, nu ar trebui sa fim foarte ingrijorati.

Daca masina este cumparata de noua, la 4 ani se merge la inspectia tehnica (4 ani din momentul in care este inscrisa masina). Apoi suntem obligati anual sa ne prezentam cu masina la verificare.

Cu o luna inainte de data expirarii controlului tehnic al autoturismului vom primi o instiintare prin posta (un cartonas verde cu data, locatiile statiilor de inspectie, ce acte trebuie sa avem la noi, dar si alte informatii foarte utile), in care ne este reamintita data pana cand trebuie sa mergem cu masina la inspectie.

Dupa ce primim aceasta instiintare, putem merge oricand cu autoturismul la verificat. Se poate merge la liber sau cu programare. Statiile de inspectie tehnica au camere live care pot fi accesate gratuit si liber de pe pagina lor de internet. Astfel, putem vedea daca este liber sau este aglomeratie.

Cu toate acestea, recomand ca inainte sa mergem cu masina la inspectie, sa o verificam personal, atat cat ne pricepem, daca sunt becuri arse, daca totul functioneaza, de la claxon, la geamuri, semnalizari, frana, luminile sa bata drept, anvelopele cu presiunea corespunzatoare etc. Sau sa mergem la un service. Inainte de a ajunge la inspectie, sa ne asiguram ca temperatura motorului este in parametrii optimi. Motorul nu poate fi rece.

Locuiesc in Belgia, iar verificarea masinii a expirat de doua luni

Asta s-a intamplat unui prieten de-al meu care a uitat de notificarea primita prin posta si a intarziat sa se prezinte cu masina doua luni. Absolut nici o mare problema, asta in cazul in care nu te opreste politia.

Avem voie legal sa ne deplasam cu o masina care are inspectia tehnica anuala expirata, de la domiciliu la statia de inspectare, pe cel mai scurt drum, si invers. Sau de la firma, la inspectie si invers, daca e o masina de serviciu. De asemenea, avem voie sa ne deplasam cu masina de la statia de inspectare la un garaj si invers.

Daca intarziem cu masina la inspectia tehnica, vom plati o suma cuprinsa intre 7.80€ incepand cu prima luna de intarziere, pana la 30€ in plus incepand cu luna a sasea de intarziere. Pe langa suma obligatorie de plata de 35-50€, cu aproximatie, pe care trebuie sa o achitam de fiecare data cand facem inspectia tehnica a masinii.

Partea urata este atunci cand suntem opriti in trafic de politie, iar acestia constata ca inspectia tehnica a masinii este expirata, caz in care vom incasa o amenda.

Daca se intampla un accident din vina noastra, iar asiguratorul constata ca evenimentul are legatura directa cu neverificarea tehnica a masinii la timp, atunci vom fi buni de plata. Insa, asiguratorul nu poate contesta nimic in cazul in care accidentul s-a petrecut in drumul nostru catre statia de inspectie tehnica.

Suma pe care trebuie sa o platim in plus (7.80€ – 30€) poate fi primita inapoi in diferite cazuri de forta majora sau atunci cand nu am primit acea instiintare prin posta.

Extra:

Daca ne prezentam la inspectia tehnica fara unul din actele necesare, vom putea face verificarea, dar vom primi doar trei luni de valabilitate, urmand sa ne prezentam in aceata perioada cu hartia lipsa. Apoi vom primi un nou certificat de inspectie tehnica, platind 8€ deranjul imprimantei de a tiparii inca unul, valabil de la data expirarii celui vechi. Nu de la date expirarii celui temporar.

Aceste informatii sunt valabile pe intreg teritoriul Belgiei, indiferente de statia la care alegem sa mergem cu masina la inspectia anuala.

Ultuma actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

1 thought on “Am intarziat cu masina la verificare – Belgia”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.