Cum aflăm dacă bateria laptop-ului trebuie schimbată

19 septembrie 2013

În acest articol am să prezint modalitatea prin care putem afla dacă bateria laptop-ului trebuie schimbată. Bine, putem știi asta și fără prea multe sfaturi și indicații. Când bateria nu mai ține decât câteva minute sau zeci de minute, atunci e clar că s-a dus și trebuie să o înlocuim.

De când am abandonat Acer-ul, folosesc un Lenovo G560. Nu mai știu exact cât are, dar sigur e mai bătrân de 3 ani. Automat, bateria nu mai ține ca la început. Orice baterie se va duce în timp. La ora actuală, ține undeva la o oră, o oră și douăzeci de minute. Asta dacă nu folosesc prea intens laptop-ul.

Vezi și: Cum prelungim viața laptop-ului și a bateriei.

Începând cu Windows 7, sistemul de operare ne poate anunța dacă este nevoie să schimbăm bateria. Vom observa un ”X” roșu pe iconița bateriei în taskbar, însoțit de un mesaj care ne sugerează să luăm în considerare schimbarea acesteia.

Înainte de a luat o anumită decizie, am să vă prezint un program care oferă informații în legătură cu capacitatea bateriei. Asta în cazul în care sunteți curioși să aflați cât de mult au scăzut proprietățile acesteia.

Vezi și: Program pentru optimizarea bateriei laptop-ului

BatteryInfoView prezintă capacitatea de încărcare a bateriei din fabrică, capacitatea actuală și nivelul aproximativ de uzură. Eu am testat bateria laptop-ului meu, iar rezultatul nu este deloc unul bun. Aveți imaginea mai jos:

capacitatea bateriei - lenovo

Bateria a fost proiectată să aibă o capacitate de 47,520 mWh, iar acum nu poate ține decât 19,500 mWh. La ora actuală, bateria are o capacitate de doar 41% din puterea inițială. Nu mă bucur să aflu asta, dar voi încerca să o calibrez. E posibil ca apoi să îmi indice alte valori.

Nu știu dacă prin calibrare se poate reîmprospăta capacitatea acesteia, dar va ajuta senzorii bateriei să indice valorile cu o acuratețe mult mai ridicată. În cazul meu, chiar dacă voi rămâne la valoarea de 41%, bateria nu trebuie obligatoriu schimbată. Repet, poate ține undeva la o oră, ceea ce nu e foarte rău.

Vezi și: Cum întreținem bateria laptop-ului.

Bateria se poate strica și își poate pierde din proprietăți din cauza căldurii, atunci când se încinge laptop-ul că îl ținem pe pătură sau pe orice altceva care împiedică ventilarea corespunzătoare,  și datorită utilizării în timp. Chiar dacă o scoatem și o punem într-un sertar, aceasta tot își va pierde din putere odată cu trecerea timpului.

Ce valori obțineți la bateriile voastre cu programul de mai sus?

12 Comments

 • alin 3 noiembrie 2014 at 11:19 am

  salut am si eu aceiasi problema la un DELL acel X rosu pe iconita de baterie am inteles tre ar daca merg asa cu el ii poate face rau laptopului??

  • Alexandru Ionut 3 noiembrie 2014 at 8:03 pm

   daca apare asa, atunci ar trebui sa schimbi bateria.

   • Florin 24 martie 2016 at 11:30 pm

    Buna.La mine arata 92,2% dar se descarca in circa 5 minute.Care poate fi cauza?

    • Florin 24 martie 2016 at 11:34 pm

     Tinea cate 2-3 ore si a cazut deodata fara nici un semn.Am dezinstalat si instalat driverul,se comporta la fel.

     • Alexandru Ionut 25 martie 2016 at 4:45 pm

      Trebuie sa-ti cumperi alta baterie. Daca iti arata 90 si ceva de procente, dar se inchide laptopul in cateva minute, atunci bateria s-a dus.

      • Florin 26 martie 2016 at 7:28 pm

       Ok Ionut. Multumesc pentru raspuns

 • Marian 20 iunie 2016 at 7:27 pm

  Iconita bateriei arata 95% available(pluged in,not charging).Nu încarcă mai mult indiferent cat pun la încărcat.Care sa fie cauza ?

  • Alexandru Ionut 24 iunie 2016 at 2:16 am

   Goleste-o pana se opreste laptopul, apoi incarc-o la loc. Eventual, scoate si reconecteaz-o la laptop, dar de preferat sa-l stingi inainte. Poate fi o mica eroare sau ceva probleme cu calibrarea. Legat de calibrare, cauta informatii pe blog, ptr ca sunt destule.
   Daca problema persista, vreo observa ca si acel procentaj scade. Asta inseamna ca vei fii nevoit sa iei alta baterie.

 • Antonio 18 august 2016 at 6:48 pm

  Salut,am un Acer Extensa 5230E,si de cateva saptamani imi scrie 0%(plugged in,not charging).Care ar fi problema??? Multumesc.

  • Alexandru Ionut 22 august 2016 at 10:18 am

   Schimba bateria

 • Catalin 16 aprilie 2017 at 4:07 pm

  Salut am un asus x53s i7 si poblema e ca il tin la incarcat merge daca il scot de la incarcat mai mult de 3 min nu sta si se inchide si dupa daca vreau sa il deschid fara incarcator in el se aude doar cooler-ul dar ecranu nu se aprinde si daca bag incarcatoru inapoi merge si imi arata baterie 95% de ce?

  • Alexandru Ionut 17 aprilie 2017 at 10:50 am

   Trebuie sa-i schimbi bateria pentru ca-i dusa de tot. Altfel, risti sa-i bulesti hard disk-ul inchizadu-l asa brusc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *