Cum optimizam sistemul de operare pentru jocuri

Pentru marea majoritate a persoanelor care folosesc un calculator, principalul motiv pentru care l-au achizitionat, este acela de a se juca. Chiar daca sistemele foarte rapide din ziua de astazi ofera o performanta foarte ridicata in jocuri, la rezolutii foarte mari, exista si sisteme mai putin performante care trag de ele pentru a oferii o experienta decenta in jocuri.

Cum upgrade-ul hardware este destul de scump, multi utilizatori cauta informatii despre optimizare, care poate imbunatatii performanta calculatorului pe gratis.

In continuare voi prezenta cateva sfaturi si recomandari cu ajutorul carora puteti rula jocurile mult mai bine decat inainte.

1. Actualizarea driverelor video

Driverele permit componentelor hardware sa vorbeasca cu cele software. Ca un gamer, deja sti cum poti actualiza driverul placii video doar prin simpla accesare a site-urilor AMD sau Nvidia. Dar uneori trebuie sa actualizezi si alte drivere in afara celui video.

Multe componente incluzand placa de baza, hard disc-ul si placa de retea, pot beneficia de actualizari are driverelor. Verificati site-ul manufacturier-ului pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, puteti incerca si aplicatii de cautare a driverelor precum Device Doctor, SlimDrivers sau DriverMax.

2. Inchiderea proceselor de background

Sistemul de operare Windows ofera informatii destul de detaliate despre procesele care consuma RAM. Pentru a vedea care procese ruleaza, deschideti Task Manager cu ajutorul combinatiei Ctrl+Alt+Delete.

Dupa ce ati accesat Task Manager-ul, mergeti la tabul Processes si aranjati lista dupa consumul de memorie. Facand asta, veti observa foarte usor care procese consuma cel mai mult RAM. De obicei, printre cele mai flamande procese care halesc RAM-ul, se numara programele de backup, programele antivirus si conexiunile cloud. Inchiderea acestor procese cu End Task poate ajuta jocurile sa ruleze mult mai fin.  [adsense float=”center”]

Citeste si: Cum scap de erorile din jocuri

3. Instalarea jocurilor pe cel mai rapid hard disc (daca aveti unul mai rapid)

Noile nivele, textura dar si alte date, sunt rulate pe hard disc. Cu cat hard disc-ul citeste mai repede, cu atat mai bine pentru jocuri. Nu uitati, din cand in cand, sa mai defragmentati si partitiile. Ajuta joarte mult acest lucru.

4. Faceti overclock la placa video

Placile video sunt responsabile pentru redarea graficii jocurilor. Un overclock la placa video poate imbunatatii destul se putin, dar semnificativ, rata de frame a jocului, pentru a-l face jucabil.

Utilitarul pentru overclock al celor de la AMD este cunoscut ca Overdrive si vine odata cu driverele placii. Solutia pentru Nvidia se numeste nTune care poate fi descarcat separat. Aceste doua aplicatii oficiale sunt gratuite si pot fi folosite pentru a face overclock la placa grafica in doar cativa pasi.

Atentie! Overclock-ul nu este lipsit de riscuri. Daca exagerati, sistemul poate devenii instabil sau mai rau, puteti produce daune hardware. Cand ajustati viteza placii video, faceti acest lucru in pasi marunti.

Cam atat pentru acest articol. Mai multe detalii si sfaturi intr-un viitor articol. Ce alte modalitati de optimizare mai cunoasteti?

Ultuma actualizare 9 June 2013 by Alexandru Ionut

3 thoughts on “Cum optimizam sistemul de operare pentru jocuri”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.