Cum stingi o masina electrica in flacari

O masina electrica care a luat foc se stinge foarte greu, cel putin din punctul meu de vedere, pentru ca nu suntem inca bine pregatiti pentru o piata cu astfel de autovehicule. Mai jos voi prezenta doua situatii petrecute la inceputul acestui an (2019), in legatura cu automobilele electrice atunci cand iau foc.

Sunt atat fan al masinilor electrice, cat si al celor cu motoare termice, asta pentru a nu crea falsa impresie ca tin partea celor din urma.

Ieri, 26 martie 2019, a luat foc un BMW i8 intr-un showroom din Breda (Olanda). Automobilul, in valoare de 160 000€ din ce zic ei, a luat foc de la un scurtcircuit. Din fericire, a fost scoasa afara la timp.

Pompierii care au venit sa stinga focul, n-au putut face asta foarte simplu, pentru ca aceasta se reaprindea rapid din cauza componentelor electronice si electrice care o compun.

Prin urmare, au scufundat masina intr-un container cu apa si au lasat-o 24 de ore pentru a elimina orice risc de autoaprindere, dand timp componentelor acesteia sa se raceasca. Practic, au adus o autospeciala tip container deschis si au bagat masina acolo.

Ceea ce mi se pare interesant, e ca apa din container nu poate fi aruncata pur si simplu, pentru ca este contaminata cu diferiti acizi si substante toxice provenite din bateriile masinii. Si zic interesant, pentru ca partea asta nu prea se noteaza atunci cand vorbim de poluarea automobilelor electrice vs celor pe benzina/motorina.

BMW i8 sursa: hln.be

O a doua situatie pe care vreau sa o notez, petrecuta la finalul lunii februarie in America, prezinta un automobil electric marca Tesla care a luat foc in urma unui impact violent cu un copac din cauza vitezei excesive. In orice caz, aproape orice tip de automobil va lua foc instant in urma unui asemenea impact. Dar..

Automobilele electrice iau foc mult mai rapid in urma unui accident major, asta din cauza componentelor electronice, a bateriilor, a temperaturii degajate de aceste componente, provocand un incendiu mult mai rapid, extrem de violent si care degaja o energie foarte mare. Acestea fiind afirmate de catre unul dintre sefii pompierilor din acea zona.

N-as fi notat acest caz daca n-as fi aflat din articol despre faptul ca masina s-a reaprins inca de cateva ori dupa ce a fost dusa la un centru special de casare (fiare vechi :D). Pe scurt, accident fatal pentru sofer, masina dauna totala, incendiu stins temporar, masina dusa la un centru de casare, bateriile masinii s-au reaprins de cateva ori in timpul noptii.

Pe site-ul Tesla se puncteaza clar un termen de pana la 24 ore cat ar putea dura oprirea unui incendiu asupra bateriilor automobilului (pagina 20). Asta cu ajutorul anumitor tipuri de substante speciale sub forma de pudra, care sigur nu trebuie sa creeze o alta reactie la contactul cu componentele bateriilor, in afara de cea de prevenire sau anihilare a focului.

Iar de aici rezulta nedumerirea mea, legata de analiza corecta a gradului de poluare produs de masinile electrice.

Pe termen scurt, automobilele electrice par net superioare celor cu ardere interna, din punct de vedere al poluarii. Insa, eu cred ca diferenta nu este chiar de la cer la pamant daca ne gandim pe termen lung.

As fi curios si de punctul vostru de vedere.

Ultuma actualizare 27 March 2019 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum stingi o masina electrica in flacari”

  1. Pentru hipsteri astea sunt detalii. Important e că pot să salveze ei planta urlănd ca din gură de șarpe că noi ăștia cu Diesel suntem niște lepre.

    Reply
  2. sa vezi documentare despre cum sunt adunate mineralele ptr baterii, prin tarile africane, de nu plangi in fata calculatorului crezand ca nu exista asa ceva in 2019. a inceput si presa belgiana sa scrie asa marunt cate ceva despre asta, cu toate ca articolele se pierd repede si nici reactii nu starnesc

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.