Scurtă comparație între Belgia și România

Acesta este primul articol despre Belgia postat pe acest blog. După cum vă anunțam cu trei articole în urmă, voi începe să scriu și despre alt gen de subiecte față de cele abordate până acum pe mystreet7. Sper să vă placă și să le acceptați ca și pe celelalte articole mai vechi. În mod normal, scriam articole despre Belgia pe un alt blog pe care majoritatea dintre voi nu-l cunoașteți. Din lipsa timpului necesar postării articolelor pe două bloguri, am renunțat a mai posta acolo și mă voi concentra doar asupra acestui blog.

Drept urmare, din câteva zeci de articole deja postate acolo, voi muta aici doar pe cele care se încadrează în această categorie și care pot aduce ceva valoare acestui blog. Nu le voi posta pe toate în același timp, ci în zile diferite. Primele 9 – 10 articole vor fi pur și simplu mutate aici, dar editate pe alocuri. Depinzând în egală măsură de feedback-ul primit la aceste articole, dar și de alți factori, voi încerca să scriu în continuare despre acest subiect la intervale neregulate, promițând că nu voi neglija categoriile principale ale acestui blog.

Chiar dacă paragraful de mai sus nu este în ton cu ceea ce ar trebui să reprezinte acest articol, n-am găsit o altă introducere mai potrivită. Știu că poate părea ciudată această categorie pe lângă sutele de articole și tutoriale scrise despre IT, dar sper că voi face o mișcare potrivită.

De ce am ales să scriu articole despre Belgia?

Pentru că pe 15 martie 2012 am pus pentru prima dată piciorul în această țară, în același timp, fiind primul teritoriu străin în care am călcat. N-am venit în vacanță, ci m-am stabilit aici împreună cu iubita mea. De ce? Poate că o să aflați pe parcurs.

Belgia, ca suprafață, este mai mare de vreo 6 – 7 ori  decât județul Prahova.  România ar rămâne cu aproximativ 208 000 km² dacă am decupa suprafața Belgiei din ea. Asta pentru a vă face o idee despre diferențele geografice dintre cele două state.

Populația Belgiei ar fi aproximativ jumătate din populația României, conform recensământului din 2011 și  a statisticilor oferite de Wikipedia. Ținând cont de suprafață și de populație, belgienii ne fac la densitate.

Capitala Belgiei este Bruxelles, acolo unde se află sediul UE, iar capitala României este București (pentru cine nu știe :D ), acolo unde se află cea mai mare clădire din Europa și numărul doi din lume – Palatul Parlamentului (mă simt onorat că am avut șansa să-l vizitez). Deci, avem o mică comparație și a capitalelor celor două țări membre UE.

Belgia este o țara la fel de frumoasă precum România, doar că aici lucrurile sunt mai organizate. Oamenii au grijă de bucățica lor de pământ, au grijă de puțina natură pe care o au, în comparație cu țara noastră, investind foarte mult în infrastructură. Aici mecanismul merge, nu ca la noi, de vând tot, fura ce prind, infrastructură..(avem?), curățenie din părți (nici măcar sufletească), dar și multe altele. Să fiu sincer, fiecare din cele două țări au atât puncte pozitive, cât și puncte negative. Probabil stăm și noi bine la alte capitole.

În Belgia se vorbește olandeză (neerlandeza, nederlands, dutch), franceză, iar pe alocuri, germană. Să știți ce vă așteaptă dacă vreți să vă mutați aici. Sigur, nici cu engleza nu muriți de foame, dar asta doar la magazine. Pentru a te adapta destul de ușor în societate, atunci trebuie să înveți limba care se vorbește în regiunea respectivă. Eu sunt nevoit să învăț limba olandeză pentru că locuiesc în Flandra de Vest. Olandeza e o limbă a naibii de grea, dar cu multă ambiție ajungi s-o înveți cu riscul de a-ți strica foarte mult engleza. Între timp, lucrurile au mai evoluat și pentru mine. Tocmai ce am terminat nivelul 4 de nederlands, iar din ianuarie mă voi înscrie la nivelul 5.

În concluzie, Belgia e o țară interesantă și frumoasă care merită vizitată, iar dacă aveți ocazia, chiar să locuiți aici. Totul ține doar de capacitatea de adaptare a fiecăruia, ținând cont că nu-i o țară ”primitoare și caldă” precum Spania sau Italia.

Ultima actualizare 27 decembrie 2013 by Alexandru Ionut

8 comentarii la „Scurtă comparație între Belgia și România”

  1. Am o verisoara ce este stabilita in Belgia impreuna cu sotul ei (si mai nou cu cel mic….mic de tot 2 luni:D).Din ce am vazut in poze ei chiar isi respecta natura,este o tara foarte frumoasa.In partea unde locuieste ea…se vorbeste franceza,limba pe care eu nu o agreez….prefer cu mult peste engleza…deci nu prea o sa am sanse de adaptare daca decid sa ma mut acolo. :))

    Răspunde
    • Înseamnă că locuiesc în regiunea valonă. Acolo se vorbește franceza. Păi ai șanse dacă mergi în Flandra. Aici se vorbește olandeza.

  2. Buna abordarea.Eu locuiesc in Italia de ceva ani si tin sa-ti marturisesc ca aceasta Italie despre care se vorbeste mult in afara(de bine si de rau)nu este nici pe departe primitoare,calda etc.Locuiesc aici din 2005 si sunt dezamagit de alegerea facuta.Italienii sunt campionii hotiei si tradarii.Sincer sa fiu nu am auzit vreun italian ca vorbeasca de bine o alta tara.Ei traiesc din vise spulberate de mult:Armani, Ferrari,pe care nici macar ei nu si le pot permite.Engleza este o limba extraterestra,pe care ei nu o inteleg.Pentru cei care nu stiu Italia este impartita in doua parti:Nord si sud. In nord este partea mai dezvoltata.In sud este partea saraca,rau de tot,zici ca esti intr-o tara din lumea a treia.De fapt ei fac eforturi mari de a sta impreuna Nord cu Sud,si nu de putine ori s-a pus problema separarii.Italia vazuta prin ochii unui strain? AC MILAN,JUVENTUS,RASISM,FASCISM.Recomandare:Ocoliti ITALIA!

    Răspunde
    • Sincer să fiu, nu credeam că e chiar așa :D. E bine totuși că te-ai adaptat fără probleme, iar acum ai un rost acolo.

  3. Ce sa vezi sau ce sa vada strainii in Romania ????? Tigani cersetori , ciini vagabonzi si tot felul de oameni lipsiti de cea mai elementara educatie . Asta e Romania . Degeaba incearca altii sa spuna ca este altfel . Copii mei nu mai vor sa mergem in Romania in vacante .

    Răspunde
    • Într-adevăr, dar de multe cazuri, dar să nu uităm că sunt și lucruri bune. În afară de ceea ce ai enumerat tu, turiștii pot descoperii natura de neegalat din țara noastră. Dacă merg la munte, au ce vedea. În rest, sunt de acord cu tine.

      Eu trebuie să merg în vacanțe în Ro, pentru că o parte din familie și prieteni încă e acolo.

      Unde ești stabilit?

    • Sunt stabilit in Germania.
      Si vreau sa inchei cu cele mai bune urari pentru 2014 !
      La Multi Ani si toate cele bune !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.