Cum verificăm dacă cineva a folosit PC-ul. 3 metode

5 September 2013

În acest articol am să prezint 3 metode prin care putem verifica dacă cineva a utilizat calculatorul în lipsa noastră, fără a avea acordul de a-l folosi. Personal, verific destul de des, dar nu dacă cineva mi-a umblat pe laptop, ci pe calculatorul de la serviciu.

În afara faptului că putem observa foarte ușor dacă mouse-ul sau tastatura au fost mișcate, sau unghiul monitorului a fost schimbat, putem găsi destule dovezi chiar în calculator.

1. Verificăm Windows Logs

Acesta este un instrument folosit de fiecare utilizator avansat care dorește să verifice jurnalele Windows-ului pentru a vedea când ceva nu a fost în regulă pe server, sau de ce PC-ul continuă să dea erori într-un anumit moment al bootării. Windows Logs ne poate spune o mulțime de informații despre ceea ce calculatorul încearcă să facă, și de ce eșuează. Ce e interesant, acesta salvează o mulțime de date chiar dacă lucrurile merg ok.

Pentru a accesa Windows Logs, mergem la Control Panel, selectăm Administrative Tools și apoi Computer Management.

Mai rapid, click dreapta pe My Computer și selectăm Manage.

După ce vom accesa fereastra Computer Management, vom observa în stânga o coloană cu mai multe opțiuni. Acesăm System Tools – Event Viewer – Windows Logs. Extindem acest folder și vom observa mai multe categorii pentru jurnalele Windows-ului.

computer-use21

Una din cele mai utile alegeri de aici este Security log. Acesta ne va arăta de fiecare dată când cineva a încercat să se deconecteze sau conecteze la contul calculatorului, sau dacă calculatorul a fost restartat, la un interval de timp la care suntem siguri că nu am utilizat calculatorul.

computer-use3

Pe lângă Security log, putem verifica multe altele.

2. Verificarea fișierelor recente

Aceasta este o metodă destul de cunoscută prin care putem verifica dacă cineva ne-a accesat documentele, fișierele, pozele etc. Odată ce am accesat un anumit document, ca să vă dau un exemplu, acesta va apărea și în Recent Files ca scurtătură.

Să presupunem că cel care a utilizat PC-ul în lipsa noastră a șters lista fișierelor recente. Putem verifica totuși folderele Temp și Downloads, pentru a vedea dacă s-au modificat fișierele și la ce dată și oră.

3. Verificarea istoricului browser-ului

Pe lângă fișierele recente ale calculatorului, putem verifica istoricul browser-ului de internet. Putem vedea foarte simplu la ce oră și ce site-uri au fost vizitate. Pentru majoritatea browserelor principale, istoricul poate fi accesat prin apăsarea tastelor Ctrl + H. De foarte multe ori, dacă cineva ne folosește calculatorul, o face doar pentru a intra pe internet. Și nu cred că va accesa direct incognito mode.

Ca sfat, dacă suspectați că cineva vă folosește calculatorul dar nu sunteți siguri, puteți face poză cu telefonul sau aparatul, poziției tastaturii și mouse-ului. E foarte greu să le pună în exact aceeași poziție. Chestia asta merge și invers. Puteți face poză mouse-ului și tastaturii, pentru a le pune exact în aceeași poziție.

Ceea ce v-am scris eu mai sus, sunt lucruri destul de banale de care ne putem folosi pentru a vedea dacă există un ”intrus” care ne folosește calculatorul. Pot exista mult mai multe lucruri care să ne ajute să descoperim dacă există cineva care utilizează PC-ul fără să ne spună.

Voi ce metode mai cunoașteți?

30 Comments

 • Cristian L. S. 5 September 2013 at 2:20 pm

  Folosesc Mouse Lock, e greu ca cineva să folosească laptop-ul în lipsa mea, dar tot la Event Viewer apelez când am îndoieli referitoare la accesarea serverelor clienților.

  • Alexandru Ionut 5 September 2013 at 4:21 pm

   Cred că Event Viewer a fost special conceput pentru adminii de servere. Am pe cineva care umblă mereu pe calculatorul de la serviciu. El credea că dacă șterge history din browser, nu-și mai dă nimeni seama. :D

   • ioana 3 April 2015 at 4:49 pm

    Am nevoie de ajutor cred ca colega mea îmi umbla în calculator și din 1 se face doi ce pot sa fac.personal cred ca e dusa

    • Alexandru Ionut 5 April 2015 at 12:34 pm

     Cine e dusa? Colega ta? Pune-ti parola la calculator.

  • stoican 16 February 2016 at 4:34 pm

   salut cristian am dat clic pe un lick si dintro data mi sau facut documentele in format ( File MICRO (.micro) ce pot sa fac sa imi pot lua documentele inapoi nu vreau sa le pierd

   • Radu 24 July 2017 at 3:29 pm

    Ai virusul TeslaCrypt 3.0 cauta pe net cum faci sau te arzi (cred ca te-ai ars deja)

  • stoican 16 February 2016 at 4:40 pm

   salut cristian am dat clic pe un lick si dintro data mi sau facut documentele in format ( File MICRO (.micro) ce pot sa fac sa imi pot lua documentele inapoi .. terog ajutama.. sunt documente importante

 • Alex 12 September 2013 at 1:16 am

  eu am parola la PC, stiu sigur ca nu imi foloseste nimeni computerul.

  • Alexandru Ionut 12 September 2013 at 6:32 am

   asa e cel mai ok.

 • Andrei Popescu 18 September 2013 at 9:39 pm

  Keylogger tata, keylogger :)))

  • Alexandru Ionut 18 September 2013 at 11:06 pm

   Sau așa :))

 • EMM 18 April 2015 at 6:36 pm

  Va rog sa ma ajutati cu ceva: doresc sa stiu daca pot recupera history browser-ul sau ce program pot instala, pentru ca vreau sa stiu pe ce site-uri sau ce s-a deschis din pc chiar daca history a fost sters,fata mea are acces la pc si nu am pus blocat anumite site-uri insa vreau sa ma conving ca totul este ok si pot avea incredere in ea. pana acum am avut insa se poarta cam ciudat cand intru in camera

  • Alexandru Ionut 18 April 2015 at 8:35 pm

   Se poate afla mai greu sau mai usor, dar depinde si de browser-ul utilizat pentru navigarea pe internet. Ce utilizati, Firefox, Chrome sau Internet Explorer?

   • csm 12 February 2016 at 10:25 am

    La chrome,

 • bianca 10 May 2015 at 3:25 pm

  Buna. Am si eu nevoie de ajutorul vostru, dupa ce azi am avut un soc si vedeam cum mi se plimba cursorul de la mouse si imi acceseaza unu din mailuri, cu atata usurinta de parca m-as fi logat io ai am cedat atu ci cand am vazut ca vrea sa schimbe parola.. Si am preluat io mousu…. :(( am dat stinerea la pc… Recunosc, momentan nu am antivirus, iar in ultima vreme pe adresa de messanger am tot primit cereri dubioase (adresa de mess p care o folosesc e alta decat cea de mail, dar ambele pe yahoo). Ce imi reckmandati sa fac??? Am win 8.1, browser folosit chrome.

  • Alexandru Ionut 11 May 2015 at 7:28 pm

   Instaleaza BitDefender sau un alt antivirus bun, apoi scaneaza intreg calculatorul. Apoi instaleaza si malwarebytes

   • Bianca 12 May 2015 at 8:14 am

    merci :) am instalat direct malwarebytes… mi-a depistat cativa troieni si un backdoor.. aveam instalat si eu un program pentru sondaje de opinie.. gemius… si l-am scos si pe ala ca imi dadea ca e suspect. deocamdata vad ca nu am mai patit.. dar totusi… imi e nitel teama

 • Ileana 7 September 2015 at 9:54 am

  Va rog sa ma ajutati ,ma confrunt cu urmatoarea problema:am vrut sa verific daca cineva mi-a umblat la calculator si nu pot merge mai departe de computer management pt .ca-mi apare o casuta in care mi se scrie ..””.do you want to alow the folowing program to make change to this computer””si daca apas pe yes mi-e sa nu faca numai prostii.Inainte nu am avut aceasta problema este instalat si in C am instalate programele C:\\winows\sistem32\mmc.exe si
  C:\\windows\\sistem32\compmgmt.nsc /s
  Va rog din suflet …HELP

  • Alexandru Ionut 8 September 2015 at 6:50 pm

   Daca apesi Yes, nu faci nici o prostie. Insa nu stiu ce vrei tu sa instalezi acolo. Nu prea am inteles mare branza din ce ai scris :D
   Cea mai simpla metoda posibila pentru a vedea daca cineva ti-a umblat la calculator ar fi sa verifici istoricul browser-ului de net si sa verifici fisierele recent accesate.
   Pentru fisierele recent accesate faci astfel:
   – apesi tasta Win + R
   – in caseta Run scrii “shell:recent” fara ghilimele si apesi Enter
   Astfel, vezi daca ti-a accesat cineva ceva din pc

 • Alexandru 26 March 2016 at 5:29 pm

  Cu ce program pot ascunde ce programe sau saituri am folosit mai demult ?

 • Alexandru 26 March 2016 at 6:52 pm

  Sau sa le sterg sa nu-mi apara la programul lastactivity

 • nica mandita 17 July 2016 at 3:42 pm

  dacao persoana intra pe calculator si sterge istoricul cum aflu unde a intrat pe ce saituri intra

 • nica mandita 17 July 2016 at 3:43 pm

  vreau sa aflu pe ce saituri intra

 • NICOLETA 8 August 2017 at 1:14 am

  Vreau sa pun parola doar la documente si foldere cu foto. Cum fac?

 • George 19 August 2017 at 10:46 pm

  Dar cum se poate afla daca mi-a spart cineva parola de la adresa de hotmail? Bineanteles ma refer din alt computer.

 • flory 24 April 2018 at 9:22 pm

  buna,vreau sa vad ce site-uri acceseaza sotul meu pentru ca mi-am dat seama ca le sterge din istoric.cum fac sa vad ,eventual sa blochez stergerile dinistoric sau un program care ma anunta pe telefon cand acceseaza laptopul si ce acceseaza

  • Alexandru Ionut 25 April 2018 at 11:13 pm

   in primul rand, spune-mi ce browser foloseste. Google Chrome, Firefox, etc.. nu e simplu sa-ti raspund in comentariu, ci voi scrie un articol micut cu pasii care trebuie urmati.

 • Flory 3 May 2018 at 9:39 am

  Pe desktop iconita chrome,click pe ea, si cand se deschide ,google

  • Alexandru Ionut 7 May 2018 at 2:11 pm

   deci foloseste google chrome. iti voi raspunde in cel mai scurt timp cu detaliile.

 • Flory 24 May 2018 at 11:33 am

  Buna, cand ai timp imi raspunzi la intrebare?
  Si am intrat in manage,tools,wiever… cum ai scris la inceputul articolului.nu inteleg ce sunt numerele din tabel,security….ce este ingrosat cu albastru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.