Ce se schimba in Belgia de la 1 ianuarie 2019

Un nou an, noi scumpiri, noi reguli care vor afecta toti locuitorii Belgiei, indiferent de nationalitatea acestora. Daca doriti sa aflati ce modificari vor avea loc incepand cu prima zi din 2019, cititi acest articol. Am incercat sa notez pe scurt cele mai importante puncte.

Consum

Se scumpeste berea. Nu e nimic tragi, nu cu mult, cu cativa centi.

Bancile vor creste costurile de administrare. In special
BNP Paribas Fortis si ING. KBC si Belfius n-au anuntat nici un plan de majorare a tarifelor. Ceea ce e perfect pentru mine.

Proximus, principalul furnizor de televiziune, telefonie si internet va majora abonamentele cu aproximativ 2€ pe luna.

Timbrele postale se vor scumpi, pretul pe timbru normal va fi 0,95€ (sau 9,2€ pe 10 bucati), iar timbrul special cu prioritare pentru livrarea plicului a doua zi va costa 1€ (sau 9,7€ pe 10 bucati).

Cununia religioasa si inmormantarea se vor scumpi cu 25€. Acestea vor costa 275€ de la 1 ianuarie .

Multe ierbicide vor disparea din rafturi, in special cele sintetice.

Pretul motorinei si al benzinei nu va fi indexat, ci doar va fi majorat cu 1,5 centi pe litru :).

Sanatate

Vizita medicului de familie acasa se va scumpi putin, ajungand la 38,86€ in loc de 37,61€. Vizita la doctor, la fel, de la 25,50€ cat dadeam de fiecare data, la 26,28€ (probabil 26,5€ in realitate). Oricum, recuperam foarte mult de la fondul de sanatate daca suntem inscrisi.

Pret fix de 60€ la chemarea ambulantei. Cine suna la 112 si cheama ambulanta, va plati factura standard de 60€. Pana acum fiind vorba de o suma medie de 130€ platita de pacient, dar jumatate din suma era recuperata de la fondul de sanatate. De acum vom plati fix 60€ si nu vom mai recupera nimic. Eu consider chestia asta un win-win indiferent de tabara.

Cei care vor face 51 si 52 de ani, vor fi invitati la examinare pentru cancer la colon.

Banii dati pe medicatie pentru pacientii cu hepatita C vor fi dati inapoi integral.

Reguli stricte pentru cei care merg la solar. Au nevoie de un atest de la medic cu tipul de piele.

CM nu va mai plati inapoi celor care cumpara medicamente homeopatice. Partena, OZ si SM se vor abate de la aceasta regula.

Tarife fixe pentru nasteri si proteze.

Copii

Alocatia unui nou nascut dupa 1 ianuarie va creste si va fi 163,20€, dar va fi mai mica pentru al doilea si al treilea copil. Copiii nascuti inainte de 1 ianuarie 2018 vor primi aceiasi bani ca inainte. Acum este 93€.

Nou nascutii vor fi testati pentru 12 boli, nu 11 ca pana acum.

Munca

Salariul net va creste cu aproximativ 37€ datorita anumitor modificari ce tin de taxe. Pentru a stimula crearea a noi locuri de munca, si angajatorii vor beneficia de ceva avantaje de pe uram acestor modificari.

Indexarea salariului va ajuta si el la cresterea acestuia cu 2,16%. E destul de putin, dar fiecare cent conteaza la finalul lunii.

Cei care lucreaza mai mult de 45 ani, vor fi recompensati. In shimb, cei care au stat foarte mult timp fara un loc de munca si cei care au iesit la pensie mai devreme, vor primi mai putini bani decat pana acum.

Strainii vor gasi de munca mult mai usor. In special cei cu studii superioare, asta datorita unor masuri care vor fi luate sa facilizeze angajarea mult mai simpla si rapida a acestora.

Pensiile vor fi platite in aceeasi zi pentru toata lumea.

Locuinta

Dupa ce s-a scumpit electricitatea in 2018 cu aproximativ 100€ pe luna peste pretul actual pe familie, se iefteneste cu o medie de 46€ pe familie, iar gazul natural cu o medie de 25€.

Stabilitatea chiriei. Pretul chiriei poate creste doar prin indexarea anuala. Garantia va creste de la doua luni, la trei.

Fiecare locuinta va primi un ID digital gratuit (nu stiu cum sa traduc chestia asta) care contine toate informatiile disponibile, precum inspectiile, atestele, certificatul de performanta al energiei EPC si EPB. Prin urmare, vom afla foarte usor cat de bine este izolata o casa.

Prima de pana la 250€ pentru cei care schimba sursa de incalzire a locuintei cu una moderna si ECO. Pentru un boiler cu pompa de caldura, pana la 400€. In schimb, prima pentru izolarea acoperisului va scadea de la 6€/m² la 4€/m².

Mobilitate

Bruxelles. Interzicerea masinilor diesel EURO 2, a celor pe benzina non-EURO si EURO 1. Va fi o perioada de tranzitie de 3 luni.

Masinile oldtimer trebuie sa faca inspectia tehnica anuala. Ceea ce mi se pare normal. Masinile cu o vechime intre 25-30 ani, inspectie tehnica anuala. Cele cu o vechime de 30-50 ani, inspectie tehnica la doi ani. Cele peste 50 de ani, trebuie verificate tehnic la 5 ani.

Tirurile pot depasi pe autostrazi cu doua benzi pe sens. Pana cum era interzis acest lucru. Ramane totusi interzis acest lucru pe timp de ploaie. Se poate interzice depasirea pe unele portiuni, daca e necesar, lucru anuntat prin semne de circulatie.

Soferii incepatori care si-au luat permisul definitiv, sunt obligati ca intre 6 si 9 luni sa demonstreze inca odata ca merita hartia roz, cu ajutorul unui curs care costa 100€. Asta-i ceva foarte ciudat, inteleg motivul, insa nu mi se pare chiar placut. Neprezentarea poate insemna o amenda de pana la 4000€. Totul consta intr-un curs care dureaza vreo 4 ore.

Cei cu motociclete electrice nu vor mai plati taxa de circulatie pe drumurile publice.

Sunt mult mai multe lucruri care se vor schimba, dar cele notate mai sus sunt cele mai imporantate din punctul meu de vedere. Cei care vor sa afle mai multe, aveti un articol in HLN si unul in Nieuwsblad.

Ultuma actualizare 28 December 2018 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.