Conditii de indeplinit pentru a conduce un scuter in Belgia

25 mai 2017

S-au implinit 3 ani de cand mi-am cumparat scuter, folosindu-l aproape in fiecare zi, in special pentru naveta la serviciu, indiferent de vreme. In tot acest timp am capatat ceva experienta pe doua roti, dar am acumulat si suficiente cunostite despre ceea ce inseamna sa conduci un scuter pe drumurile publice din Belgia.

Ce trebuie sa indeplinim pentru a conduce un scuter in Belgia

In Belgia, incepand cu varsta de 16 ani, avem dreptul sa conducem un scuter. Daca avem sau nu nevoie de carnet pentru acesta, depinde in egala masura de tipul scuterului si de capacitatea cilindrica a motorului.

Pentru a conduce un moped sau un scuter (clasa A) cu o capacitate cilindrica de maxim 50cc, iar viteza maxima pe care o poate atinge este de 25km/h, nu trebuie sa avem permis. Trebuie doar sa avem varsta minima de 16 ani si sa utilizam obligatoriu o casca. Pentru a putea lua o a doua persoana pe scuter, trebuie sa avem varsta minima de 18 ani. Logic, si pasagerul trebuie sa poarte casca.

Pentru a conduce un scuter (clasa B) care poate atinge viteza maxima de 45km/h, la aceasta categorie intrand si scuterul meu, trebuie sa avem permis de conducere cu categoria AM sau B.

Cu aceasta catergorie putem conduce scutere sau mopede cu o capacitate cilindrica de maxim 50cc, sau motoare electrice cu o putere maxima de 4kW. Acestea nu trebuie sa depaseasca viteza maxima de 45km/h.

Pentru categoria AM trebuie dat examen teoretic, 4 ore lectii de condus si un minim de doua ore condus pe drum public.

Conducerea unui scuter cu un motor de maxim 50cc pe drumurile publice din Belgia este permisa daca avem carnet de conducere cu categoria B. Practic, orice sofer auto poate conduce un scuter de 50cc si care poate prinde maxim 45km/h.

Putem conduce pe drumurile publice din Belgia un scuter cu motor de 125cc doar cu categoria B?

Putem conduce un scuter cu o capacitate cilindrica a motorului de 125cc daca avem permisul de conducere si categoria B dupa data de 1 mai 2011, si au trecut doi (2) ani de cand avem permisul auto, urmand obligatoriu 4 ore de codus la o scoala specializata.

Daca avem permisul de conducere cu categoria B luat inainte de 11 mai 2011, putem conduce pe teritoriul Belgiei un scuter sau un motor cu o capacitate cilindrica de 125cc.

Cei care au permis de conducere cu categoria B luat inainte de 1988, pot conduce orice tip de scuter sau motocicleta pe drumurile publice din Belgia, fara restrictie de putere a motorului sau de capacitatea cilindrica a acestuia. Desigur, pentru siguranta este recomandat sa urmam cateva ore de condus la o scoala specializata.

Dupa cum este si normal, casca este obligatorie. Insa, pe langa casca, recomand si alte accesorii de protectie, in special accesorii de protectie a genunchilor.

Chiar daca scuterul meu este de 50cc si prinde o viteza maxima de 45km/h, port casca, genunchiere, manusi si jacheta de piele. Renunt la jacheta de piele atunci cand este foarte cald afara, cu toate ca la doar 45km/h simti o altfel de caldura :).

De ce recomand utilizarea accesoriilor de protectie? Pentru a ameliora catusi de putin orice fel de durere in caz de accident sau pupat al asfaltului. La un moment dat, toti vom cunoaste asa ceva.

Si eu m-am dat zmeu, dar la nici 45km/h pe care-i aveam in acel moment am intrat sub o masina. Nu am patit nimic grav, doar o lovitura pe tibie si genunchi. Doua zile de durere, un stop spart, o mica zgarietura pe o parte a scuterului, o bara de Audi A5 zgariata si 100€ dati „amiabil” fara a implica politia sau asiguratorul, vina fiind a mea. Purtam doar casca in acel moment, haine normale si nici un fel de alt accesoriu de protectie.

Alte informatii utile:

  • dupa data de 30 martie 2014, la achizitionarea unui scuter, indiferent de model sau de capacitatea cilindrica, atat cele din clasa A (25km/h) cat si cele din clasa B (45km/h) vor primi un numar de inmatriculare. Certificatul de inregistrare si numarul de inmatriculare costa 42€.
  • putem circula cu scuter clasa B (45km/h) pe pistele de biciclete daca acest lucru este permis. In cazul unei piste de biciclete semnalizata cu un semn de circulatie D9, scuterele clasa B sunt interzise. Pe pistele semnalizare cu D10, sunt interzise atat scuterele din clasa A, cat si cele din clasa B.

3 Comments

  • Gabriel 27 mai 2017 at 9:53 am

    Foarte util articolul, mutumim mult pentru straduinta !!!

    • Alexandru Ionut 27 mai 2017 at 10:04 am

      Cu placere

  • tepes Florin 8 iunie 2017 at 7:09 pm

    Foarte bun multumim foarte frumos pentru articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *