Doua sisteme de operare romanesti bazate pe Linux

Nu de foarte mult timp au fost lansate doua sisteme de operare GNU+Linux, dezvoltate de un grup de romani, acestea numindu-se KOGAION Linux, respectiv ARGENT Linux. Nu este prima data cand aud de sisteme de operare dezvoltate de romani.

Daca v-am bagat in ceata cand am precizat mai sus despre sisteme de operare bazate pe GNU+Linux, atunci am sa reformulez altfel. Cele doua sisteme de operare sunt bazate pe platforma (kernel = nucleul in jurul caruia este construit un sistem de operare) Linux. Kogaion si Argent Linux le putem compara cu Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Arch Linux etc, toate facand parte din aceeasi familie. Cu toate astea, Kogaion si Argent au la baza Gentoo Linux.

La ce sunt bune cele doua sisteme de operare romanesti? Cititi in continuare:

KOGAION Linux este sistemul de operare orientat către utilizatorul obișnuit de calculator, ușor adaptabil în funcție de nevoile sale. Fiind orientat către Desktop, are potențialul de a servi utilizatorul acasă, dar și în administrația publică, națională și locală, instituții publice. Poate servi de asemenea administrațiile universitare și școlare ca bază educațională, fiind capabil să înlocuiască fără probleme tradiționalele Microsoft sau Apple. Puteți descărca în mod gratuit sistemul de operare KOGAION Linux accesând https://rogentos.ro.

ARGENT Linux este sistemul de operare orientat către servere, cloud management, data centers, securitate informatică, securitate națională și internațională. Servește protecției individului, a administrațiilor fiscale și de servicii, informații și armată – MAI; MApN, alte instituții din domeniul Apărării. Poate fi așadar un derivat fezabil, viabil în tot ceea ce înseamnă protecția națională, internațională și sisteme de securitate.

Sursa

Aceste doua sisteme de operare romanesti sunt puse la dispozitie gratuit, insa Kogaion Linux poate fi testat de catre orice utilizator. Argent fiind destinat serverelor.

Ultuma actualizare 22 August 2015 by Alexandru Ionut

18 thoughts on “Doua sisteme de operare romanesti bazate pe Linux”

  1. de ce e bine ca avem distributii romanesti? (chiar nu vad niciun motiv rezonabil)

    plus ca sunt Gentoo-based. o sa instaleze userii aplicatii din surse de o sa le vina acru.

    nu mai bine am fork-ui un linux cu comunitate mare și buna? gen Ubuntu, Archlinux, poate fedora! eu folosesc linux de mult, dar nu o sa le instalez pe astea ever.

    Reply
    • Chiar dacă Kogaion Linux are la bază Gentoo o să fie ușor de folosit ca un Mint sau Ubuntu.

      Și te rog frumos nu mai comenta aiurea despre ceva ce nu ai folosit și nu ști cum funcționează.

  2. daca am windows 7 pe 64 de biti, ultimate version, pot instala si unul din aceste sisteme, si sa le folosesc pe amandoua in paralel? si daca da, cum? precizez ca e vorba de un laptop

    Reply
    • Poti instala Kogaion. Celalalt e pentru servere. Cauta informatii despre dual-boot pe net. Ideea e sa ai mai multe partitii. Insa, daca nu te pricepi foarte bine, mai bine roaga pe cineva sa te ajute. Risti sa pierzi totul de pe hard disk in cazul in care formatezi din greseala cine stie ce.
      La ora actuala eu rulez doua sisteme in paralele (dual boot), Windows 10 si Ubuntu 14.04. Tot pe laptop.

    • Sunt in Belgia si nu cunosc pe nimeni aici. Am instalat si eu win 10 dar am avut.probleme cu wifi. Se pare ca nu e driver pt laptopul meu medion la win 10

  3. O sa fie usor de folosit, pentru ca desi e sunt bazate pe Gentoo, un utilizator nu va fi nevoie sa instaleze din surse asa cum ai presupus in mod eronat. Aplicatiile vor fi instalate la fel ca pe Mint, Ubuntu, Fedora, la doar un click distanta.

    In schimb, fiind bazat pe Gentoo, cei mai priceputi vor putea sa instaleze si din surse, dar numai daca vor.

    Reply
  4. si pe fedora, ubuntu, arch linux, orice alt Linux poti instala SI din surse. spuneam ca ubuntu si arch au comunitate mare si repozitoare gestionate de comunitate. Ubuntu are PPAuri iar Arch Linux are AUR, iar maestrii de mai sus s-au gasit sa-mi arate ca Kogaion are package manager grafic. WOW :O toate, absolut toate, au asa ceva.

    am incercat sa spun ca, gentoo fiind mai nepopular decat cele enumerate, nu are la fel de multe repozitoare community-driven, dar voi ati inceput sa dati cu pietre.

    Reply
  5. am testat versiunea si e praf. nu am sa o mai pun niciodata pe pc. e o copie nereusita dupa saboyon. multe nici nu merg. iar suportu e praf. deci nu este si nu va fi mai usor de folosit pt oameni. plus traducere incomplecta in romana. e un linux facut ( copiat) la repezeala. si nu prea supoarta criticile cei din suport. asa ca out acestei versiune. Raman la linux mint , opensuse , fedora , manjaro , arch etc. plus e foarte rigid in costumizare imposibil sa pui alta interfata desktop decat cea care vine sistemul. si nu sunt invidios ca nu am de ce.

    Reply
    • a venit momentul sa incerci Kogaion 3, acum se gaseste in 3 variante grafice si eu sunt unul dintre utilizatorii care au si testat pe parcurs sistemul, anul asta, deci ce a fost anul trecut nu mai e valabil, am facut si prezentarile celor 3 variante MATE, Xfce si LXQT.

  6. Vai, călin, cum poți să spui una ca asta? O să te Înjure maestrul Cristian ce a comentat mai sus de toti morții, o sa te faca tâmpit, o să te caute pe acasă să te bată, împreuna cu ceilalți doi, dezvoltatorii primului linux 100% românesc.

    Și dacă o să îi arăți că știi ce spui și te piși pe el din toate direcțiile, o să te înjure în continuare și o să o țină pe a lui. :O

    Reply
  7. Am auzit de Argent, dar de Kogaion nu. Am intrat pe site-ul lor si nu prea am gasit informatii interesante, daca eram interesat de sistemul pus la dispozitie de ei, cautam informatii precum: memorie de stocare necesara, imagini, versiuni si asa mai departe. Concurenta este foarte mare in acest domeniu, daca nu ai un sistem de operare decent, simplu si desigur, gratuit, nu poti concura deloc, deoarece cei mai mereu aduc ceva nou. Iar cand vorbim de Linux, nu stim de unde sa incepem si unde sa terminam, sunt zeci, sute sau mii de versiuni.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.