Cum prelungim viata laptop-ului si a bateriei

26 iunie 2012

Laptopul se intretine putin mai dificil in comparatie cu unitatea unui calculator. In continuare, am sa va ofer cateva sfaturi in legatura cu utilizarea laptop-ului in conditii optime, dar si despre pastrarea bateriei la un nivel optim pentru o perioada mai mare.

Folosim laptopul doar pe o suprafata neteda si mai tare.

Folosindu-l pe o suprafata mai dura si neteda, acesta isi face ventilatia cat mai bine, si nu se va mai incinge. Daca il punem pe pat, perna, sau ceva asemanator, nu facem altceva decat sa-i blocam caile de aerisire. Acesta se va incinge, iar in timp se poate strica. Cand il utilizam, stam cu el la masa,  il folosim pe birou, sau daca nu, cumparam un pad special pentru acesta. Nu sunt scumpe, iar unele au si ventilatoare.

Inchidem laptopul inainte sa il bagam in geanta sau rucsac.

Cand vrem sa il luam uneva, inainte de a-l baga in geanta sau rucsac, asteptam sa se inchida sau sa intre in modul sleep. Altfel riscam sa-i distrugeti hard disk-ul. Am vazut multe persoane care doar inchid clapa si il arunca in graba in bagaj.

Nu lasam laptopul conectat la electricitate 24/7.

Tinandu-l in priza tot timpul, riscam sa-i scurtam viata bateriei. Recomandat este ca de doua sau de trei ori pe saptamana sa o descarcam complet. Cu ocazia asta o tinem intr-un antrenament, sa-i zic asa. In cazul ca am deconectat bateria de la laptop pentru nu stiu ce motiv, nu il lasam sa mearga mult fara aceasta. Bateria este ca un fel de amortizor, ferind laptopul de fluctuatiile de tensiune.

Curatam laptopul la cel mult un an.

Recomandat este sa curatam laptopul cel putin odata pe an. Aceasta implica curatarea cailor de aerisire, a ventilatoarelor, a prafului din interior. Pentru a fi totul cat mai bine facut, trebuie sa demontam carcasa acestuia. In cazul in care nu ne pricepem, apelam la specialisti. Inainte sa il curat aveam temperaturi de peste 85 de grade, acum nu trec de 55-60 grade.

Oprim si repornim laptopul odata la cateva zile.

Daca obisnuim sa tinem laptopul cu zilele aprins, nu este chiar in regula. La o anumita perioada trebuie oprit si repornit. Multe dintre sarcinile sale de auto-intretinere graviteaza in jurul acestei actiuni. La inchidere, acesta isi sterge fisierele temporare, memoria cache, iar la pornire sistemul de operare isi poate face update, acest lucru fiind esential.

Facem backup la date ocazional.

Niciodata nu se stie ce se poate intampla, asa ca este bine sa luam masuri din timp. Asta inseamna ca de cate ori avem ocazia, facem backup datelor personale. Le putem salva pe un dvd, stick, HDD extern etc.. Nu uitati ca pentru a recupera datele pierdute de pe un hard disk stricat, daca mai este posibil, o sa coste o avere.

MIT: E bine sa tinem bateria in laptop atunci cand e conectat la priza? DA / NU ?

Acest subiect este foarte dezbatut. Parerea mea e urmatoarea. Daca el e facut cu baterie, atunci bateria sa stea in el. In cartea unui laptop, eu nu am citit ca trebuie bateria scoasa din acesta cand il utilizam mai mult conectat in priza. In plus, dupa cum am zis si mai sus, bateria are rolul unui amortizor. Daca aveti bateria scoasa din el si vine o fluctuatie de tensiune mai mare pe retea? Atunci se arde sau nu laptopul?

7 Comments

 • Darius 27 iunie 2012 at 9:06 am

  Bateria trebuie sa ramana in laptop si sa nu fie niciodata incarcata 100% daca folosesti laptopu doar pe alimentare.

  Cu alte cuvinte, din cand in cand trebuie descarcata pana in jur de 50% si incarcata la loc. Lenovo-ul meu stie sa faca asta din soft, or mai fi si alte aplicatii care fac asta. Daca nu gasesti nimic o faci manual. :)

  • Alexandru Ionut 27 iunie 2012 at 9:52 am

   la mine pe Acer Extensa sta la 98 % . eu uneori o descarc pana pe la 8% sau ceva de genu, cand ma atentioneaza imediat conectez laptopul la curent :)

 • ion claxon 1 iulie 2012 at 2:10 pm

  Nu exista nici un mit. Bateria trebuie incarcata si descarcata. Daca chiar vrei o poti incarca 50% si tine in sertar timp in care lucrezi pe alimentator. E bine ca la o saptamina sa o mai pui si ii faci o incarcare descarcare. Totusi, asta nu inseamna ca daca o tii in permanenta in laptop se va duce repede, pentru ca producatorii laptopului se gindesc cu siguranta ca vei face acest lucru. Nu, bateria se va duce un pic mai repede decat daca ai fi tipicar si ai avea grija de ea ca la carte.

  • Alexandru Ionut 1 iulie 2012 at 2:13 pm

   preferi sa o ti in sertar si sa dai peste 2000 lei pe un laptop nou? sau preferi sa dai 350 lei pe baterie, asta dupa cativa ani cand se strica? [cauza: fluctuatiile de tensiune]

   • Catalin 13 septembrie 2016 at 2:46 am

    Daca vine o fluctuatie de tensiune serioasa(in masura sa-ti strice bateria)fi sigur ca iti va strica si laptop-ul cu tot cu ea si amortizarea de care pomenesti…recomad scoaterea baterie in situatiile in care folositi laptop-ul o perioada mai lunga in priza, DIN MAI MULTE CONSIDERENTE.In primul rand prelungesti durata de viata a bateriei considerabil; De ce as sta cu bateria in laptop si in acelasi timp si conectat la priza…Scopul bateriei este pentru a putea utiliza laptop-ul in situatii unde nu dispui de priza/curent…

 • daniel 3 noiembrie 2012 at 10:55 pm

  eu o tin în laptop si zic ca nu am vazut vreo diferenta fata de cand o scoteam .
  cel mai bine e cu ea pe laptop si conectat laptopul la curent .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *