Schimbarea permisului auto in Belgia

5 septembrie 2017

Am luat permisul de conducere in 2007, iar in noiembrie anul acesta trebuia schimbat. Cum eu locuiesc in Belgia si nu-mi pot lua vacanta cand vreau eu, cum am procedat pentru schimbarea lui?

In momentul in care m-am mutat aici, am facut toate documentele necesare integrarii mele intr-un alt stat. Pe langa cartea de rezidenta, de sanatate, card bancar, etc, mi-am inregistrat si carnetul de sofer la primarie. Mi-au spus ca pot circula cu el asa cum e, iar in momentul in care il pierd sau expira, imi vor elibera altul fara nici o problema.

Carnetul meu de sofer nu era nici macar model european. Cu toate astea, n-am avut nici o problema cand l-am prezentat politistului belgian, o singura data in ultimii 5 ani.

Pentru ca am avut o programare la primarie sa-mi reinnoiesc cartea de rezidenta, am solicitat si eliberarea unui nou permis auto, aratandu-le ca cel vechi expira in noiembrie.

Cum se schimba carnetul auto in Belgia?

Se face programare la primarie (sau comuna, asa spun cei care vorbesc franceza). Se solicita eliberarea unui nou carnet de sofer, iar acesta vine cu viteza luminii.

Concret, cum am procedat eu:

 1. am fost pe 30 august, miercuri, ora 16:15 la primarie. Am solicitat eliberarea unui nou carnet auto pentru ca cel vechi va expira in noiembrie.  Mi-au dat o hartie pe care am semnat-o, apoi am platit o taxa de 25€. Trebuie prezentata si cartea de rezidenta. Terminat in 10 minute.
 2. pe 31 august, joi, ora 12:30 primesc telefon de la primarie sa ma prezint cand am posiblitatea, pentru a-mi ridica personal noul permis auto.  Cartea de rezidenta este oblicatorie. Nu exista stat la coada, terminat in 3 minute pentru ca era cam in varsta doamna. Permisul vechi se opreste si se trimite in tara, presupun.

PS: pe noul permis auto va aparea poza noastra din sistemul lor, care este si pe cartea de rezidenta. Nu trebuie sa va prezentati cu nici o poza.

NU trebuie nici o fisa medicala.

!! Cartea de rezidenta este asa zis-ul „buletin belgian” :D.

sursa foto: WWW.KMO-INSIDER.BIZ

8 Comments

 • Laurentiu 6 septembrie 2017 at 10:29 am

  Ce valabilitate are permisul?

  • Alexandru Ionut 6 septembrie 2017 at 10:38 am

   10 ani

 • Ovidiu 15 octombrie 2017 at 12:45 pm

  Buna,
  Multumesc mult ca ai scris acest articol, este de mare ajutor si-mi raspunde la multe intrebari.
  As mai avea una totusi: daca am un permis care expira in 2 saptamani si nu este inregistrat la comuna (n-am avut masina aici pana acum, nu l-am folosit), ai idee daca pot sa-l inregistrez si sa cer in acelasi timp schimbarea lui? Am carte de rezidenta de mai mult de 1 an.
  Multumesc anticipat, zi buna!

  • Alexandru Ionut 15 octombrie 2017 at 1:03 pm

   Salutare. Trebuie sa mearga pentru ca nu e expirat. Il inregistrezi si apoi poti cere schimbarea lui. Daca ai placerea, ne poti spune si noua daca ai reusit sau nu sa faci acest lucru.

 • Bogdan 28 decembrie 2017 at 1:04 am

  Daca e deja expirat il mai poti schimba ?

  • Alexandru Ionut 28 decembrie 2017 at 10:13 pm

   In mod normal, da.

   • Bogdan 28 decembrie 2017 at 11:20 pm

    Multumesc pt raspuns !
    Am venit acasa sa il schimb si m-am lovit de „programare” , abia undeva la sf lui februarie. Nu am cum.
    Vreau sa il schimb in Belgia.

    • Alexandru Ionut 28 decembrie 2017 at 11:26 pm

     D-asta l-am schimbat si eu aici. l-ai declarat la primarie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *