Cat m-a costat asigurarea auto in Belgia pana in prezent

Destul de mult sa fiu sincer, dar sunt constient ca asigurarea auto din Belgia este mai ieftina decat in alte tari. In acest articol veti afla cat am platit din 2014 pana in prezent asiguratorului auto, cronologic si detaliat.

Nu stiu cati va mai aduceti aminte de articolul din 2014 despre cat costa asigurarea auto in Belgia, dar ar fi bine sa va aruncati un ochi pe el inainte de a citi acest articol. Asta pentru a afla totul in ordine cronologica. De retinut, la varsta de 24 ani am avut prima asigurare pe numele meu. N-am avut nici un istoric inregistrat vreodata undeva. Permis auto din noiembrie 2007, permis pe care l-am schimbat, foarte simplu, in Belgia la un moment dat.

Masina pe care o aveam atunci si pentru care am platit prima asigurare, am tinut-o pana in iulie 2015 cand am dus-o in Romania. Dupa prima asigurare, care a costat fix cat am scris in primul articol, in al doilea an am platit 860€. Insa am recuperat 650€ imediat dupa ce am adus placutele de inmatriculare inapoi la asiguratorul din Belgia.

In luna mai 2015 am cumparat un Opel Insignia 2.0 diesel de 98kW 131CP pentru care am platit 780€ asigurare auto la acelasi asigurator unde am avut si prima masina. Avantaj, tinand cont de istoricul meu la ei.

Suma cuprinde asigurarea obligatorie, facultativ asistenta juridica 21€, asigurare sofer 33€, taxe si contributii 162€, iar restul pana la 780€ a costat asigurarea propriu zisa. Bonus-malus 9. Pe langa asigurare, am optat an de an pentru asistenta auto in Europa care ma costa 90€, suma fixa.

Anul urmator, mai 2016 – mai 2017, asigurarea auto m-a costat undeva la 650€, dar nu sunt 100% convins ca asta e suma exacta. Nu gasesc factura, dar daca aflu exact, am sa actualizez articolul. Plus 90€ asistenta in Europa.

Pe anul 2018 – mai 2019 am platit asigurare auto 591€. Asigurarea obligatorie a fost 406€, taxe aici 110€. Facultativ asistenta juridica si asigurarea sofer 25+39. Taxe aici 11€. Retineti ca nu am pus si zecimalele. 90€ asistenta in Europa. Bonus – malus 4.

Anul curent, mai 2019 – mai 2020, asigurarea m-a costat 555€. Asigurarea obligatorie 378€ + taxe 102€. Facultativ 24+40, implicand asistenta juridica si asigurare sofer. Taxe pe cele doua, 11€. Asistenta in Europa, +90€. Bonus – malus 3.

Firma de asigurare la care sunt inscris ofera Mobility gratuit. Adica vine sa-ti ridice masina si sa te duca acasa, gratuit, indiferent de situatie, dar doar pe teritoriul Belgiei. Am incheiat an de an un contract de 90€ pentru asistenta pe toata Europa pentru vizitez tarile din jurul Belgiei destul de des. Plus ca am facut si cateva drumuri Romania – Belgia.

cost asigurare auto in Belgia Bruges

Am cumparat a doua masina in familie in ianuarie 2018. Un Citroen Berlingo 1.4i de 55kw. Fara a lua o decizie inteligenta, am ales sa merg pe mana altei firme de asigurare pentru aceasta masina, ascultand sfaturi cum ca voi da extrem de putin pe an. Am fost de acord, tinand cont ca am luat masina doar pentru aproximativ 3000km pe an, la cumparaturi si naveta la munca.

Din pacate, mi-am luat teapa, iar pentru acest motoras de 1.4 benzina de 75CP am platit asigurare ianuarie 2018 – ianuarie 2019, 481€. Aici intra asigurarea obligatorie 406€ si doar asistenta juridica de 75€, neputandu-se fara aceasta din urma.

Pentru ca voiam sa inscriu masina la primul meu asigurator pentru anul 2019 – 2020, trebuie sa anunti cu 3 luni inainte de exirarea contractului curent. Am uitat sa fac acest lucru, asa ca am platit si al doilea an, adica asigurarea curenta pentru Citroen, de 456€. Urmata la cateva luni de inca o facura de 30€ cum ca s-ar majora asigurarea din am uitat ce cauze si index si minuni. Dupa un schimb de mail-uri ceva mai “la subiect” cu firma de asigurare, mi-au anulat factura de 30€. Dar la anul sigur va creste asigurarea.

Numai ca de data asta n-am mai uitat, iar zile trecute m-am dus la asiguratorul meu vechi sa imi trec si Citroenul langa Opel. Zis si facut, iar din ianuarie 2020 pana in ianuarie 2021 voi plati 424€, dintre care 378€ asigurare obligatorie, iar 46€ asistenta juridica. Mi-au dat acelasi bonus malus pe care-l am si pe asigurarea de la Insignia, adica 3. Cu promisiunea ca va scadea asigurarea an de an, pana ajung la bonus malus 0.

De retinut, valoarea asigurarii se calculeaza in functie de foarte multi factori, dupa cum bine stiti.

Ca sfat, inainte de a semana o aigurare auto in Belgia, cereti intrai o oferta. Mergeti apoi la alte firme de asigurare si cereti si acolo o oferta. Apoi alegeti oferta mai buna. Daca aveti doua oferte apropiate ca valoare, puteti arata asiguratorului oferta primita ce la celalalt, si sigur va gasi ceva mai ieftin.

Din pacate, asigurarea cea mai ieftina nu inseamna ca-i cea mai buna. Si nici asigurarea ce mai scumpa nu aduce automat siguranta ca asiguratorul te va ajuta din toata inima in caz de accident. Nu-ti vei da seama de asigurator decat in mometul in care trebuie sa te ajute.

Un broker de aigurari poate fi o alegere buna sau o alegere mai putin inspirata. El este un intermediar intre tine si firma de asigurari. Un boker iti poate prezenta si el mai multe oferte, insa eu le-as cere prima data direct de la asigurator.

Calculatoarele online de asigurare nu sunt cele mai precise instrumente. Recomand solicitarea ofertei direct la sediul asiguratorului.

Daca aveti masina asigurata in Belgia, as fi curios sa aflu cu ce firma aveti contract si cat platiti.

Ultuma actualizare 15 September 2019 by Alexandru Ionut

6 thoughts on “Cat m-a costat asigurarea auto in Belgia pana in prezent”

 1. Salut!
  Ai idee cum trebuie sa procedez daca vin in belgia si cumpar o masina ? O pot aduce pe roti pana in Romania, cu o asigurare de cateva zile din Belgia ?

  Reply
 2. Salut. Pai da, se poate aduce. Daca numerele si asigurararea sunt valabile, poti face ce vrei cu masina.
  Sau numere de tranzit, se cer la Bruxelles, trebuie formular roz, verificare tehnica pentru vanzare, contract vanzare cumparare, etc
  Sau adusa pe platforma, 600 euro aproximativ. N-am reusit niciodata sa obtin un pret mai mic. Dar cred ca sunt multi care accepta si 500, insa am ales firme serioase fara risc. Masini duse exact la destinatie, in Prahova.

  Reply
 3. Daca ar fi costat în Romania atât o asigurare…ar fi fost oarecum bine…nu mai vedeam toate cazanele pe șosele.

  Și în alte țări sunt foarte scumpe precum Italia, Spania și multe altele.

  Reply
 4. AG assurance – 1.069,76 euro pentru un Peugeot 207 1.4i 2015 . Menționez ca este prima asigurare în Belgia , șofer de 23 de ani . Cam scump, nu-i așa ?

  Reply
  • Salut. Esti sofer de 23 de ani? Sau ai 23 de ani? Dar oricare ar fi raspunsul, da, e cam marisoara asigurarea. Ca banuiesc ca e doar asigurarea obligatorie, nu Omnium sau ceva. In locul tau as cere oferte in diferite locuri si chiar si la broker as apela sa compar sumele.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.