Cat de utila este o lada frigorifica auto?

20 March 2019

O lada frigorifica auto este destul de utila, dar nu neaparat indispensabila, atunci cand plecam la drum lung pe timp de vara. Aceasta poate tine diverse chestii reci pe tot parcursul deplasarii, cand facem drumuri lungi cu masina.

De aproape doi ani tot uit sa scriu articolul asta despre lada frigorifica pe care am cumparat-o la acea vreme. Renuntasem intre timp la idee, dar am gasit link-ul de unde am cumparat lada in bookmark si nu vreau sa-l sterg inainte sa notez si pe blog despre chestia asta.

Am cumparat lada frigorifica inainte sa plec spre Romania cu masina, stiind ce ma va astepta pe drum, fiind a doua oara cand voi parcurge distanta asta cu masina. Undeva la 2300km.

Lada frigorifica este marca NORAUTO, ceva de buget, cu o capacitate de 28l, care functioneaza atat pe 12V, cat si pe 220V. Am dat pe ea 70€, cumparata din Belgia de la auto5. Se lauda ca poate pastra o temperatura cu 15°C mai mica decat cea exterioara. Asta inseamna ca daca lada este tinuta intr-un mediu de 30°C, aceasta poate pastra chestiile din interior la o temperatura aproximativa de 15-16-17°C. Ceea ce e aproximativ adevarat, din ce mi-am dat seama fara sa masor temperatura, dar si cu putin ajutor din partea mea.

De retinut, deschiderea deasa a capacului, si tinut de mai mult de cateva secunde deschis, are un impact major la pastrarea temperaturii. Eu in 4 secunde maxim imi luam ce aveam nevoie din ea.

Am luat aceasta lada frigorifica auto pentru ca voiam sa duc acasa cateva cuti cu bomboane si ciocolata, dar sa am pe drum si doze cu suc, apa plata si cateva sandwish-uri reci.

Inainte de plecarea spre Romania, am bagat lada frigorifica in priza la 220 si am lasa-o sa mearga vreo doua ore. Pana sa car bagaje la masina si pornesc la drum, am bagat o sticla de 1,5l cu apa inghetata, scoasa de la congelator. Am bagat cateva cuti de bomboane si ciocolata, cateva doze de sus si energizant tinute deja la rece, dar si cateva sandwish-uri.

Am tinut lada pe scaunul din dreapta, legata cu centura :D, si conectata tot timpul la priza masinii (logic). A tinut rece tot drumul, dozele de suc si energizant s-au mai incalzit fata de temperatura lor atunci cand le-am scos din frigider, dar au fost destul de reci pentru cele vreo 35°C cate erau in iulie. Dupa aproximarile mele, chiar aveau undeva la 16-18°C. De retinut, lada nu receste, ci tine rece.

Bomboanele si ciocolata au ajuns la destinatie in forma lor intacta, eliminand experientele neplacuta din trecut.

O cutie frigorifica auto isi face treaba de minune, insa nu e ceva indispensabil fara de care nu putem pleca la drum lung cu masina pe timp de vara. E utila atunci cand dorim sa ducem ceva la destinatie, ceva care s-ar putea topi daca n-ar sta la o temperatura mai rece.

Daca as fi luat lada strict pentru bauturi, la fel, ar fi fost ok, insa tineti cont ca la o distanta cateva sute sau mii de km, suntem obligati sa oprim de cateva ori sa alimentam cu carburant, de unde putem cumpara si ceva rece de baut. Cu toate ca daca faceti ca mine (gresiti), sa conduceti chiar si 700km fara pauza, atunci e foarte utila lada.

Desigur, pot exista si alte momente cand o asemenea cutie frigorifica poate fi utila. Nu vreau sa fiu inteles gresit cum ca nu o gasesc prea practica. Putem merge la picnic, la un gratar etc, iar lada poate sta la priza masinii tind chestiile reci.

Un dezavantaj al acestei cutii frigorifice este acela ca tine ocupata o priza a masinii. Pe langa faptul ca ocupa si ceva loc printre bagajele, nu putine, pe care le avem cand plecam in vacanta sau ceva de genul.

Voi folositi o asemenea lada frigorifica? cum va pastrati bauturile reci in masina? Alte alternative mai bune?

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.