Echivalarea diplomei si a studiilor in Belgia

Am tot observat ca se pune des aceasta intrebare de echivalare in Belgia a diplomelor obtinute in Romania, asa ca m-am gandit sa salvez o mica parte din informatiile gasite cu scopul de a ajuta si alte persoane. Echivalarea diplomelor in Belgia este un pas destul de important daca dorim sa ne gasim ceva de munca, in special pe domeniu pe care l-am studiat sau activat in Romania. Fie ca este vorba de diploma de bacalaureat, de scoala profesionala sau de studii superioare, aceasta poate fi foarte importanta in gasirea unui loc de munca, dar nu obligatorie. Depinde mult de ceea ce ne dorim sa muncim si ceea ce gasim.

Echivalarea unei diplome romanesti pe teritoriul Belgiei inseamna in termeni mai simpli, recunoasterea acesteia de catre autoritatile belgiene. Mai exact, cu ajutorul unei diplome recunoscute aici, autoritatile belgiene iau la cunostita, recunosc si ne valideaza calificarile / domeniu studiat in Romania. Tot acest proces daca este dus la bun sfarsit cu brio, ne permite sa profesam pe domeniul nostru studiat, resimtindu-se cel mai mult in nivelul salariului pe care-l putem atinge, postul la locul de munca, respectul colegilor, plus altele.

Recunoasterea diplomei in Belgia nu conteaza neaparat doar pentru domeniul muncii ci si pentru continuare studiilor din Romania.

Inca un aspect important, pentru anumite domenii de calificare, echivalarea se numeste daca as putea sa spun asa, recunoastere profesionala.

La cine apelam pentru echivalarea diplomei sau calificarii pe teritoriul Belgiei

In primul rand, pentru echivalarea diplomei trebuie sa ne adresam autoritatilor din zona unde locuim. Pentru limba franceza, zona Wallonia – Bruxelles, ne adresam institutiei https://equisup.cfwb.be/ . Daca intrati pe acel link, veti gasi suficiente informatii si pasii de urmat.

Pentru limba olandeza si pentru romanii stabiliti in partea flamanda a Belgiei, echivalarea diplomelor sau recunoasterea profesionala se poate face la institutul NARIC, iar daca accesati link-ul veti gasi pasii necesari de intocmire a dosarului. Pasii si cerintele sunt diferite de la caz la caz.

Un lucru de retinut in legatura cu institutul NARIC, acesta nu se preocupa si de cazurile are au legatura cu echivalarea diplomelor pentru a studia in continuare in Belgia. Acesta ne recomanda sa luam direct legatura la institutia de invatamant din Flandra.

In al doilea rand, un alt punct de reper si unde putem obtine suficiente informatii ar fi la primariile unde suntem inscrisi. Sunt persoane care se ocupa si care dau sfaturi si indrumari pentru rezolvarea problemei. Sau chiar si VDAB ne poate sfatui si indruma, dar destinatia finala fiind tot NARIC.

Si nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont ca echivalarea diplomelor / studiilor pe teritorul belgian necesita si traducerea legalizata si apostilata a actelor si a tuturor documentelor.

PS: randurile de mai sus sunt adresate persoanelor care deja sunt stabilite si au o adresa in Belgia. Pentru cei care au sosit recent, punctul de plecare pentru echivalarea studiilor si a diplomelor este cursul de “inburgering”, adica cursul de intregrare in societatea si cultura belgiana urmata in prealabil de cursul de olandeza sau franceza, dupa caz.

Daca aveti si alte sugestii sau informatii care pot ajuta alte persoane, as fi recunoscator daca le notati in rubrica de comentarii ale acestui articol.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.