Cum eliminăm protecția apărută unui dispozitiv USB – stick sau card

dispozitiv usb

Nu doar o singură dată m-am lovit de această problemă apărută la un stick USB sau la un card de memorie. Mai jos puteți găsi o serie de metode  cu ajutorul cărora puteți elimina protecția la scriere apărută unui stick sau card de memorie.

Error: The disk is write-protected. Remove the write-protection or use another drive.

Cum eliminăm protecția la scriere pentru un stick sau card

În primul rând, conectăm dispozitivul la calculator.

1. Căutăm un comutator de blocare

Unele dispozitive USB și carduri de memorie au un comutator care permite blocarea dispozitivului pentru a preveni orice modificare. Examinați dispozitivul cu multă atenție. În caz că ați găsit acel comutator, schimbați direcția acestuia în sens opus pentru a dezactiva protecția , iar apoi reconectați-l la calculator pentru a vedea dacă rezultatul este ok.

2. Scanăm dispozitivul cu un antivirus

Problema poate fi cauzată chiar și de o prezență a unui virus pe dispozitiv. Scanarea acestuia cu un program antivirus cu update-urile la zi ar putea rezolva problema.

3. Verificăm permisiunile

a) click dreapta pe dispozitiv, selectați Properties
b) în fereastra Properties, selectați  tabul de securitate
c) selectați “user” de sub numele de utilizator și faceți click pe “edit”
d) verificați dacă aveți permisiunea de scriere. Dacă nu, bifați opțiunea “Full” pentru toate permisiunile, sau “Write” pentru permisiunea de scriere.

4. Modificăm registrul Storage DevicePolicies

1. accesăm Start Menu
2. accesăm Run, tastăm regedit și apăsăm Enter
3. navigăm la: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies
*dacă nu găsim registrul StorageDevicePolicies, mergem la pasul 7.
4. dublu click pe registrul WriteProtect și setăm valoarea 0 , iar apoi apăsăm ok.
5. ieșim din regiști
6. restartăm pc-ul

*dacă nu ați găsi acel registru de la pasul 3, trebuie creat  manual.

7. Click dreapta HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrrentControlSet\Control\ și setăm  New-> Key.
8. introducem numele StorageDevicePolicies.
9. facem click pe StorageDevicePolicies, iar în panoul din dreapta facem click dreapta, selectăm New – DWORD și dăm  numele WriteProtect.
10. dublu click pe acesta și setăm valoarea 0.

5. Folosim Diskpart

1. Start – căutăm CMD și deschidem
2. tastăm< diskpart
3. tastăm< list disk
4. tastăm< select disk # (# este numărul dispozitivului)
5. tastăm< attributes disk clear readonly

6. Formatăm dispozitivul USB

Dacă tot nu ați reușit să înlăturăm protecția, atunci putem executa “low-level-format” pe dispozitiv. Descărcăm software-ul gratuit pentru a  executa această comandă.
După ce s-a terminat activitatea, facem următoarele:
1. rulăm comanda diskmgmt.msc în RUN
2. în fereastra disk management, selectăm dispozitivul, click dreapta pe acesta și alegem format.
3. OK, iar dispozitivul ar trebui sa fie reutilizabil.

Dacă problema persistă, atunci luați în calcul achiziționarea unui alt dispozitiv.

19 Responses to Cum eliminăm protecția apărută unui dispozitiv USB – stick sau card

 1. Eu aveam un stick de 4 Gb cu Google Chrome OS, doar ca credeam ca am altceva pe el si l-am conectat la PC ca copiez ceva pe el… bun, zicea ca trebuie formatat, bine, il formatez, si apoi mi-l vedea de un 1Gb, am mai vrut sa-l formatez o data si zicea ca e protejat, il conectez la PC-ul lui tata , ii mai dau si acolo o formatare, tot asa zice (in fine, tata avea un program pt formatarea stickurilor, care avea nush ce functii in plus), apoi cand il conectez la PC-ul meu a mers formatat. Cred ca acel program i-a scos protectia :)
  PS: mai am un stick de 4 Gb care mi-l vede de 8 mb :))))))
  PPS: faza cu acel comutator… nu sti ce nervi mi-a facut mie un card o data, l-am conectat intr-un reader pe USB (un fel de stick in care bagi cardul) si nu stiu cum se misca comutatorul ala (era slabit cred…) si tot asa imi face, pana cand l-am lipit cu scoci acolo si gata :))

 2. Diana says:

  Mersii mult pentru staturi !

 3. Ana says:

  Cum aflul numarul dispozitivului de la varianta “folositi diskpart” pasul nr.4 ?

  • Alexandru Ionut says:

   Cand dai list disk, apare si stick-ul cu o cifra in fata. Dar vezi sa nu incurci cu vreo partitie de la calculator. Daca stick-ul e de 8Gb, vezi ca trebuie sa apara si capacitatea in dreptul acestuia, in KB (daca nu ma insel) sau chiar si in GB.

 4. Claudiu says:

  Mi-am cumparat recent un card microSD, iar cand il bag in tableta il citeste dar nu-l pot folosi. Nu mi-l arata la Aplicatii

  • Alexandru Ionut says:

   Ce tabletă? Ce capacitate are cardul? L-ai formatat înainte? Dacă ai laptop, îl poți conecta cu ajutorul adaptorului și îl poți formata înainte de utilizare.

   Dacă ai tabletă cu Android, verifică Settings – Storage.

 5. Bogdan says:

  Eu am un stick de 4Gb la care nu reusesc sa-i scot protectia. Meh, teoretic 4Gb… cand am intrat la proprietati am avut surpriza sa imi arate “Capacity: 0 bytes”. Am incercat toate metodele prezentate, insa a fost in zadar. Nu-i nimic, cumpar altul, nu? :)

  • Alexandru Ionut says:

   Daca n-ai reusit cu nici una din metodele de mai sus, toti lua in calcul achizitionarea altui stick. In orice caz, sunt si alte software-uri pe care le poti incerca. Cauta pe net si alte metode. Nu stiu daca vei putea rezolva, dar macar incerci.

  • Doru-Calin Ciobanu says:

   Daca nu ai reusit sa-l repari pot incerca sa te ajut. Sunt din Brasov.

 6. Cristi says:

  Buna ziua, am un stick de 8 Gb, iar cand il conectez imi zice sa il formatez, dar odata ce incerc acest pas, nu ma lasa…Am rulat programul de formatare HPUSBDisk si imi zice ca “Device media is write-protected”. Please help me!

  • Alexandru Ionut says:

   ai incercat tot ce scrie mai sus? mai mult ca sigur s-a stricat.

   • Petru B says:

    Buna! Am un stick ADATA de 4 GB care a incetat sa mai functioneze in timp ce era introdus in USB in laptop. S-a auzit sunetul ca si cum l-as fi scos din USB si numic… L-am incercat in mai multe laptopuri si nu pot sa-l mai vad, cu toate ca se aude sunetul cand il introduc in USB. Am rulat instructiunile din tutorial si cand am ajuns la Disk list, imi apare “Disk 1″ dar cu size 0 B.
    Am incercat si cu Mini Tool Partition si nu l-am vazut.
    Mai am sanse sa-l recuperez?
    Multumesc!!!

 7. Liviu says:

  Eu am senzatia ca mai nou adaproarele microsd-sd au butonul ala “de poza”, cel putin la ADATA. Asta pt ca la mine la doua adaptoare am pus si lock si unlock si scrie pe u-sd fara problem.

  • Liviu says:

   De fapt am sapat nitel mai atent si am constatat asta:

   DACA se foloseste cititorul de carduri NATIV al laptpului, protectia functioneaza.

   Am achizitionat un minicititor usb in care indifferent ce card pui sau in ce pozitie se afla comutatorul, SO nu tine cont de el – scrie fara problem.

   Eu voiam minicititorul pt ca imita ca forma si dimensiuni un “stik” usb cu care, daca se putea bloca la scriere ma gindeam sa depun declaratii/revisal de pe el, sa nu mai stric cd-uri.

 8. MARIOS says:

  CUM STERGI PROTECTIE SRIERE sau REPARI un STICK USB mort de orice fel(marca)!Descarci un programel:MINI TOOL PARTITION il instalezi introduci stick-ul in laptop apoi deschizi MINI TOOL PARTITION WIZARD!Se va deschide un ecran in care iti va arata stick-ul F: G: e.t.c.ori unde il ai ca UNALLOCATED dai un click pe el te duci sus la CREATE dai click si-ti va deschide un nou ecran CREATE NEW PARTITION la FILE SYSTEM schimbi NTFS in FAT32 click OK dupa care APPLY din coltul de sus stanga dupa care YES!Astepti sa se formateze si gata ai un stick nou!Bafta!

 9. Maria says:

  Buna! Am un card de 1 GB si nu pot decat sa copiez de pe el.Nu pot sa-l formatez, nu pot sa mut si pun pe el poze/muzica.Problema e ca nici din telefon nu mi-l formateaza.Am incercat toate variantele de aici si nu a mers nici o varianta. Sa fie oare o problema ca am incercat de pe Windows7?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>