Despre amenzile de viteza din Belgia

21 aprilie 2017

Daca locuiti in Belgia, e aproape imposibil sa nu fi observat cat de dese sunt maratoanele radar pe soselele tarii. Acestea au loc aproape lunar. Miercuri, pe 19 aprilie, a fost avut loc unul dintre cele mai mari maratoane radar din ultima vreme. Cu toate ca a fost anuntat in presa si pe toate canalele media, au fost prinsi cu viteza si amendati foarte multi soferi.

Scopul acestor maratoane radar este acela de a mai aduce ceva bani la buget, testarea unor aparate radar de ultima ora care urmeaza a fi montate pe strazi, dar si incercarea de a reduce numarul mare de accidente ce se petrec pe soselele Belgiei.

De parca nu ar fi extrem de multe camere radar pe soselele din Belgia, urmeaza a fi montate unele foarte performante care nu mai au nevoie de blit si alte minuni.

In cazul in care am fost inregistrati de radar cu o viteza mai mare decat cea legala, vom primi in cateva zile o copie a procesului verbal de la politie cum ca am depasit viteza, unde, cu cat, ce masina, ce numar de inmatriculare si suma pe care va urma sa o platim. Pe langa aceasta, va fi si un formular pe care-l putem completa in cazul in care avem ceva de obiectat sau o alta persoana a fost la volan.

Putem considera amenda invalida daca radarul ne-a prins din fata (numarul din fata)?

NU, si sper sa fie foarte clar acest aspect. Dupa ce am auzit in stanga si-n dreapta cum ca nu au voie sa te amendeze daca radarul a fotografiat numarul din fata, am inceput sa ma documentez. Nu de alta, dar conduceam mult prea relaxat crezand ca am timp sa franez cand vad politia cu radarul. Da, exact ca in februarie cand m-au luat cu 139km/h (recalculat la 129km/h).

Putem fi inregistrati de radar chiar si pe numarul in fata. Confuzia oamenilor s-a produs pe baza unei legi din 11 octombrie 1997 care spunea ca doar numarul oficial, din spatele masinii, poate fi inregistrat de radar. Aceasta lege nu mai este valabila.

 • articolul a fost actualizat pe data de 1 mai 2017 dupa modificarea amenzilor

La ce amenda sa ne asteptam daca am fost prinsi de radar?

In cazul meu, 50€ ultima amenda. De exemplu, daca mergem cu 58km/h pe limita de 50km/h, atunci platim 50€ 53€. 10km/h peste limita admisa va costa 50 53€, indiferent daca s-a intamplat in localitate sau in afara localitatii.

Daca avem intre 10-30km/h peste limita admisa, atunci platim 53€ + 6€ pe kilometru peste viteza de 10km/h in afara localitatii, sau 53€+11€ pe kilometru in localitate sau in zone de 30km/h.

Avem 70km/h pe ora pe limita de 50, atunci platim 100€ daca s-a intamplat in afara localitatii, sau 150€ in localitate.

Un alt caz de-al meu, pe autostrada, radar montat temporar in zona de lucru, limita de 50km/h, franat extrem de tare de la 130km/h aproape atunci cand am vazut aparatul, am fost prins cu 79km/h viteza corectata si a trebuit sa platesc o amenda de 145€. Daca aveam 80km/h, ma alegeam cu carnetul suspendat :).

Amenda trebuie platita dupa ce vom primi al doilea plic care contine o „nota de plata”.

Amenda nu poate fi trimisa prin mail. Politia din Belgia inca lucreaza dupa o metoda veche. Evitati sa deschideti sau sa completati orice tentativa de plata a amenzilor prin intermediul mail-lui pentru ca nu va fi altceva decat un phishing.

Pe langa amenda foarte mare, vom fi trimisi direct in instanta daca:
– circulam cu o viteza de 30km/h sau mai mare peste limita admisa in localitate sau pe limita de 30km/h.
– circulam cu o viteza de 40km/h sau mai mare peste limita admisa in afara localitatii

Din nefericire, pe langa amenda care poate ajunge pana la maxim 4000€ in conditii extreme, vom suporta cheltuielile de judecata (in jur de 100€), posibil si o suma de 200€ care trebuie platita catre un fond de ajutor al victimelor, iar permisul va fi suspendat pe o periada de timp, in functie de viteza.

In medie, pentru o viteza de 40km/h peste limita admisa, amenda poate fi in jur de 600€. Aceasta poate fi mai mica in cazul in care s-a intamplat pentru prima data.

Corectia vitezei

Viteza corectata a fost introdusa pentru ca radarele si camerele radar nu sunt setate perfect de fiecare data. Au mereu o abatere, chiar daca nu este cazul si celor de ultima generatie.

In zonele unde viteza legala este mai mica de 100km/h, viteza corectata este cu 6km mai mica decat viteza cu care am fost prinsi conducand.

In zonele unde viteza legala este mai mare de 100km/h, viteza corectata este cu 6% mai mica.

Daca doriti sa aflati cat este amenda pentru o anumita viteza, puteti utiliza calculatorul de amenzi de viteza.

PS: amenda poate fi influentata si de conditiile meteo nefavorabile in momentul incalcarii vitezei pe acel sector.

8 Comments

 • Petrica 23 aprilie 2017 at 12:35 am

  Pe mine, m-a oprit politia, mi-a cerut permisul si talonul, dupa care mi-au dat drumul sa plec. Este posibil sa nu verifice amenzile?

  • Alexandru Ionut 23 aprilie 2017 at 1:52 am

   Salut. Pai ai amenzi neplatite?? Daca te opreste politia doar pentru un control, atunci verifica autenticitatea si valabilitatea documentelor. Daca banuiesc ca ai facut ceva sau tu le-ai dat motiv sa te opreasca, atunci iti pot verifica toate datele centralizate la ei in baza. Atunci pot afla si de amenzi sau daca ai avut si alte nereguli. Pe mine m-au iertat pentru ceva pentru ca nu aveam abateri pana la acel moment, dupa ce au dat prin statie sa-mi verifice datele.

 • Florin 21 mai 2017 at 1:55 pm

  Salut. Pe 20 aprilie am închiriat o masina in Belgia si acum am primit acasă un plic in care se menționează amenda de 60 de euro. Dar nu stiu pentru ce, nu e procesul verbal in sine. Plus că e scris in olandeza si nu inteleg mare lucru. Acum m-am intors in Ro. Cum ar trebui să procedez?

  • Alexandru Ionut 21 mai 2017 at 3:33 pm

   Ai primit plicul acasa unde, in Romania? Cel mai corect, din punctul meu de vedere, e sa platesti amenda daca esti vinovat. 60€ nu reprezinta o suma mare, iar ptr aceasta suma nu ai vrea sa ai probleme de orice fel, pe viitor, in calatoriile pe care le vei face in Europa.
   Imi poti lasa o poza cu hartia pe care ai primit-o in olandeza, fara datele personale. Ti-o pot traduce.

 • Florin 21 mai 2017 at 3:40 pm

  Da, acasă in Ro. O s-o plătesc, cu siguranta am gresit, dar aș vrea sa stiu unde. Ti-am trimis pe adresa din contact o poza. Mersi.

  • Alexandru Ionut 21 mai 2017 at 8:56 pm

   Nu am primit nimic. Iti trimit eu un mail cu adresa pe care imi poti da poza.

 • tiberiu 21 iunie 2017 at 8:31 pm

  Salut. Am primit acasa in romania o amenda de la politia belgiana. E doar procesul verbal si un formular pe care trb sa il completez. Ma poti ajuta cu mai multe detalii despre cum ar trb sa procedez? Am depasit viteza cu 13km/h fata de cea legala.pe autostrada

  • Alexandru Ionut 21 iunie 2017 at 8:55 pm

   In mod normal, nu trebuie sa completezi nimic. Doar sa platesti. Asta daca tu ai fost tu la volan. Imi poti da poza cu acel formular pe mail?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *