Software gratuit sau contra cost- ce tip de aplicatii sa alegem?

Dupa cum bine stim, exista software, aplicatii, programe sau cum vrem sa le mai spunem, atat gratuite cat si contra cost. Sistemul de operare Windows, costa. La fel si pachetul Microsoft Office. Cam gandim noi, utilizatorii unui calculator atunci cand vine vorba de ales intre aplicatii free sau premium? Va spun tot eu. Marea majoritate dintre noi, cei care utilizam un calculator, tindem cel mai mult catre aplicatiile gratuie – free software. De ce? Pentru ca nu concepem sa dam bani pe o aplicatie pentru calculator care costa ceva bani.

In mod normal, ar trebui sa consideram un software premium mult mai bun si care isi face treaba mult mai bine decat alternativa sa gratuita. Insa acest lucru nu este intotdeauna asa.

O mare parte din persoanele care vor sa faca rost de software premium este prin descarcarea acestuia de pe site-urile de torrente. Un lucru total ilegal si pe care-l descurajez in totalitate. In majoritatea cazurilor, software-ul premium descarcat din surse ilegale nu primeste suport techic de la dezvoltator, indiferent daca sunt probleme de securitate sau pur si simplu, rezolvarea unor buguri. De asemenea, crack-urile sau keygen-urile pot contine malware. Din punctul meu de vedere, daca nu ne permitem sa platim licenta pentru o aplicatie premium, atunci trebuie sa ne adaptam si sa cautam o alta alternativa care este gratuita.

In acest articol voi incerca sa fac cunoscute cateva alternative gratuite pentru o mica parte dintre cele mai populare aplicatii contra cost.

Alternativa gratuita pentru sistemul de operare Windows

Ce crezi ca ti-ai dori – Windows? Ce ar trebui sa iei in considerare – Ubuntu.

Ubuntu este cea mai populara distributie Linux. Avem la dispozitie aproape toate programele necesare, iar acestea sunt in totalitate gratuite. In aprilie voi face un an de utilizare a acestui sistem de operare, care m-a ajutat sa uit complet de Windows (cel putin pentru moment). Ubuntu este un sistem de operare gratuit, care poate inlocui fara nici o problema sistemul de operare Windows. Bineinteles, ne putem indrepta si catre alte distributii Linux, pentru ca toate sunt gratuite, doar ca nu toate sunt asa prietenoase cu utilizatorul. Adica sunt putin mai dificil de lucrat cu ele sau de instalat.

Alternative gratuite pentru programele antivirus

Ce crezi ca ti-ai dori – BitDefender, Kaspersky, McAfee, Norton. Ce avem cu adevarat nevoie – Avira, AVG, Avast

Cea mai mare problema a unui utilizator de Windows, este aceea de a avea calculatorul infectat cu virusi. Cei care folosesc aplicatii piratate si-o pot face cu mana lor. Dupa cum am scris la inceput, aceste aplicatii pot contine de cele mai multe ori, malware. Microsoft Security Essentials poate destul de bine sa rezolve problema. Nu uitati de aplicatiile antivirus pe care ar trebui sa le luati in considerare. Singura diferenta intre o un antivirus free si un antivirus contra cost, cel gratuit ofera doar o parte din functii, iar interfata poate fi limitata. Cu toate astea, acesta poate fi mai mult decat suficient pentru o utilizare normala.

Alternative gratuite pentru editarea imaginilor

Ceea ce ti-ai dori – Adobe Photoshop, Corel Draw. Ceea ce ai nevoie cu adevarat – GIMP, Paint.net

Adobe Photoshop este alegerea majoritatii utilizatorilor atunci cand vine vorba de editarea profesionala a imaginilor. Acesta suporta o larga functionalitate si include foarte multe instrumente avansate de editare a imaginilor. Este disponibil in schimbul unei sume foarte mari de bani, dar care-i justifica intreaga complexitate. Cu toate acestea, chiar si utilizatorii experimentati nu au nevoie de toate caracteristicile si functiile Photoshop. Gimp este principala alternativa gratuita pentru acesta si ofera incredibil de multe functii si optiuni. Suporta chair si formatul PSD specific Photoshop-ului. De luat in considereare si paint.net.

Alternative gratuite de editare text si creat documente

Ceea ce ti-ai dori – Microsoft Office. Ceea ce ai nevoie cu adevarat – Apache OpenOffice.org

Microsoft Office este cel mai popular pachet de editare pentru birou, dar putini stiu ca acesta poate fi inlocuit perfect de Apache OpenOffice, care este complet gratuit si este si open-source. Pentru a fi totul cat mai frumos, OpenOffice este compatibil cu toate formatele specifice MS Office. Ofera instrumentul Writer (alternativa pentru Word), Calc (alternativa pentru Excel), Impress (alternativa pentru PowerPoint), dar si Draw, Math si Base. Puteti citi si articolul despre alternative Microsoft Office pentru Linux.

Mozilla Thunderbird este o alternativa super potrivita pentru MS Outlook, asta in cazul in care aveti nevoie de un client mail.

Alternative gratuite pentru aplicatii de editare audio – video

Ceea ce ti-ai dori – Sony Vegas, Adobe Premier Elements, Magix etc. Ceea ce ai nevoie cu adevarat – Audacity, Avidemux

Uneori, actiunile pe care le efectuam asupra unui fisier video sau audio pot fi rezolvate doar cu instrumente precum Sony Vegas sau Adobe Audition. Cu toate acestea, instrumentele open surce cum ar fi Traverso sau Audacity pentru editarea sunetului si Avidemux sau VirtualDub pentru editare video pot fi mai mult decat suficiente.

Aplicatii gratuite pentru mentenanta calculatorului

Ceea ce ti-ai dori – TuneUp Utilities. Ceea ce ai cu adevarat nevoie – CCleaner, Recuva

Foarte multi utilizatori folosesc aplicatii de intretinere a sistemului de operare, precum TuneUp Utilities sau Ashampoo etc.. care promit o imbunatatire a vitezei de raspuns a calculatorului. Dar nimeni nu s-a gandit ca instalarea unei versiuni noi a acestor aplicatii, va ingreuna mai rau sistemul in cazul in care acesta este unul mai vechi. E logic, cei care au sisteme ultra moderne, nu au asa mare nevoie de aplicatii de intretinere, pentru ca au suficienta putere hardware sa nu isi faca probleme in legatura cu performanta sistemului. Pe cand, cei care folosesc calculatoare mai vechi, au nevoie de programe pentru a mentine functionalitatea calculatorului in parametrii cat mai normali.
Exista foarte multe metode de intretinere manuala a sistemului de operare, dar daca doriti un utilitar, atunci CCleaner este mai mult decat suficient.
De cele mai multe ori, defragmentarea hard disk-ului si dezactivarea aplicatiilor de la startup sunt mai mult decat suficiente pentru rularea cat mai decenta a calculatorului.

Alternative gratuite pentru programe de scriere a CD-urilor si DVD-urilor

Ce crezi ca ti-ai dori – Nero. Ceea ce cu adevarat ai nevoie – Burn4free, CDBurnerXP, ImgBurn

Majoritatea folosesc Nero sau alte aplicatii contra cost pentru a scire fisiere pe CD-uri sau DVD-uri. Cu toate acestea, ImgBurn sau CDBurnerXp sunt aplicatii gratuite de scriere a fisierelor pe discuri optice, fara a fi incarcate cu zeci de functii inutile precum player-ul de muzica / video din Nero.

Pentru aplicatii de convertire a fisierelor, puteti utiliza fara nici o problema software-uri gratuite precum Format Factory, MediaCoder, Super sau Any Video Convertor.

Utilizarea aplicatiilor gratuite, nu doar ca va incuraja si mai mult dezvoltatorii acestora, ci va avea si un impact pozitiv impotriva pirateriei. Sa nu mai lungesc mult vorba ca deja s-a adunat foarte mult, ce aplicatii ati inlocuit sau veti inlocui dupa ce ati citit acest articol? Alte sugestii?

19 thoughts on “Software gratuit sau contra cost- ce tip de aplicatii sa alegem?”

  1. Pai…hai sa negociem. :D
    1. Sistem de operare : multi prefera Windows in detrimentul Linux datorita compatibilitatii programelor cu acest sistem de operare. Am inteles ca in Linux trebuie folosite tot felul de emulatoare pentru a face programele compatibile fara ca rezultatul final sa fie spectaculos. Spre exemplu, ultimile titluri de jocuri nu ruleaza pe Linux nici cu mama emulatorului (asta din ceea ce am citit pe net, nu am experienta cu Linux-ul).
    2. Antivirus : aici ai intrat pe un teren cu nisipuri miscatoare. In primul rand, poti sterge McAffee din lista solutiilor platite pentru ca e un produs slab de prea multa vreme. Poti adauga, in schimb, GData. In al doilea rand solutiile gratuite nu ofera aceleasi facilitati precum cele cu bani. Este adevarat, pentru un utilizator care stie sa-si pazeasca pielea, si cel mai slab antivirus (MSE) este suficient. Dar daca ai obiceiul sa te joci cu torrentele sau sa navighezi prin zone obscure ale internetului s-ar putea ca programele gratuite sa nu mai fie suficiente.
    3. Imagini : de acord cu gimp, e tot ceea ce-i trebuie unui utilizator obisnuit.
    4. Aplicatii text : atat OpenOffice cat si Libre Office sunt suficiente pentru utilizatorul care scrie 3 vorbe si baga o suma in foaia de calcul tabelar. Daca doreste insa utilizarea unor functii sau facilitati mai avansate e cazul sa apeleze la MS Office.
    5.Editare A-V : am incercat sa utilizez Sony Vegas si mi-am prins urechile. La ala trebuie sa citesti mai intai o carte. Asa ca am apelat la alte solutii cu bani, Aimersoft si Wondershare care fac exact ce si cat imi trebuie mie.
    6. Mentenanta : poti sa instalezi orice, gratuit sau cu bani, mare branza nu vei face, mai bine reinstalezi sistemul de operare.
    7. Inscriptor DVD : de acord, desi eu folosesc Ashampoo de la o promotie.

    Reply
    • Multumesc de feedback. N-as dorii popularea Linux-ului. Nu as vrea niciodata sa ajunga la fel ca Windows, din motive personale.

      Hai sa recunoastem, MSE nu e chiar foarte slab :)).

      Crede-ma, eu nu stiu nimic in Gimp. N-as vrea sa aduc discutia de Photoshop, Sony Vegas si alte minuni. De cateva luni ma chinui sa imi fac un amarat de logo pentru blog, in Gimp. Mai am cativa ani de incercat :).

      Legat de mentenanta, dupa ce mi-am mai dezvoltat cunostiintele si cu ajutorul acestui blog, si ce mai stiam si dinainte, iti poti intretine PC-ul doar cu instrumentele oferite de sistemul de operare (windows).

      Eu sunt persoana care sustine reinstalarea sistemului de operare odata la un an de zile.

    • MSE zace undeva la 82-86% detectie ceea ce este total insuficient pentru un antivirus. Chiar daca nu navighezi aiurea, un stick de care nu esti tocmai sigur tot il bagi in unitate si te trezesti cu vreo bucurie. Pentru mine e important sa am un antivirus ca lumea in conditiile in care majoritatea platilor le fac online, de obicei prin intermediul modulului de accesare sigura a siturilor web.
      Referitor la Gimp, daca te ajuta cu ceva, aveau cei de la videotutorial.ro o serie de vreo 4-5 articole video in care prezentau pe larg produsul asta. Cam asa incepusem eu cu Sony Vegas dar acolo 4 tutoriale erau despre notiunile de baza. :lol:

    • Tocmai te-am scos din spam :D Era gata sa nu-ti vad comentariul din sutele de spam-uri zilnice.
      Am sa caut pe site-ul recomandat de tine. In orice caz, mi-a facut varamiu ceva ceva (logo).

    • Sony Vegas am reusit s-al invat fara tutoriale.. ma rog, chestile de baza, dar stiu sa adaug un efect, sa editez luminozitatea, contrastul si altele la clipuri, sa le fac cu slow motion si alte prostii.

      Iar legat de MSE (cred ca inseamna Microsoft Security Essentials, nope?) este bun.. il folosesc de vreo cateva luni si NICI UN VIRUS. Mai am si Malwarebytes pro-ul, dar pe Win 64bit imi face cateva probleme la start-up asa ca l-am dezactivat, dar scanez cu el o data pe luna.. si nimic, curat, curat curat, ultimul malware pe care l-am luat a fost un adware…
      Probabil e si din cauza Adblock-ului.. intru pe net pe toate prostiile de site-uri si nu iau virus pentru ca multi virusi se instaleaza/downloadeaza prin niste scripturi sau ad-uri tampite pe care adblock le blocheaza.

    • Stiu ca si varamiu se joaca cu Sony Vegas, dar acum nu stiu ce nivel a atins :D. Da, MSE este Microsoft Security Essentials.

    • “6. Mentenanta : poti sa instalezi orice, gratuit sau cu bani, mare branza nu vei face, mai bine reinstalezi sistemul de operare.”

      LOOOL, esti utilizator clasic de Microshit :D felicitari!
      Incearca Ubuntu, macar intr-un VirtualBox ori cu wubi :)

    • De multe ori, sistemului de operare Windows nu ai ce ce-i mai faci, decat o simpla reinstalare. Odata ce l-ai omorat cu cine stie ce aplicatie sau ma rog, printr-un alt mod, practic trebuie sa-l reinstalezi. Mai greu sa rupi Ubuntu cu ceva, cu toate ca e posibil. Am renuntat de un an la Windows, iar de atunci folosesc doar Ubuntu. Sa sti ca s-a intamplat sa-l nenorocesc si eu odata :).

      Nu e recomandat cu wubi, cu toate ca l-am rulat in acel mod primele 2 luni si n-am avut absolut nici o problema, chiar si cu performanta. In VB nu stiu daca se merita. E pierdere de timp. Ori il instalezi pe partitie separata (individual), ori deloc.

  2. Problema cu software-urile free este in felul urmator : acestea de cele mai multe ori au anumite bug-uri pe care mai nimeni nu se ingramadeste sa le rezolve, find free si nu ar avea nici un castig din ele. Ubuntu este un sistem de operare cu adevarat putin peste windows dar pana la urma depinde de necesitatile fiecaruia

    Reply
    • Se mai intampla sa aibe bug-uri dar de obicei acestea sunt rezolvate. Bineinteles, sunt si programe care nu sunt asa de populare si care au suport foarte slab sau chiar deloc. In orice caz, am prezentat aplicatiile free care sunt destul de populare.

  3. Programele gratuite sunt de cele mai multe ori neupdatate. Sunt zeci de exemple…
    Totusi nu poti compara WINDOWS/MAC cu Linux pe partea de video. Linux nu exista in grafica/ video.
    Programele astea sunt facute pentru Windows si MAC, emularea pe Linux a dat rateuri de fiecare data. Sigur, programele vechi gen CS2, CS3 e posibil sa mearga destul de bine, dar nu suficient pentru unul care foloseste zi de zi aceste programe.
    Asadar, ce rost are sa treci pe alternativa gratuita?!
    Da, am fost si eu un fan al platformei, dar…are limite destul de multe cel putin in zona in care imi castig painea.
    Pe partea de administrare, servere, securitate, nu au rival…

    Reply
    • Eu am propus alternativa Ubuntu pentru Windows. Celelalte aplicatii free sunt alternative tot pentru programele pentru Windows.
      Tu nu ai cum sa inlocuiesti pachetele Adobe cu altceva pt ca ai meseria pe care o ai. In schimb, sunt multi utilizatori care au Photoshop (piratat) si il tin doar pentru cateva modificari banale ale pozelor.

  4. Free all the way, nu zic că programele paid nu-şi au rostul, dar în opinia mea cele mai multe programe paid sunt doar mofturi. Singurele produse “paid” pe care de folosesc sunt Windows-ul (e 3 luni trial totuşi) şi Photoshop.

    Reply
    • Unele chiar sunt mofturi. Oricum, sustin ca in 90% din cazuri, utilizatorul nu are nevoie de programe paid. Dar e mai frumos atunci cand descarci de pe torrent si instalezi ceva care costa uneori si peste 1000 euro. Problema este ca majoritatea utilizatorilor nici nu cunosc alternativele care constau in aplicatii free. Asta incerc eu (si tu) uneori sa fac, sa le arat ca exista solutii gratuite.

  5. @laurentiuD1998 “Stii ca eu vorbesc cu varatu cam in fiecare zi pe Skype? )”

    :) Mi-a zis varamiu acum cateva zile. Nu stiam :)). Bine ca aveti pasiuni comune.

    Reply
  6. Uiti un lucru,sunt multi cramponati de win. din cauza jocurilor.
    Iar photoshop,lightroom, nu prea por fi inlocuite,am încercat varianta gratuita dar nu se compara .
    Iar cu restul sunt de acord , folosesc majoritatea programelor gratuite , de care am nevoie .
    NU înteleg de ce linuxul nu ofera suport pentru jocuri sau celelalte programe specifice win de care multi sunt tinuti locului .

    Reply
    • Linux nu poate sustine marile companii dezvoltatoare de software pentru ca acolo este doar marketing, doar foame de bani. Ofera suport pentru jocuri, dar o va lua usor. Deja au aparut o gramada de nume disponibile in Steam.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.