Jitsi: client chat multi protocol – update 2.0

Jitsi este o aplicatie de chat bazata pe java, cu interfata desktop si care suporta multiple protocoale atat text cat si audio-video. Puteti sa il utilizati sa va conectati atat la servicii gen MSN, Facebook, Google talk, Yahoo, ICQ si de asemenea puteti face apeluri audio – video cu SIP si XMPP. Din pacate, aplicatia nu suporta Skype dar si asa pare ca este destul de completa in raport cu alte aplicatii de acest gen. Aplicatia este compatibil cu Windows, Mac si Linux, asa ca nu trebuie sa va faceti mari griji de sistemul de operare folosit.

Instalare si utilizare

Instalarea este foarte simpla. Pentru ca este bazat pe java, acest program ruleaza pe orice sistem de operare care are java activat. Nu trebuie sa faceti altceva decat sa mergeti pe pagina oficiala si sa descarcati versiunea compatibila pentru sistemul de operare pe care il rulati. Pentru utilizatorii de Linux – Debian / Ubuntu, accesati pagina de descarcare deb si descarcati versiunea pentru sistemul vostru.

La prima lansare, acest program va solicita sa setati conturile voastre de chat prin introducerea username-ului si parolei.

Odata ce ati setat aceste lucruri, acesta va rula ca oricare alt client chat.

Pe Windows si Mac, acesta se integreaza destul de bine cu tema sistemului, dar pe sistemul de operare Ubuntu, interfata grafica bazata pe java nu este asa grozava. Imaginile din articol sunt realizate pe Ubuntu.
Un lucru destul de interesant este capacitatea de criptare a sesiunii de chat. In cadrul unei conversatii pe chat, puteti face click pe un buton care are forma unui lacat pentru a cripta conversatia. Acest lucru functioneaza numai atunci cand si celalalt partener utilizeaza Jitsi.

Pentru a face un apel audio – video, trebuie sa dati click pe iconita cu telefonul sau pe camera video care pare langa numele unui contact. De asemenea, puteti face click pe iconita Screen Sharing pentru a impartasii ecranul cu celalalt membru al conversatiei.

In timpul apelului, ai posibilitatea inregistrarii sesiunii. Toate apelurile vocale sunt inregistrate in format mp3, dar puteti modifica in ce doriti din meniul Options.

UPDATE: De cateva zile s-a lansat versiunea stabila 2.0. Acesta poate fi descarcata de pe pagina oficiala. Aveti link-ul la inceputul articolului. Aveti si tutorial pentru instalarea in Windows, cat si tutorial pentru setarea chatului de Facebook. Aveti la dispozitie si un tutorial video pentru instalare.

Va ofer si un link cu ceva screenshot-uri, pentru a va da seama cu ce se “mananca” aplicatia. Ceva caracteristici.

Odata cu versiunea 2.0:

Among the most prominent new features you will find quality multi-party video conferences for XMPP, audio device hot-plugging, support for Outlook presence and calls, an overhauled user interface and support for the Opus and VP8 audio/video codec.

Cine l-a incercat sau urmeaza sa il incerce, poate lasa o parere despre acest program pe rubrica de comentarii.

Ultuma actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.