LXDE interfata foarte light pentru calculatoare vechi

In cazul in care exista persoane care nu stiu ce este LXDE, am sa va explic pe scurt acum la inceput pentru a nu exista neclaritati. LXDE este o interfata grafica foarte light, conceputa pentru sistemele de operare bazate pe platforma Linux si pentru un hardware mai vechi cu o performanta scazuta. Deci, interfata poate da viata calculatoarelor mai slabe. In continuare am sa dezvolt putin acest subiect.

Linux este o platforma de operare care poate fi mult mai personalizabila decat Windows sau Mac OS X. Avem la dispozitie sute de distributii care pot fi instalate in calculator, cu o o serie de interfete grafice pentru fiecare gust al utilizatorilor.

Cateva cuvinte despre LXDE

Dupa cum am zis, LXDE este o interfata grafica foarte light, care poate da viata calculatoarelor vechi, mai slabe, cu un hardware modest. Asta nu inseamna ca aceasta interfata nu poate fi instalata si pe calculatoare de ultima generatie. Consumand putine resurse, va dati seama ce performanta obtineti. Eu am rulat o buna perioada aceasta interfata pe un Acer Extensa 5620. Daca accesati articolul, veti vedea si ce hardware aveam pe laptop. Pot spune ca laptopul avea o viteza de raspuns de m-a uimit. Folosisem mai multe interfete de-a lungul timpului, dar LXDE este foarte rapida.

LXDE, prescurtare de la Lightweight X11 Desktop Environment, este menita sa aiba un impact minim asupra resurselor sistemului. Aveti laptop-uri sau calculatoare mai vechi de 7 ani, atunci aceasta interfata este recomandata. Pur si simplu poate da viata unui calculator tinut in debara, pod sau alt spatiu de depozitare.

lxde_lubuntu_desktop
Interfata grafica foarte light LXDE in Lubuntu

Eu tin foarte mult la consumul de resurse al sistemului de operare. Nu conteaza ca am un laptop care are totusi core2 duo, 4 Gb ram, etc. De ce sa consume resurse foarte multe sistemul de operare cu unele servicii si gadget-uri pe care eu nu le folosesc, cand pot doar sa consum doar cu ceea ce utilizez. Daca folosesc laptop-ul pentru internet, nu are nici un rost sa imi ruleze zeci de servicii in background, consumand memorie RAM. Asta, ca sa va dau un exemplu.

LXDE nu este pentru cei care pun pret pe aspectul grafic. Daca dorim sa avem o interfata oarecum mai modeste, atunci XFCE este raspunsul. Daca totusi dorim ceva mai modern, indiferent de consumul de resurse, atunci incercam  Gnome sau Unity. Si daca tot vi le-am prezentat pe acestea, acum ceva vreme am scris si despre interfata Cinnamon. Mie imi place foarte mult. Nu este foarte light, dar nici nu consuma o sumedenie de resurse. Ar fi undeva la mijloc. Merita incercata si aceasta. Cred ca are sa le placa celor care au migrat de pe Windows sau folosesc dual boot.

Care este minimul hardware pe care poate rula LXDE?

Daca verificam homepage-ul LXDE, o sa gasim cerintele de sistem minime pentru a rula aceasta interfata. Cel mai slab calculator care o poate duce, ar fi un Pentrium II 266 Mhz, cu un RAM de 192 Mb si cu un HDD de 5400 rpm. Pe acest sistem ar rula modera spre rapid. In continuare, va dati seama. Pe un AMD Athlon de 1.6 (1.4 Ghz), 512 Mb, 7200 rpm, ar fi foarte rapida. Sincer, pe un dual core sau core2 duo? Incercat-o. Acum sa fiu sincer, e mai greu sa gasesti un asemenea sistem in zilele noastre, dar nu imposibil.

consum de resurse modest cu LXDE
Puteti observa cat de putin consuma LXDE din 2gb RAM.

LXDE poate fi instalata pe mai multe distributii, dar daca incercam Lubuntu care este un derivat din Ubuntu si care vine cu interfata de care va vorbesc in acest articol, atunci o sa obtinem un sistem foarte rapid.

Aplicatiile asociate LXDE

Interfata vine cu software ales pe masura ei, deci fiecare aplicatie este aleasa in functie de consumul minim de resurse. Acestea sunt aplicatiile de baza, cum gasim si in Windows – Internet Explorer, notepad, paint etc. Bineinteles, in LXDE putem instala orice aplicatie dorim, fara a ne uita la resursele consumate. Daca vrem programul de editare al imaginilor GIMP, pai Gimp sa fie. Nu va exista o anume restrictie in alegerea aplicatiilor. Avem depozitul de aplicatii Deepin, care contine o multime de programe.

aplicatii basice in lxde
Meniul principal din LXDE si cateva aplicatii.

Cum instalam LXDE

Poate fi instalata chiar si in Ubuntu. O gasim in Ubuntu Software Center. In schimb, eu recomand utilizarea sistemului de operare care vine odata cu aceasta. Putem descarca Lubuntu, derivat din Ubuntu, sau Fedora cu LXDE.

Cati folositi aceasta interfata grafica pe Linux? Si care este interfata grafica preferata de voi?

Ultuma actualizare 12 November 2023 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.